VS: Partijconventies met politiegeweld afgeschermd tegen protest

Het democratische proces in de Verenigde Staten is in volle gang. Het lijkt echter meer op een proces tegen de democratie, of wat daar nog van over is.

Maar liefst twéé Republikeinse Partijen (de één op vrij doorzichtige wijze vermomd als Democratisch) zijn in gevecht om de vraag: wie mag de zaakwaarnemer van de belangen van de top van het grote bedrijfsleven leveren, wie mag het Amerikaanse wereldrijk de volgende vier jaar in naam besturen? Kleine verschillen in aanpak houden de overeenkomst tussen Barack Obama en John McCain niet verborgen. Beiden staan voor een Amerika waarin de rijken zich kunnen uitleven – in de VS en wereldwijd.

Intussen hebben ze allebei een running mate, een kandidaat voor het vice-presidentschap. Obama laat zich flankeren door Joe Biden, openlijk racist en voorstander van de Irak-oorlog. McCainlaat zich flankeren door Sarah Palin, aartsconservatief, voorstander van oliewinning in het ecologisch kwetsbare poolgebied van Alaska, en fel tegenstander van zaken als abortus. Hoe rechts kun je het allemaal krijgen? Ik heb het al eerder gezegd elders: het is gewoon jammer dat beide kanten niet tegelijk kunnen verliezen.

Definitieve vaststellingvan kandidaten voor het presidentschap en presentatie van beleid loze beloften  vonden bij zowel Republikeinen/fractie Obama als Republikeinen/ fractie McCain vonden en vinden plaats op de partijconventies. Dat zijn grote shows, opgevoerd voor  media, geldschieters en, o ja, ook een klein beetje voor de kiezers. Protest tegen deze shows, en tegen bijvoorbeeld de oorlogspolitiek die beide partijen gemeen hebben, kreeg zeer weinig speelruimte. Je kunt de democratie uiteraard niet aan gewone mensen overlaten, toch?

In Denver, waar de Obama-partij haar feestje hield, was een afgeschermde ruimte aangewezen voor demonstranten. Wie daarbuiten probeerde te komen, liep vast op oproerpolitie met hun schilden, helmen en erger. Dat overkwam 200 betogers van de actiegroep CODEPINK. Later sloot de politie een groep demonsttranten in en viel ze aan met pepperspray en knuppels. Een filmpje met toelichting laat het zien. Ik kwam ook nog een bericht tegen over een producer van omroep ABC die gearresteerd werd toen die senators en geldschieters probeerde te fotograferen. En een verslag over een actievoerder van CODEPINK die hardhandig tegen de grond werd gewerkt omdat ze niet snel genoeg wegging volgens de politie.

De week erna begon de McCain-partij met haar bijeenkomst. Die vond plaats in St Paul, bij Minneapolis, Minnesota. Die stad is kennelijk helemaal tot politiestaat omgevormd waarin voor  protest geen ruimte mag zijn. Aan de vooravond viel de politie een actiecentrum binnen, voerde 200 mensen in handboeien af om ze na kort onderoek weer vrij telaten, en arresteerde 5 mensen. Excuus: ze zouden “criminele daden” aan het voorbereiden zij, zoals blokkades. Kort ervoor hadden politiemensen al een kamp van actievoerders ontruimd.

En vandaag kwam het nieuws dat de politie  twee verslaggevers van het alternatieve radiostation Democracy Now! hebben opgepakt, plus de directeur, Amy Goodman. Zij waren bezig verslag te doen van protesten tegen de Conventie. Inmiddeles zijn ze wel weer vrij. Maar ze krijgen een stevige aanklacht.

Demonstratierecht, het recht op vrije nieuwsgaring, het recht op vrije meningsuiting – allemaal  worden ze platgewalst door een politiemacht die beide republikeinse partijen vrijwaren voor iedere serieuze vorm van kritiek. Dat is de stand van de ‘democratie’ die de VS beweert te zijn. Vrijwel vanzelfsprekend zwijgen de Nederlandse media over dit alles. Slechts een fractie van  dit soort repressie in Putins Rusland zou een geheel andere reactie hebben uitgelokt.

Nu al is het absurd om de presidentsverkiezingen in de VS ‘vrije verkiezingen’ te noemen.  Voor vrije verkiezingen is vrije meningsvorming een voorwaarde – en het recht op vrije nieuwsgaring, meningsuiting en het voeren van georganiseerd protest zijn daarmee onverbrekelijk verbonden. Waar blijven de internationale sancties tegen de VS vanwege deze schending van de democratie?

Advertenties

One Response to VS: Partijconventies met politiegeweld afgeschermd tegen protest

  1. Brian4all schreef:

    Hier een stukje film van zo’n massaal protest bij de ene Republikeinse Nationale Conventie / fractie McCain. Rage Against The Machine trad op voor de demonstranten. De politie zette echter het geluid uit. Dus zongen ze acapella, met een kleine toespraak van de zanger: http://www.youtube.com/watch?v=CYwzW2QFnwo

    Groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: