Berlusconi: tegen en vóór

Italië gaat gebukt onder een regering van rechts en uiterst rechts – maar misschien is ‘gebukt’ niet langer het juiste woord. Veel mensen in het land staan deze week immers op, in protest tegen die regering en het beleid ervan.

Vandaag bijvoorbeeld betoogden honderdduizenden mensen in Rome tegen die regering-Berlusconi. Het NOS-journaal van 22.00 uur vertelde dat die demonstratie al maanden geleden op touw was gezet, als protest tegen de wet waarmee Berlusconi zichzelf voor strafvervolging probeert te vrijwaren. Inmiddels waren daar andere thema’s bijgekomen: eisen voopr beter loon en pensioen, en protest tegen bezuinigingen in het onderwijs. Bovendien betoogden mensen tegen de vreemdelingenhaat die, aangejaagd door een regering waar ook fascisten in zitten, door Italië spoelt.

De oproep voor de demonstratie kwam van de centrumlinkse Democratische Partij (PD); de actie kreeg steun van de Socialisten en andere groepen, waaronder  de natrionale verniging van partisanen uit de Tweede Wereldoorlog, aldus de NRC. Deelname van die laatste is tekenend voor de zorg over herlevend fascisme en groeiend racisme die onder veel Italianen leeft. Uit een NOS-teletekst-bericht: “Centrum-links beschuldigt Berlusconi van flirten met het fascisme. Volgens oppositieleider Veltroni wordt Italië steeds racistischer.” Een petitie tegen bezuinigingen, vreemdelingenhaat en andere aspecten van berlusconi’s beleid kreeg al 4 miljoen handtekeningen.

Progressief protest tegen Berlusconi heeft dus een zeer aanzienlijk draagvlak. Maar tegenover deze kracht staat volgens een opiniepeiling van het dagblad Repubblica een overweldigende steun  voor Berlusconi: 62 procent  sprak daarin steun voor de premier uit. De Volkskrant wijdt een artikel aan pogingen om die steun voor Berlusconi te verklaren, en komt niet heel erg ver. Een rector van een universiteit in Rome wijst erop dat Berlusconi “zich een sterk leider (toont)”. Vooral de presentatie van het beleid is zoveel beter dan van iemand als Veltroni, de centrum-linkse oppositieleider, aldus die rector. Een hoogleraar in de geschiedeniswetenschap ziet de steun vaan Berlusconi vooral als een gebrek aan steun voor links. “Het is geen liefde, maar eerder een reactie op de problemen bij de linkse partijen. Veel Italianen vinden links besluiteloos, dus stemmen ze maar op Berlusconi.” Onzin is het niet, denk ik, maar het is te oppervlakkig.

Links is soms besluiteloos, maar dat heeft te maken met de tegenstrijdigheid waarin vooral centrum-links uitblinkt: progressieve retoriek, gekoppeld aan beleid dat niet zo héél veel afwijkt van dat van rechts. De centrum-linkse oppositie regeerde een jaar geleden nog – en bezuinigde óók, en voerde óók beleid tegen migranten zonder verblijfsvergunning.

Mensen konden kiezen tussen partijen die rechts deden én praatten, en partijen die weliswaar min of meer links praatten maar feitelijk rechts deden. In een strijd tussen een helder en zelfbewust rechts, en een aarzelend, in eigen tegenstrijdigheden verstrikt links dat niet principieel tegenover rechts stond, wint dat zelfbewuste rechts, onder aanvoering van de wel zeer zelfbewuste Berlusconi.

Maar daarmee is niet alles gezegd. Ja, Berlusconi wint een meerderheid in de stembus, en een nog grotere meerderheid in een peiling. maar dit soort steun is passief. De tegenstand tegen Berlusconi is actief, neemt de vorm aan van demonstraties en eerder deze week ook stakingsacties.Een menjing geven in een peiling is één ding. Je zaterdag besteden aan een massabetoging toch nog wel iets anders, iets méér, iets dat zwaarder weegt.

Het kan best waar zijn dat de PD de betoging van afgelopen zaterdag opzette om electorale steun te winnen, zoals de NRC oppert. En het is zeker zo dat het protest van DP-politici als Veltroni iets hypocries heeft, gezien hun verantwoordelijkheid voor een toen al rechts beleid waarop Berlusconi alleen maar harder voortborduurt. Dat het protest echter actieve vormen aanneemt, dat een links dat de stembusslag verloor nu de strijd op straat terugvindt, is echter een goed teken. Italiër  wordt geregeerd door gevaarlijk rechts. Maar grote aantallen mensen in Italië lieten afgelopen zaterdag zien dat de macht van die regering op grenzen stuit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: