Posters anarchisten verwijderd wegens “majesteitsschennis”

Het is weer zover: het Openbaar Ministerie biedt rebellen, of ze zich nu anarchist, trotskist of weet ik wat noemen, een gratis prachtkans om zich te profileren en om Orde en Gezag een nieuwe, welverdiende afgang te bezorgen. Het OM heeft opdracht gegeven om posters van de Anarchistische Aktie Groep (AGA) te laten verwijderen. Welnu, kameraden, waar wachten we op? Grijpen, die kans! Verspreiden die posters – en maar eens kijken hoe snel het deze keer duurt voordat het OM deze keer bakzeil haalt…

Het gaat om posters waarin de AGA oproept voor een benefietfeest met muziek en veganistisch eten aan de vooravond van Koninginnedag. “Dood aan de koningin” staat er, en we zien een schets van de majesteit met strop om haar nek. Het is allemaal overduidelijk een grap, en niemand is verplicht de grap leuk te vinden. Maar het OM spreekt van “majesteitsschennis”.

De redenering is weer eens heerlijk krom. Dit schrijft de NRC: “Volgens een woordvoerder beschouwt het OM de poster als een beledigende uiting over koningin Beatrix als persoon. “Dat is majesteitsschennis.” “ Welnu, als het gaat om een belediging van de persoon Bea, dan is het géén majesteitsschennis, maar gewoon belediging. De term majesteitsschennis duidt immers op de publieke rol van Bea als majesteit, en dus niet op haar persoon. Zitten er bij het OM dan geen eens geschoolde juristen meer die zoiets snappen? Of  zit de NRC-redactie te maffen tijdens het schrijven en bekijken van dit artikeltje? Overigens is Bea “als persoon” op de poster amper te herkennen.

Natuurlijk gaat het  de mensen van het OM niet om deze juridische zaken. Al te scherpe teksten tegen orde en gezag – waar de koningin het symbool van is – díe zijn doelwit van het verwijderen van de posters. Het lijkt op eerdere pogingen om kritische opstandige posters van de muren te  krijgen. Eind 2005 hadden we de prachtige prenten van Rita’s Reisbureau. Daarmee stelden actievoerders de rol van Rita Verdonk in de Schipholbrand – waar 11 mensen zonder verblijfsvergunning omkwamen in een cellenbrand – aan de kaak. De poging van justitie om deze poster te onderdrukken liep vast: mensen gingen de poster met groot enthousiasme juist extra ophangen, en de staat kreeg uiteindelijk nog grotendeels geen gelijk van een Haagse rechtbank ook.

Eerder dit jaar hadden we een nog snellere afgang. Toen verspreidden de Internationale Socialisten posters met “Wilders Extremist”. Twee keer hielden politieagenten verkopers van deze posters aan, eerst op de Dappermarkt, daarna op de Dam. De tweede keer zaten daar niet alleen IS-ers bij, maar ook een GroenLinks-kamerlid. Binnen twee dagen maakte burgemeester Cohen bekend dat hij de aanhoudingen onzin vond, en al heel snel daarna krabbelde het OM terug. Het was onduidelijk wat sneller ging: de afgang van het gezag of de groei van de verkoop van de poster de weken erop.

Deze succesformule voor rebellen kan nu ook weer gehanteerd worden. Hoe meer van die AGA-posters – misschien in aangepaste versie, want het benefiet waar de poster over gaat vindt vandaag plaats en heeft geen poster-aankondiging meer nodig – er her en der opduiken, hoe lastiger de gezagsfanaten het krijgen, en hoe groter de kans dat ook deze aanval van Justitie op de kritische meningsvrijheid krijgt wat ze verdient: een eervolle plek op de mestvaalt. Of je nou anarchist bent of niet – verspreiden die hap!

Advertenties

One Response to Posters anarchisten verwijderd wegens “majesteitsschennis”

  1. Nico Hardeman schreef:

    Het is voor het eerst dat ik dit lees. De poster is niet grappig. Het oordeel majesteitsschennis gaat een beetje te ver.
    Maar vooral komt de poster over als uiterst kinderachtig! Volwassenen die eigenlijk het liefst cowboytje zouden willen spelen, daar doet het aan denken.
    Ik zou het schennis van goede smaak noemen. Misschien zou dat ook strafbaar moeten zijn met billekoek o.i.d.
    Get a life!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: