Afghanistan: stop deze verkeerde en verloren oorlog

Weer is een Nederlandse militair om het leven gekomen in Afghanistan: een bermbom maakte een einde aan het leven van een 21-jarige soldaat. De explosie verwondde tevens vijf andere militairen. De slachtoffers aan Nederlndse zijde kwamen enkele weken nadat een Franse legereenheid aangevallen werd: tien doden en 21 gewonden aan Franse kant. Zo gaat het door, nu en dan een Britse militair, af en toe een Amerikaanse of Australische soldaat, keer op keer zijn de NAVO- en andere Westerse militairen slachtoffer.

Slachtoffer van wie? In de allereerste plaats van hun eigen regeringen die hen een oorlog ingestuurd hebben die niet te winnen is. Soldaten sturen op een kansloze missie – is dat niet hetzelfde als deze soldaten moedwillig in levensgevaar brengen? Het te vaak misplaatste woord ‘zinloos geweld’ – gepleegd vanuit het NAVO-hoofdkwartier – dringt zich op. Was iedereen daar juist niet zo enorm tégen?

Het nare  is echter dat het geweld wel degelijk zin heeft: vanuit de gewapende strijders (allemaal gemakshalve meestal maar ‘Taliban’ genoemd’) is het opblazen van Westerse militairen een manier om een onrechtmatige bezetting te breken. Ik noem dat zinvól geweld. Wie – terecht! – niet wil dat op deze wijze mensen op deze wijze omkomen, kan maar beter helpen een terugtocht van Westerse soldaten uit Afghnistan te helpen afdwingen.

Voor NAVO en Westerse staten is het doorzetten van een kansloze bezetting de manier om hun macht te doen gelden. Door hun ogen bezien is dit ook zinvol, al is het een kwalijke zinvolheid. Het is zo zinvol als de oliewinst en het strategisch belang  dat achter de oorlog steekt. Ze hópen kennelijk nog te kunnen winnen, alhoewel ik niet zie hoe 60.000 Westerse soldaten kunnen slagen waar 200.000 Russische troepen tussen 1979 en 1989 faalden.

De gedode en gewonde Nederlandse militairen zijn dus slachtoffers, in de alleerste plaats van de Nederlndse regering, van de NAVO-beleidsmakers en vn de VS wiens belangen met dit alles bij uitstek gediend zijn. Maar zij zijn niet de enige slachtoffers, en ook niet degenen die het meest ons medeleven verdienen. Bijna dagelijks vallen weerloze Afghaanse burgers ten prooi aan luchtaanvallen van VS en NAVO. Hun aantal neemt jaar na jaar toe.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde gisteren dat er in 2006 116 mensen in Afghanistan omkwamen bij zulke luchtaanvallen. In 2007 waren dat er minstens 321. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er al 173 mensen op deze manier omgekomen. Het aantal burgerslachtoffers dat Taliban- en andere strijders maakten (onder meer door zelfmoordaanslagen) bedroeg 699 in 2006, 950 in 2007 en 367 tot nu toe in 2008. Maar ook de laatsten zijn uiteindelijk een gevolg van een Westerse poging om Afghanistan in de greep te krijgen en te houden.

Het aantal slachtoffers dat rechtstreeks  gevolg is van Westerse luchtaanvallen stijgt zo te zien sneller dan het aantal slachtoffers dat  de Taliban en aanverwanten maken. Soms gaat dat met grote aantallen tegelijk, zoals bij de slachting die de VS vanuit de lucht aanrichtte in het Afghaanse dorp Azizbad  vorige maand: volgens VN en  Afghaanse regering 90 doden, waaronder 60 kinderen. Video-opnamen laten iets van de verchrikkingen zien en horen. De Amerikaane autoriteiten hebben inmiddels een nieuw onderzoek moeten toezeggen.

Alle doden die vallen in de oorlog die Bush na 11 september in Afghanistan heeft ontketend, komen voor rekening van de VS en van de Westerse staten die, al dan niet in NAVO-verband, de VS moorddadig terzijde staan. Tussen die Westerse regeringen probeert de Nederlandse op weerzinwekkende wijze vooraaan te staan. Hoelang kunnen deze vanuit regeringsgebouwen opererende criminele organisties nog vrijwel ongehinderd hun gang gaan en soldaten naar Afghanistan blijven sturen? Wie sleept Balkenende en Van Middelkoop nu eens voor een tribunaal? Stop deze verkeerde en verloren oorlog!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: