Obama en McCain: konden ze maar allebei tegelijk verliezen

Het blijft jammer dat Obama en McCain niet allebei tegelijk kunnen verliezen. Dat we McCain liever niet als president van de wereld de VS kunnen hebben, willen veel mensen wel aannemen. Meer oorlog en lagere belastingen: dat betekent niet alleen meer geweld tegen mensen wiens enige misdaad is dat ze wonen in een land met olie eronder. Het betekent ook meer staatsuitgaven en minder staatsinkomsten, dus hogere staatsschulden, scherpere bezuinigingen, of een combinatie ervan.

En je krijgt vaak de indruk dat McCain zijn agressieve impulsen maar met de grootste moeite kan beheersen. Over de fascistoïde taal die tijdens verkiezingsbijeenkomsten van vice-presidentskandidaat Palin af en toe weerklinkt, heb ik het verder nog iet eens. Of de wereld een ambtstermeijn van dit tweetal wel overleeft, is twijfelachtig.

Maar dan Obama! Veel mooie woorden van hoop en verandering, en een uitstraling die van rust en zelfbeheersing – ‘cool’ – getuigt. Maar wat er achter de gloedvolle taal schuilt, wordt duidelijk uit het soort mensen wiens steun hij krijgt. Nu heeft Colin Powell zijn steun voor Obama uitgesproken. Als geheugensteuntje: Powell was de chef van de generale staf van de VS ten tijde van ‘Desert Storm’, de Golfooorlog die de VS in februari en maart 1991 tegen Irak voerde. Zijn strategie tegen het slechtbewapende Iraakse leger dat zich in Koeweit had ingegraven: “Eerst snijden we het af. Dan doden we het.” Zo gezegd, zo gedaan: tapijtbombardementen op de kansloze Irakezen, bulldozers die soldaten levend begroeven, luchtaanvallen op uit Irak wegvluchtende Irakezen op de ene weg die open was. Wat hier gebeurde was een reeks oorlogsmisdaden, en Powell was verantwoordelijk.

Powell was ook de minister van buitenlandse zaken in de eerste ambtstermijn van Bush II, van 2001 tot 2005. Hij droeg de aanvalsoorlog tegen Afghanistan in 2001 en tegen Irak in 2003. Hij voerde de beruchte show in de VN op die moest bewijzen dat Irak massavernietigingwapens had, een staaltje leugens en bedrog. Ja, hij heeft achteraf iets van twijfel geüit en zijn eigen rol betreurd. Maar oorlogsmisdadige politiek maak je niet goed met woorden van spijt, een tribunaal is wel het minimum. Voor zo’n tribunaal hoort Powell, en niet alleen als getuige tegen de andere verantwoordelijken.

Dat Obama zich de steun van Powell laat aanleunen laat zien waar Obama staat: aan de kant van de oorlogspartij in de VS, met een hooguit wat intelligenter aanpak dan die van de houwdegens á la McCain. maar intelligentere oorlogspolitiek is niet beter, hooguit gevaarlijker, dan de domme versie.

Welke van de twee het gaat worden,  is inmiddels nog niet duidelijk. Afgelopen dagen leek de voorsprong van Obama niet meer in tte halen. Nu echter lees ik van een peiling waarin het verschil nog maa drie procentspunten is. Dat is ongeveer de foutmarge van dit soort peilingen, en betekent dat de nog met McCain opgezadeld kunnen worden ook…

Gelukkig ben ik niet de enige die de keus tussen deze twee weigert te maken. Onafhankelijk en progressief kandidaat Ralph Nader heeft in een peiling 3 procent van de stemmen. Nee, daarmee win je geen verkiezingen. Maar een basis voor verder verzet tegen wie dan oo het Witte Huis gaat bewonen kan het wel degelijk zijn.

Advertenties

4 Responses to Obama en McCain: konden ze maar allebei tegelijk verliezen

 1. uhuru_now schreef:

  Los van Obama en McCain: is Nader wel het linkse alternatief bij uitstek tegenover deze 2?

  1. Nader is geen socialist; zelfs geen reformistisch sociaal democraat. Hij gelooft in kapitalisme met een menselijk gezicht, ongeveer zoals D66 in Nederland.

  2. Nader is nu een individu zonder partij. In 2000 had hij tenminste nog de Groenen, dus een partij(tje), achter zich. Hij bouwt niet aan een arbeiderspartij of iets dergelijks.

  3. Nader accepteerde in 2004 steun van de racist Pat Buchanan. Nu, in 2008, van Republikeins racist Ron Paul (google maar na).

  4. Nader steunde blanke villabewoners tegen mogelijke bouw van goedkope woningen (met, oh vreselijk, mogelijk zwarte bewoners) in hun buurt.

  5. Nader verbood zijn eigen werknemers om vakbondslid te worden.

  6. Er zijn meer kandidaten die pretenderen een linkser alternatief dan Obama te bieden: Cynthia McKinney van de Groenen; Gloria LaRiva van de Party for Socialism and Liberation; Jerry White, Socialist Equality Party; de Socialist Party of America … Waarom noemen Nader-aanhangers vrijwel altijd die andere kandidaten niet eens? Goed, ook tegen hen zijn tegenargumenten. Maar waarom doodzwijgen in plaats van tegenargumenten bij de Nader-aanhang?

 2. peterstorm schreef:

  Zinnige, en op zichzelf mij bekende obervatiesvan Uhuru_now, al is over punt 1. wel iestje meer te zeggen. Maar het ging met hier niet zozeer om Nader, maar om zijn kiezers. Die geven met hun stemgedrag aan dat ze een overwegend linkse uitweg uit de greep van de twee big business-partijen zoeken. Mijn punt was niet zozeer dat ik Nader op zichzelf als hoopvol geluid zie; het hoopvolle zit ‘em in het toch flinke aantal mensen dat aangeeft een stem op hem te overwegen (veel meer, voor zover ik weet, dan op de andere progressieve kandidaten). Nader bouwt inderdaad niet aan een linkse partij; maar de 3 procent die erover denken op hem te stemmen zijn voor de opbouw van zoiets wel onmisbaar.

 3. uhuru_now schreef:

  Nader en Pat Buchanan en diens Reform Party: hier.

  En hier.

  Nader en Ron Paul: hier (overigens een pro Nader site).

  BOSS NADER – or how I was fired by Ralph Nader for union organizing and lived to tell about it: hier.

 4. […] een verkiezingsoverwinning voor Obama was evenmin reden tot vreugde geweest. Ik heb zoiets al eens eerder gezegd, voordat Obama tot president werd gekozen: het is erg jammer dat beide kanten niet tegelijk kunnen verliezen. Want dát verdienen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: