70 Robin Hoods in Thessaloniki

“Een groep van zo’n zeventig Griekse jongeren heeft donderdag in Thessaloniki een upermarkt geplunderd en de buitgemaakte voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen bij wijze van aanklacht tegen de stijgende voedelprijzen op straat uitgedeeld. Er zijn geen arrestatie verricht.” Aldus Nieuws.nl op  september.

Dat stáát, die actie! Ja, ik ken de bezwaren ertegen. ‘Je mag het recht niet in eigen hand nemen’ – alsof het recht van hogerhand iets met rechtváárdigheid te maken heeft. ‘Het is onwettig’ – alsof de wet ons van betaalbaar eten voorziet. ‘De echte oorzaken van de prijsstijgingen worden er niet eens door geráákt’ – maar is dat een reden om een stivige daadkrachtige aanklacht ertegen achterwege te laten?

Nee, dit soort acties kan niet de ruggengraat zijn van een strategie om de stijging van de kosten van levensonderhoud te lijf te gaan. Daartoe is een stevige stakingsactie – om via loonstijgingen terug te pakken wat ons via prijsstijgingen wordt afgepakt – veel effectiever. Maar de symbolische waarde van de actie in Thessaloniki moet niet onderschat worden. De 70 jongeren doorbraken de zo wijd verbreide passiviteit, het gevoel van verlamming dat miljoenen mensen bevangen lijkt te hebben tegenover een naderende economischhe ramp. Die ramp tekende zich juist vrijdag 5 september weer af: met dalende koersen op belangrijke aandelenbeurzen (al trok Wall Street weer bij na een flinke tik de dag ervoor), en een werkloosheid in de VS die sneller stijgt dan eerst gedacht.

De 70 jongeren vestigden de aandacht erop dat mensen gewoon spullen nódig hebben of ze ze nu kunnen betalen of niet – en demonstreerden daarmee het beginsel dat menselijke behoeften boven winststreven horen te gaan. Of de zeventigvoudige Robin Hood dat heel erg doordacht hebben kan ik niet beoordelen, maar de boodchap die ze afgaven was: eten is er om gegéten te worden, en niet om zo duur mogelijk verhandeld. Hetzelfde geldt voor gebruiksgoederen: die zijn er om te gebrúíken, niet om zo duur mogelijk te verkopen. En daarom zeg ik: creëer twee, drie, vele Thessaloniki’s.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: