Weren van Iraanse studenten: discriminerende oorlogsdaad

De regering wil dat studenten uit Iran geen toegang krijgen tot opleidingen waar ze informatie over bepaalde soorten kerntechtnologie kunnen krijgen, zogeheten “proliferatiegevoelige” opleidingen. Dat maakte minister Verhagen gisteren bekend. Daarmee maakt hij zich schuldig aan discriminatie, en aan medeplichtigheid aan een dreigende volgende aanvalsoorlog.

De maatregel is om twee redenen verachtelijk. In de eerste plaats is het doodgewoon discriminatie. Studenten mogen niet naar een bepaalde opleiding vanwege het loutere feit dat ze uit Iran komen. maar de verdenking dat de Iraanse regering aan kernwapens werkt mag nooit een reden zijn om studenten uit het land waar die regering zit, ook meteen maar te verdenken. En het argument tetgen verspreiding van kernwapens is selectief gehanteerd: studenten uit landen die geen kernwapens hebben maar wel (bijvoorbeeld) kerncentrales bouwen, zouden ook kunnen helpen met het ontwikkkelen van kennis om kernwapens te maken. Zo zouden studenten uit Brazilië ook uit zulke opleidingen geweerd kunnen worden Je weet immers niet oif dat land niet ook aan een kernbom werkt. Zo kun je aan de gang boijven, via verdachtmaking en discriminatie.

Er is een tweede reden waarom dit besluit kwalijk is. De verdenking dat iran kernwapens probeert te maken is onderdeel van de propaganda vanuit VS en Israël om een oorlog tegen Iran voor te bereiden. Juan Cole geeft nog eens netjes aan hoe onzinnig de verdachtmaking is, en hoe onbewezen vooral. Door studenten uit Iran te weren op basis van het argument dat dit land geen atoomwapens mag krijgen, geeft verhagen aan dat hij – en de regering – de propaganda  vanuit het Witte Huis serieus neemt.

Het  verbod voor Iraanse studenten om aan ‘proliferatiegevoelige’ opleidingen te studeren is daarmee onderdeel van het opvoeren van psychologische druk op Iran. Het is, in feite, een daad van oorlogsvoorbereiding. Afwijzing van dit verbod is niet slechts een kwestie van antiracisme en verzet tegen discriminatie; die afwijzing is logisch en noodzakelijk voor iedereen die deze volgende oorlog wil dwarsbomen. En ook dat laatste is hard nodig.

Advertenties

One Response to Weren van Iraanse studenten: discriminerende oorlogsdaad

  1. […] Steun petitie “Stop de verdachtmaking van Iraniërs”! Hier en daar klinkt gelukkig kritiek op het recente regeringsbesluit om Iraanse studenten – ook als ze tevens de nederlandse nationaliteit hebben – te weren van opleidingen waar ze kennis voor kernwapenproductie zouden kunnen opdoen. Zelf schreef ik vorige week over deze zaak. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: