Racistisch gestook tegen Aboutaleb als toekomstig burgemeester Rotterdam

Daar gaan we weer. Een politicus van Marokkaanse afkomst wordt op een hoge post benoemd. Meteen beginnen de voorspelbare racistische reacties. Het is zaak voor hier scherp en vooral goed gericht op te reageren.

Het gaat natuurlijk om de voordracht van Aboutaleb als toekomstige burgemeester van Rotterdam, door de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van die stad. De man is van de PvdA, die partij heeft in Rotterdam de grootste fractie, en het is in besloten overleg die  partij blijkbaar gelukt om haar kandidaat voorgedragen te krijgen. Daar is niets opmerkelijks of wereldschokkends aan.

LeefbR Rotterdam – het restant van de plaatselijke partij van Pim Fortuyn, en aldaar nog steeds redelijk sterk – was woest. Fractieleider Sorensen van die club had daarvoor meerdere redenen, zo konden we in NOS-journaal en NOVA gisteren zien: de ondemocratische achterkamertjesprocedure waarin de voordracht werd geregeld; het feit dat het een PvdA-politicus was; maar vooral het feit dat Aboutaleb van Marokkaanse afkomst is, en naast zijn Nederlandse paspoort ook nog een Marokkaans paspoort heeft.

Over die ondermocratische procedure eerst even dit. Zou Sorensen er net zo boos over geweest zijn als de vertouwenscommissie in besloten wijsheid een geestverwant had voorgedragen? Een Hilbrand Nawijn, een Matt Herben, of een aanverwant kansarme witte randgroepoudere? Als de vertrouwenscommissie was overgegaan tot de posthume voordracht van wijlen de heer Prof.Dr.Generalissimo Pim Fortuyn, dan had Sorensen de wijsheid van die voordracht huizenhoog geprezen, vermoed ik.

Leefbaar Rotterdam is voor openheid en democratie omdat ze daarvan hopen dat hun mensen er garen bij spinnen. Nu trekken ze aan het kortste eind, nu schreeuwen ze moord en brand, en nu heeft de procedure het gedaan… En als Leefbaar zo principieel tegen deze benoemingsprocedure is, waarom zat Leefbaar-politicus Marco Passtors dan in de vertrouwenscommissie?

Dan het feit dat de PvdA de burgemeester mag leveren. Sorensen hoeft het niet leuk te vinden, maar democratisch gezien is daar duw weinig mis meer. De partij behaalde bij gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam de meeste stemmen en duwde Leefbaar Rotterdam daarmee terug. Het herstel van de macht van de PvdA in Rotterdam leidt nu tot meer bestuurlijke invloed, en tot een PvdA-burgemeester. Wat is, in burgerlijk-democratische termen, het probleem?!

Resteert het echte pijnpunt van Sorensen – en van Marco Passtors, en nu ook alweer van Wilders die er meteen bovenop sprong: Aboutaleb is van Marokkaanse afkomst, en dat is in het gefortuyniseerde Nederland tegenwoordig vrijwel een misdrijf. Sorensen: “Het is niet slim uitgerekend een representant te kiezen van een groep die in heel Nederland en in Rotterdam problemen veroorzaakt.” Dat is dubbel racistisch: Marokkanen worden hier weer eens als groep, met hun allen, tot oorzaak van “problemen” uitgeroepen. Als drie Marokkaanse jochies lastig doen bij een bushalte, dan is dat een bewijs voor ‘het marokkanenprobleem’. Maar als drie Tilburgse jochies, wit, katholiek opgevoed, plat-Tilburgs scheldend, mij een beetje lopen te jennen op straat, dan hoor ik nooit iets over het ‘Tilburgerprobleem’. Daar zie je het racisme, en het is gênant dat zoiets keer op keer moet worden uitgelegd. Een soortgelijke uitleg wordt trouwens, naar aanleiding van het infame ‘Gouda-debat’ enkele weken terug, prima gedaan door Pepijn Brandon op het weblog van de Internationale Socialisten. Wie dat heeft gemist: alsnog even lezen 🙂

Je ziet het racisme ook in het aanwijzen van Aboutalevb als “representant”van de mensen van Marokkaanse afkomt. Een representant vertegenwoordigt anderen. Maar die anderen hebben daar wel een stem in. Hebben Marokkanen Aboutaleb aangewezen, gekozen als hun “representant”? Nee. Dus representeert Aboutaleb alleen zichzelf. Hooguit kun je zeggen dat hij – in 2006 gekozen in de Tweede Kamer – zijn kiezers van destijds ‘representeert’. Maar het idee dat het lidmaatschap van een bepaalde groep hem dus ook aanspreekbaar maakt, medeverantwoordelijk, voor die hele groep. Ik ben homo. ben ik daarmee “representant” van “de homo’s”, zoals bekend een “groep die in heel Nederland problemen veroorzaakt”?

Hoe moet links hier nu haar opstelling kiezen? het begint met het afwijzen, langs boven beschreven lijnen, van de racistische ‘argumenten’ en ondertonen in de aanvallen vanuit rechts op de komende benoeming van Aboutaleb. Zolang anderen langs dit soort procedures benoemd worden, moet hij ook gewoon benoemd worden, zonder hindernissen. Gestook rond dubbele paspoorten – waarmee Wilders en zijn gardisten al weer bezig zijn – valt ook onder het racistische gestook dat tegengas vereist.

Maar tevens moeten we niet in de val trappen van het aanprijzen van Aboutaleb als bestuurder. De man was in Amsterdam als wethouder een hardliner in de strijd tegen uitkeringsfraude, en nam het met rechten en privacy voor mensen in de bijstand niet erg nauw. De man profileert zich maar wat graag met harde uitspraken tegen uitgerekend migranten, van de strekking: aanpassen-of-oprotten. Zelfs Sorensen geeft toe dat hier raakvlakken zitten tussen hem en Aboutaleb, en beklaagt zich alleen dat de laatste het mag zeggen en hij niet (getuige Sorensens uitspraken een onzinnige klacht overigens). Aboutaleb geeft een hard beleid tegen mensen aan de onderkant – van alle kleuren – een sociaal-democratisch en multicultureel gezicht. Dat maakt het doordrukken van zo n beleid misschien iets makkelijker, maar daarmee niet wenselijker.

Links moet het recht van Boutaleb om benoemd te worden en gevrijwwaard te blijven van racistische obstakels snoeihard verdedigen. Maar van het verdedigen van Aboutalebs beleid en ambitie blijven we maar beter verre.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: