Tariefstijging OV asociaal plan

Prinsjesdag en de nieuwe begroting werpen hun schaduw alweer vooruit. Het regent koopkrachtplaatjes en  speculaties over wie er wat op vooruit gaat en wie achteruit. Ga er maar vast van uit dat het tegevalt – de echte gevolgen van de economische crisis hebben Nederland nog maar nauwelijks bereikt, en dus  heeft het gangbare antwoord van regeringen – bezuinigen – nog niet de volle scherpte bereikt.

Intussen meldt Wouter Bos, minister van financiën en tevens hoofd van de PvdA, dat de meeste mensen geen koopkrchtverlies zullen lijden volgens de berekeningen van de regering. Maar vooral ouderen zullen toch geraakt worden door bezuinigingen op bijzondere ziektekosten. En waar mensen met een modaal inkomen er twee procent op vooruitgaan, daar blijven ouderen met een klein pensioentje en alleenstanden met een minimum-uitkering steken op nul. Juist degenen met bijna niets blijven zitten waar ze zitten met bijna niets.

Laat dit nu bij uitstek mensen zijn die een behoorlijk en betaalbaar openbaar vervoer nodig hebben om ergens te komen. Vaak  mensen met te weinig geld voor een auto, en voor ouderen is fietsen, zeker voor grotere afstanden, ook niet echt een optie. Een betaalbare bus- en treinverbinding is wel het minste waar zij – en wij allemal – recht op hebben. Juist déze groepen – nogmaals, groepen die op de nullijn blijven steken terwijl anderen er iets op vooruitgaan – zijn extra de dupe van de forse prijsstijging in het OV waar de regering mee instemt. Tram en bus mogen 4,5 procent duurder worden van staatsecretaris Huizinga, een kleine meerderheid in de Tweede Kamer steunt dit asociale plan.

Dit soort dingen die het leven teeds duurder maken – en niet de looneisen van vakbonden die arbeiders tegen de steeds hogere kosten van levensonderhoud trachten te beschermen – jagen de inflatie verder op. Dat  bestuurders van vakbonden tegen die achtergrond zelfs maar serieus over loonmatiging willen práten is eigenlijk te beschamend voor woorden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: