Verjaarscadeau voor Egyptische president Mubarak

Hosni Mubarak, sinds 1981 president/dictator in Egypte, krijgt als het een beetje meezit een prachtig cadeau voor zijn tachtigste verjaardag op 4 mei. Voor die dag hebben activisten op internet in het land een nieuwe algemene staking uitgeroepen tegen zijn bewind. Ze laten daarmee zien dat het vuur van verzet in Egypte bepaald niet gedoofd is door het grove politiegeweld waarmee het bewind de poging tot algemene staking op 6 apil gedeeltelijk heeft weten te smoren.

Inmiddels wordt steeds duidelijker dat het politieoptreden, en de dreigende taal van de regering tegen de stakingsplannen van die zesde april, minder effect had dat op de dag zelf nog leek. Er is wel degelijk op forse schaal actie gevoerd, net als de dagen erna. Ja, in het stakingsbolwerk in Mahalla, waar textielarbeiderd al meerdere malen in opstand zijn geweest, verhinderde de politie stakingsactie. Maar dat kostte nogal wat. “Volgens een blogger die in de textielfabriek werkt werden arbeiders één voor één door politiemannen naar hun machines begeleid en gedwongen aan het werk te gaan, schreef de NRC. Misschien dat Mubarak genoeg loyale agenten heeft om dit te doen in één fabriek met 20.000 arbeiders. Maar als in álle fabrieken arbeiders het werk proberen neer te leggen? En als onder die arbeiders ook broers en zusters van die politieagenten zitten? Hoe lang blijven die agenten dan nog loyaal? Er zijn grenzen aan de greep die zelfs de hardste dictatuur dan nog op een boze bevolking kan vasthouden.

De politie wist de staking in Mahalla dus te verhinderen. Maar ze voorkwam niet dat 2000 betogers zich in het stadscentrum verzamelden en met met de oproerpolitie vochten. Zo was het protest toch zichtbaar en voelbaar. Elders, in de hoofdstad Cairo, demonstreerden enkele honderden studenten tegen de regering. Ook gisteren vond in Mahalla actie tegen de regering plaats. En weer was Mahalla een haard van verzet. Al Jazeera: “De politie vuurde traangas af en schoot in de lucht toen 7000 protesterenden stenen naar ze gooiden in de in de Nijldelta gelegen stad Mahalla el-Kobra op maandag.” Actievoerders trokken een bord met de afbeelding van Moebarak omver en maakten de fote kapot met messen. De Egyptische ME ging de betogers met traangas en knuppels te lijf. Net als de dag ervoor arresteerde de politie mensen. De BBC meldt dat bij dit protest een jongen van 15 jaar heeft doodgeschoten, maar zegt er niet bij door wie. Aangezien er niets te horen valt over gewapende betogers, mogen we aannemen dat de politie de dodelijke kogels afvuurde. Het laat de grofheid van het bewind zien – maar ook de angst van dat bewind voor de steeds bozere bevolking.

Vandaag worden verkiezingen voor gemeenteraden gehouden, en weer protesteren mensen. De Moslim Broederschap, de sterktste oppositiegroep, boycot de verkiezingen uit protest tegen het autoritaire bestuur dat tal van mensen van die organisatie in de cel heeft gegooid.

De volgende krachtmeting komt dus op 4 mei, de tweede poging om een algemene staking te houden. “Als God de wereld in zes dagen heeft geschapen, dan kunnen wij niet verwachten dat we Egypote in één dag kunnen veranderen”, zo zegt één van de internet-activisten. Maar veranderen zál Egypte, onder druk van het dappere en terechte protest. Dapper, vanwege de enorme onderdrukking door de politie. Terecht, voor wie beseft hoe veel Egyptenaren moeten leven: onvrij én straatarm. Onvrij, in een land wara je toestemming moet aanvragen als je met vijf mensen of meerje op straat wil laten horen, en waarin politiek protest met geweld wordt bestreden. Straatarm, in een land waar veertig procent van de bevolking moet rondkomen van minder dan 1,25 euro per dag. Het zijn vooral de stijgende voedselprijzen die mensen kwaad maken en de protesten aanwakkeren.

De protesten verdienen steun, ook in Nederland. Als  de dictator Mubarak doorgaat met de bevolking te onderdrukken, dan moet hij weten dat mensen wereldwijd meekijken en hun afkeuring laten blijken. Waarom gaan we niet met een zo groot mogelijk aantal mensen voor een Egyptische ambassade of consulaat staan – solidariteit betuigen met de stakers, afkeuring laten horen over de onderdrukking ? Laten we dat dan doen op die Vierde Mei waarvoor Egyptische actievoerders hun volgende stakingsdag hebben aangekondingd? Op die dag is de zaak extra goed onder de aandacht te krijgen. Ik zal er zijn, mocht er een initiatief in deze richting komen – hetgeen ik vurig hoop. En ik wil wel helpen in die richting ook.

Advertenties

2 Responses to Verjaarscadeau voor Egyptische president Mubarak

  1. […] “We succeeded on April 6, so let’s do it again on May 4,” read a message on the Facebook social networking site where 64,000 people joined the group calling for action on Sunday. See also here. […]

  2. […] na felle protesten tegen armoede en onderdrukking onder dictator Mubarak van egyote, schreef ik dat activisten via internet opriepen tot een nieuwe algemene staking. De dag die ze uitkozen was 4 mei, de tachtigste verjaardag van Mubarak. Welnu, van die staking is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: