SP-motie tegen Vogelaar: op zich terecht, maar toch…?

Het was een wat raar geplaatste motie van wantrouwen die de SP gisteren in stelling bracht tegen minister Vogelaar. Het was een raar verhaal dat minister vogelaar hield. Het is dan ook een rare gang vn zaken bij woningcorporatie Woonbron in Rotterdam die tot motie en ministeriëel verweer aanleiding gaf.

Wat was er aan de hand? Woonbron -met 30.000 woningen de grootste in Rotterdam – is bezig om een groot schip, de SS Rotterdam, te renoveren en om te bouwen tot “hotel-, congres- en theatercentrum. De kosten, in 2006 begroot op 6 miljoen, zijn in drie jaar tijd opgelopen tot bijna 200 miljoen. Uit onderzoek naar de handelswijze van de corporatie blijkt dat de kwaliteit van de besluitvorming  en de verantwoording rond het project onder de maat was.” Vogelaar had wel het toezicht verscherpt toen duidelijk werd dat het uit de hand liep. Ook in de gemeenteraad van Rotterdam zijn mensen bezorgd. Maar de directeur van Woonbron, Martien Kromwijk, spreekt omdanks narigheid en risico van “een sluitende business case”. Ja, ja.

Het is niet niks, en de woede van de SP is op zichzelf terecht. Eeen beetje mega-project heeft natuurlijk grote overschrijdingen, dara kijken we amper nog van op. Een beetje Betuwelijn kost al gauw twee of drie keer zoveel als begroot. Maar van 6 miljoen naar 200 miljoen binnen amper drie jaar is, zelfs in projectontwikkelaarsland Nederland, toch wel tamelijk grof. En ja, je verwacht dat een minister van Volkshuisvesting dat allemaal een beetje in de gaten houdt, voor zulke dingen is ze ingehuurd.

Maar Vogelaar heeft wel een verweer. Gisteren hield ze Kamerleden, nadat ze werd aangesproken op het debacle, voor: “Weet u wat ondernemen is?” En ja, Woonbron is geen staatsinstelling maar een onderneming, die naar winstgevende investeringen streeft en daarmee risico’s neemt. Toezicht is er hooguit op afstand. dat is het product van de half-privatisering die zoveel nutsbedrijven heeft omgevormd. Het blijven weliswaar bedrijven met aandelen in staatshanden (gemeente, provincie en/of rijk). maar ze opereren zelfstandig, als commerciële bedrijven. Een rechtstreekse rol voor de minister ligt hier niet meer. De indirecte controle loopt dan natuurlijk altijd wat achter de feiten aan. Zo zou het niet moeten werken, maar zo werkt het nu wel.

Een motie van wantrouwen indienen omdat die controle heeft gefaald lijkt, op het eerste gezicht, dan toch een beetje een slag in de lucht, zolang niet heel erg aannemelijk is gemaakt dat de minister de Tweede Kamer heeft voorgelogen. Als het feit dat er grof geld over de balk wordt gegooid door , of onder de neus van, een minister, dan verdient minister Bos, met zijn 200 miljard steunbudget voor financiële bedrijven, duizend van die moties. Toch is er meer dan dat: SP-kamerlid Paulus wijst erop dat de minister vorig jaar al wist van grote kostenoverschrijdingen, maar de Kamer niet inlichtte. Dat is wel degelijk een vorm van jokken tegen het parlement, en dus een motie waardig.

De motie van wantrouwen kreeg erg weinig steun buiten de SP. Verdonk en de partij van Wilders stemden ervoor, de rest tegen. Voor het op de persoon spelen tegen een PvdA-minister zijn deze lieden wel te vinden. Het betreft hier ook nog eens een minister die bij dit uiterst rechts gehata is vanwege haar relatief linkse, pro-multiculturele profiel. De SP beoogde ongetwijfeld een aanval van links, maar  de motie werd een voorzet voor een aanval van rechts. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling wezen. Opvallend is dat Marco Passtors, van Leefbaar Rotterdam, juist weer best mild is voor het hele project. Hij noemt Woonbron “een van de weinige partijen in deze stad die zijn nek durft uit te steken door zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.” Vrij vertaald: lang leve keihard en riskant ondernemerschap. Hetzelfde ondernemerschap dat Vogelaar naar voren schuift in haar verdediging in de Kamer. Dat verdient in ieder geval géén steun van links.

Het echte linkse antwoord draait niet om een motie tegen een minister, al was die opzichz wel wel terecht. Een echt links aantwoord  stelt het echte probleem aan de kaak,: die commercialisering en verzelfstandiging die van openbare nutsbedrijven zoals energiebedrijven en woningcorporaties winstgerichte bedrijven heeft gemaakt, waarin het om winst draait en risico’s genomen wordt met belastinggeld. dat proces moet worden teruggedraaid. Schandalige onsporingen als we nu zien, moeten aan de kaak gesteld worden. Maar ze moeten vooral als argument gebruikt worden om de doorgedreven marktwerking, hele trend naar commercialisering, verzelfstandiging en privatisering tegen te spreken en tegen te werken. Woningbouw, energioevoorziening, openbaar vervoer – het moeten weer nutsbedrijven worden, rechtstreeks in gemeenschapshanden en onder stevige democratische controle van personeel, consumenten, en de maatschappij als geheel.

Advertenties

3 Responses to SP-motie tegen Vogelaar: op zich terecht, maar toch…?

 1. henk schreef:

  Je vergeet dat de tweede reden voor de motie het verkeerd inlichten van de kamer was.

  Een doodzonde, zoals ze dat noemen.

 2. peterstorm schreef:

  Nee hoor, dat vergeet ik helemaal niet. Einde van mijn vijfe alinea: “SP-kamerlid wijst erop dat de minister vorig jaar al wist van grote kostenoverschrijdingen, mr de kamer niet inlichtte. Dat is wel degelijk een vorm van jokken tegen het parlement, en dus een motie waardig.” Ik gebruik andere woorden, maar dus zeg hetzelfde.

 3. keesjemaduraatje schreef:

  Peter Storm staat gewoon helemaal achter de Minister van Wonen, Wijken en Autobranden. Dat is zijn goed recht. We leven in een democratie!
  Wees nou eens blij met elkaar, dat we dat allemaal in vrijheid tegen elkaar mogen zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: