Nee tegen kraakverbod, en blijf van Cramer af

Rechts is op oorlogspad tegen de Jaren tachtig, tegen de linksradicale beweging uit die jaren, wat er van over is en er aan doet herinneren. Twee berichten van vandaag maken dat duidelijker.

Het eerste bericht betreft minister Cramer van VROM. De NRC vertelt vandaag dat zij in 1986 een oproep heeft ondertekend waarin 178 mensen het opnamen voor het actieblad Bluf! In dat blad  waren documenten die na inbraak bij het MInisterie van Economische Zaken, plus adressen van betrokken ambtenaren, openbaar gemaakt. Cramer was toen directeur van Milieudefensie. Wijnand Duyvendak is over deze zaak al ten val gebracht de afgelopen weken, nadat hij bekend maakte bij die inbraak betrokken te zijn geweest. Uit het feit dat nu Cramer genoemd wordt als iemand die het voor Bluf! opnam mogen we opmaken dat rechst nu ook háár bloed ruikt en haar kop wil zien rollen. Los daarvan heeft het bericht immers geen enkele nieuwswaarde die een prominente plek op de website van de NRC rechtvaardigt.

Op een soortgelijke prominente plek, bij NRC en Volkskrant, zien we een ander bericht: CDA, CU en VVD zinnen op kraakverbod”. Daarin lezen we onder meer: “Als het aan CDA’er Jan Ten Hoopen ligt, gaan krakers in de toekomst ruim twee jaar de cel in”. Om het wetsvoorstel niet al te asociaal te laten lijken, komt er ook iets in over gemeenten die binnen negen maanden zelf een bestemming voor leegstaande panden kunnen regelen. Zo kunnen speculanten dus ten minste acht maanden en 29 dagen (of 27, als februati in de acht maanden zit…) hun gang gaan. Het is een wetsvoorstel dat weer eens openlijk het bezitsrecht boven het gebruiksrecht (in dit geval woonrecht, een vrij fundamentele eerste levensbehoefte) stelt.

De aanval op Duyvendak en nu impliciet ook Cramer is een aanval op het verleden, op datgene en diegenen die het radicale activimsme van de jaren tachtig symboliseeren omdat ze er destijds aan deelnamen of er hun steun voor uitspraken. De dreigende kraakverbod is een aanval op datgene en diegen die vanuit de radicale strijdvormen van de jaren tachtig door zijn gegaan met zich te verzetten. Allebei laten ze zien dat rechts de strijd van de jaren tachtig nog steeds als een soort bedreiging ziet, waarmee maar eens  stevig afgerekend moet worden.

Links moet de handschoen oppakken en eens een stevig begin maken met terugvechten. Wat rechts niet bevalt aan Duyvendak, Kramer en vergelijkbare mensen is niet hun positie van nù, en niet het gedraai van bijvoorbeeld Duyvendak om afstand te scheppen tussen zijn houding van toen en die van nu. Het is óók geen echte verontwaardiging over het, bepaald niet probleemloze, karakter van onderdelen van het inbraak-plus-publicatie-gebeuren uit 1985-1986.

Nee, het is afkeer en afwijzing van links verzet dat rechts drijft. Afkeer van strijd die, in welke vorm dan ook, aanknopingspunten kan vormen voor oplevingen van strijd vandaag de dag. Vandaar dat juist ook de b kraakbeweging aangevallen wordt – een beweging waarbinnen – met alle problemen van isolement en ontactische actievormen die dat isolement versterken – mensen actief waren, zijn en steeds weer worden, die een heel fundamentele afwijzing van deze kapitalistische autoritaire ‘orde’ voorstaan.

Rechts vecht niet tegen dat wat er problematisch was aan het activisme van de jaren tachtig en wat daar aan doet denken. Rechts vecht juist tegen datgene wat er góéd aan was – en is. En precies dáár moet links dwars tegen ingaan. Handen af van Jacqueline Cramer, en een breed en snoeihard néé tegen elke stap richting kraakverbod. Dat zou het geluid moeten zijn op elke website en elke uitgave van welke organisatie dan ook die zich nog links noemt.

(kleine tekstwijzigingen aangebracht op 29 augustus)

Advertenties

One Response to Nee tegen kraakverbod, en blijf van Cramer af

  1. Peerke schreef:

    Waar recht onrecht wordt, wordt verzet een plicht
    http://www.trotsopacties.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: