Lachwekkend ‘succes’ in Uruzgan

Sommige oorlogsberichten zijn zo absurd dat ze mij bij lezing vooral een daverend hoongelach ontlokken. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het lezen van een stukje NRC onder de titel: “Brits-Nederlands offensief voorbij”. Het bericht leert ons onder meer het volgende: “Met duizend man, onder wie 500 Britten en ongeveer 150 Afghanen, trokken zij vorige week de Mirabad-vallei binnen, ongeveer twintig kilometer ten oosten van de provindiehoofdstad tarin Kwot.” Ja, we hebben het over de provincie Uruzgan in Afghanistan.

Inmiddels trekt de formidabele eenheid zich dus terug. De operatie was succesvol volgens een Nederlandse commandant. “Kolonel Matthijssen wilde de ‘vijandige activiteiten ontregelen’ en spreekt van  ‘een succesvolle operatie'” E n waaruit bestaat deze grootse triomf? “Bij huiszoekingen zijn onder andere raketten, mortiergranaten, raketwerpers en bermbommen gevonden.” Indrukwekkend! O ja, zo bericht Matthijssen ook, “er  is (…) één Talibaan-strijder gedood.” Dát schiet lekker op, nietwaar? Deze overwinning zal nog generaties later bezongen wordenen met grootse plechtigheden herdacht.

We wachten intussen af wanneer de andere ‘Talibaan-strijders’- die ongetwijfeld gewoon even een vallei verderop zijn gaan zitten wachten tot de 1000koppige troepenmacht tevreden was met haar paar in beslaggenomen wapens en zich weer terug zouden trekken, zoals inmiddels dus gebeurt. Zo gaat dat in een guerrilla: je ontwijkt de hoofdmacht van de bezetter, en duikt weer op om toe te slaan als die macht naar elders is verplaatst. Misschien dat iemand dat ook aan de arme mijnheer Matthijssen kan uitleggen, anders valt de terugkeer van de Taliban in de uitgekamde vallei straks weer zo rauw op zijn dak.

Hoe breekbaar de Westerse positie inmiddels wérkelijk – en niet in de droomwereld van Matthijssen – is, blijkt uit de dood van het Westerse hoofd en diens plaatsvervanger bij koeriersbedrijf DHL. Die blijken te zijn omgebracht door hun eigen Afghaanse lijfwacht. Als  nu ook al lijfwachten zich tegen hun Westerse bazen keren, is het met de kracht van de Westerse ‘aanwezigheid’- bezetting dus – toch wel tamelijk droevig gesteld. Ik kan dat geen slecht nieuws vinden: hoe eerder de Westerse bezetting wordt beëindigd, hoe beter het is.

Advertenties

3 Responses to Lachwekkend ‘succes’ in Uruzgan

 1. Bob schreef:

  Lachwekkende blog post. Weet dat het moeilijk te verteren is voor een taliban fan, maar als de taliban niet eens durft te vechten (omdat ze dan het onderspit delven) wat stelt het dan allemaal nog voor?

 2. Judith schreef:

  Ze vechten wel, alleen niet met F16’s, B2’s, pantserhouwitsers. Die hebben ze namelijk niet. Ik zou als ik een kalashnikov, wat granaatwerpers en wat autobommen had ook niet ergens in een dorp gaan zitten tot ze een 500 ponder op je gooien. Is dat niet durven of is dat gewoon een andere strategie die erop gericht is op de lange termijn steun te houden en krijgen in het land?

  Bovendien een pantserhouwitser afschieten zonder te weten wat je raakt, dat is lekker durven.

  Denk verder dat de Taliban en sympathisanten van de Taliban helemaal niet hoeven te vechten. Zij wonen in Afghanistan en zullen daar blijven. De taliban is nooit helemaal weg geweest en is na jaren van bezetting veel sterker. Ze hoeven niet eens zoveel te vechten om te winnen, daar zorgt de NAVO zelf wel voor.

  Lachwekkend is dat het wordt gepresenteerd als een glorieuze slag die ze hebben toegebracht aan de Taliban, terwijl ze tegelijk de oorlog aan het verliezen zijn. En dat weten ze maar al te goed, want de geluiden worden steeds harder dat er onderhandeld gaat worden met de Taliban (wie dat ook mogen zijn). Of je met die conclusie meteen een Taliban-fan bent is weer een heel ander verhaal.

 3. Maria K. schreef:

  Voel je je nu goed? Ga jij daar dan lekker heen, als je het zoveel beter weet. Geef jij maar lekker even leiding over zo’n 1500 soldaten! En dan hebben ze eindelijk iets bereikt, komt er weer zo’n vaag mannetje die zo’n column schrijft die het allemaal maar beter weet en de heer Matthijssen afkraakt als een ‘zielig en in-zijn-eigen-droomwereld’ mannetje. Kom op nou, hoe oud ben je eigenlijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: