Prinsjesdag in dromenland

Ja, het was weer Prinsjesdag gisteren. Minister van financiën Bos heeft een begroting ingediend, de koningin reed in haar gouden koets en mocht in de Ridderzaal weer de Gekroonde Buikpreekster van het Kabinet zijn, en we mochten weer een veelheid aan hoedjes bewonderen. Dat laatste is natuurlijk begrijpelijk: aan die hoeden zelf is nog wat te zien. Wat ónder die hoeden zit was aanzienlijk minder de moeite waard.

Maar de rooieravotr is geen mode- of lifestyleblog, jammer genoeg wellicht. De begroting dus, het kabinetsbeleid voor komend jaar, en de reacties daarop. Het is van een tamelijk zouteloze treurigheid, en een asociale inhoud die kennelijk zo vanzelfsprekend wordt geacht dat we, behalve misplaatste complimenten alom, hooguit wat plichtmatig gemopper her en der horen. Waar is de woede?

Eerst maar eens wat cijfertjes, over de koopkracht. Bijna triomfantelijk horen we dat vrijwel niemand erop achteruit gaat, en veel mensen zelfst ietsje vooruit. Hoera! Maar hoe is de vooruitgang en achteruitgang verdeeld? Vooruit gaan, zo berekende het NIBUD, bijvoorbeeld tweeverdieners met bruto-inkomen van 45.000 plus 20.000 euro met twee kinderen die geen beroep doen op kinderopvang: 2,2 procent in de plus. Hebben soortgelijke tweeverdieners wel kinderopvang, dan rest toch nog een plus van 1 procent. Een echtpaar van 65 jaar of ouder, met AOW plus 5000 pensioen voor de één, alleen AOW voor de ander, en 700 euro ziektekosten dioe niet vergoed worden, gaat er echter 0,4 procent op achteruit, een alleenstaande met WAO of bijstand een half procent. Hierin zijn allerlei zogeheten specifieke zorgkosten niet meegerekend. Doe je dat wel dan blijkt eren alleenstaande met bijstand of WAO er 3 procent op achteruit te gaan, een echtpaar met minimuminkomen 2.5 tot 4 procent, een gehandicapte met Wajong (uitkering voor jong-gehandicapte) in een zorginstelling  0,2 tot 2 procent.

Duidelijke taal. Mensen met een aardig salaris krijgen meer. Mensen met al bijna niets, kunnen nóg minder uitgeven. Intussen roep ik even in herinnering – want  Buikspreekster Bea doet het niet, en Wouter de Waarzegger evenmin – dat de beloningen van topbestuurders in grote ondernemingen vorig jaar 23 procent hoger was dan het jaar daarvoor. We zien de rijken snel rijker worden, de redelijk welgestelden het ietsje beter krijgen, en de armen nog wat verder wegzakken. De regering stat er bij, kijkt ernaar, en helpt de rijken hier en daar nog een extra handje. Waar is de woede?

Niet bij de vakbeweging. FNV en CNV knikken goedkeurend en zeggen: “Het kabinet maakt de weg vrij voor constructieve afspraken over koopkracht en banen.” Yeah, right. Dat gebeurt door een behendige truuk ten koste van arbeiders. Het kabinet gaat de WW-premie afschaffen, hetgeen modaal verdienende arbeiders 335 euro oplevert. Maar daarvoor in ruil verwacht de regering ‘loonmatiging’ – hetgeen bij de huidige prijsstijging gewoon uitdraait op loondaling van de vakbeweging. Wat de regering niet weghaalt aan deze sociale premies, dat mogen de arbeiders dus weggeven aan de bedrijven en hun eigenaren. Zo haalt de regering een sigaar uit de doos van werkende mensen en presenteert die heel edelmoedig aan die ondernemers. Intussen zijn de twee vakfederaties “tevreden over de aandacht voor koopkracht en banen”

Wat de hele toestand een nogal onwezenlijk karakter geeft is intussen de economische crisis die zich steeds nadrukkelijker aandient. Beurzen krabbelden heel even op toen de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in een oude sok nog 60 miljard euro vond, daarmee de wankelende verzekeringsgigant AIG overeind hield en daarvoor in ruil 80 procent van de zeggenschap naar zich toe trok. Feitelijk is hiermee die verzekering goeddeels genationaliseerd door de Amerikaanse staat, een wel heel curieuze vorm van marktwerking. Beurskoersen in de VS en Europa daalden later alweer. Op dezelfde dag werd bekend dat in Groot-Brittannië de werkloosheid een sprong omhoog maakte zoals die sinds 1992 niet meer is voorgekomen.

Een wereldeconomie in vrije val raakt de Nederlandse economie ook. Nu al zijn banken in Nederland 16 miljard kwijtgeraakt door de kredietcrisis. De verwachte economische groei van 1,25 procent waar de begroting van Bos op is gebouwd is niet zeer realistisch. “Want als de economische crisis Nederland raakt (…) mogen we de vlag al uitsteken als de welvaart volgend jaar nul procent groeit”, schrijft De Volkskrant. Opvallend trouwens hoe economische groei hier hetzelfde wordt gecht als wevrtsgroei: alsof onze welvaart meegroeit met hun economie…

Zo zal de druk van bedrijven toenemen om kosten verder te verminderen en om belastingverlaging te roepen. Tegelijk zal de regering met nieuwe, hardere bezuinigingen – pardon, ‘ombuigingen’ – komen, zo oppert het CPB al. En dan zullen de toch al schrijnende koopkrachtcijfers voor mensen met lage inkomens nog idyllisch lijken te zijn, vergeleken bij wat ons te wachten staat.

Gisteren presenteerde Bos een asociale begroting, maar hij was nog in dromenland. We kunnen ons maar beter schrap zetten tegen het échte afbraakwerk. Maar waar is de woede?

Advertenties

One Response to Prinsjesdag in dromenland

  1. grumpydutchman schreef:

    Waar blijft de woede? Dat vraag ik me ook wel eens af heer Storm, zoals wel meer rare kwesties bij mij tot hoofdbrekens leiden. Waarom hobbelen hordes mensen achter Wilders aan, die de armen alleen maar verder de grond in wil trappen, of achter Verdonk, die aantoonbaar zo dom is als een paardereet? Onno Ruding nota bene moet komen uitleggen dat het toch wel maf is als banken in de VS worden gered met miljarden aan belastinggeld, dus betaald door miljoenen arme drommels die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Ik noem dat pure diefstal, net als de krankzinnige inkomens van nutteloze managers en topbestuurders, maar intussen maken mensen zich drukker om een of andere kraker die in de jaren tachtig een dossiertje uit een ministerie heeft gepikt. En de media hobbelen hier vrolijk achteraan. De domheid regeert, en daarom verandert er nooit iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: