Val Vogelaar – enge victorie voor Wilders

Ella Vogelaar, minister van Wonen, Wijken en Integratie, is door de PvdA-top tot aftreden gedwongen. Dat is geen goed nieuws. Racistische politici zoals Wilders hebben indirect een nieuwe, kwalijke overwinning geboekt.

Maar de rechtse overwinning liep via de PvdA-top. Partijleiding cfractie, en met name Wouter Bos, hadden het vertrouwen in haar opgezegd. De Volkskrant  schrijft: “De directe aanleiding voor het beslut van de fractie lijkt het optreden van Vogelaar te zijn gewqeest op de Antillen, waar zij de afgelopen dagen verbleef. Maandag maakte ze onverschts bekend dat ze de omstreden ‘Antillianenindex’, een systeem om overlast gevende Antillianen te volgen, toch maar overboord zette.” Vertaling: omdat Vogelaar – na aarzeling, maar toch – het vertikte om een openlijk dicsriminerende vorm van registratie van één bevolkingsgroep door te zetten, wilde de PvdA-top haar weg hebben. Dat is een overwinning voor racistisch beleid.

Dat de spanning tussen Vogelaar en de top van haar partij inderdaad met racisme samenhing, blijkt ook uit de woorden van Vogelaar zelf. “Op het terrein van integratie moet ik constateren dat na de periode-Fortuyn binnen de PvdA nog geen heldere, door de hele partij gesteunde koers is. het accent ligt naar mijn mening te veel op de harde aanpak. Ik ben er zeer van overtuigd dat die aanpak tweeledig moet zijn: grenzen zijn en perspectief bieden.” Dat is weliswaar geen principiële afwijzing van van de puur afwijzende, bijna openlijk racistische  aanpak zoals de partijtop vab de PvdA – met de hete adem van naar Wilders weglopende kiezers in de nek – die kennelijk wil doorzetten. Maar het is wel een tegenstribbelen tegen dit oprukkende racisme – en juist dát wordt haar nu aangerekend.

Al eerder kwamen haar – op zich niet glasheldere – positieve geluiden over multicultureel samenleven op basis van gelijkwaardigheid, haar op felle kritiek van rechts te staan. Zo opperde ze vorig jaar dat de Islam op den duur ook tot de Nederlandse cultuur zou blijken bij te dragen. Die constatering van haar lijkt me een volslagen zinnig inzicht: als honderdduizenden mensen met een Islamitische achtergrond in Nederland wonden, dan draagt dat bij aan de vorming van cultuurpatronen in Nederland, en daar is niets mis mee, integendeel. Maar in een klimaat waarin het hameren op de ‘Nederlandse identiteit’een prachtige stok was om Moslims mee te slaan, was de uitspraak van Vogelaar natuurlijk ver buiten de (racistische ) orde. Wilders noemde haar daarop, met de van hem bekende subtiliteit en nuance, ‘knettergek’.

Zo werd de positie van Vogelaar geleidelijk aan onmogelijk – onmogelijk gemáákt. Dat haar beleid rond de zogenaamde prachtwijken halfslachtig was en amper van de grond kwam, hielp niet. Dat ze vorige week de Kamer onjuist had ingelicht over een woningcorporatie die kosten voor een project van 6 miljoen tot bijna 200 miljoen had laten oplopen, hielp evenmin. Maar niet het ontbreken van links beleid, of het gebrek aan optreden tegen slordige ondernemingspraktijken werd haar fataal. Nee, haar enigszins dissidente uitspraken en toonzetting in het zogenaamde integratiedebat – precies díe dingen waarvoor ze enige waardering verdient vanuit links – werden haar noodlottig. Dat maakt het vertreek van Vogelaar tot een nederlaag van links, een indirecte overwinning voor Wilders. Die juicht dan ook: “Voor ons is het reden om de vlag uit te hangen. Het is een zegen voor het land.” Het is ook een rechtstreekse zege voor een PvdA-partijtop die de oren steeds meer naar die racistische demagoog lijkt te laten hangen.  Triest is het, en verontrustend.

Advertenties

3 Responses to Val Vogelaar – enge victorie voor Wilders

 1. keesjemaduraatje schreef:

  ze kwam gewoon niet goed over. Dat kan je ook zeggen.
  Het valt me op dat Verdonk bedreigd werd en in cabaretprogrammas belachelijk gemaakt. Maar Vogelaar mocht vrij rondfladderen. Blijkbaar zijn er geen rechtse cabaretiers in dit land.

 2. Kees schreef:

  “Blijkbaar zijn er geen rechtse cabaretiers in dit land.” Nee, dat klopt. Wist je dan niet dat wetenschappelijk is aangetoond dat rechtse mensen geen humor hebben?

 3. Pjotter schreef:

  Stap ik mijn voordeur uit , heb ik net gehoord dat Vogelaar is weggestuurd, Zie ik daar die gigantische plantenbakken met winterbloeiende planten. En een struik nog in de knop. In de knop! Het is bijna Winter. Nou is mijn ouwe ratelende CV vervangen heb nu een energiezuinige door akties van een buurtgenoot. Woningbouwvereniging had slim een stukje van de Vogelaarwijk overgeslagen, zolang er toch niemand reageert, en er nog geen CO dode is gevallen. Zijn hier opbouwwerkers aan het werk? Die voordeur is overigens een warmtegat, zo totaal verrot, de geactiveerde buurman heeft er een handgeschreven handleiding voorgeschreven, Om de woningbouwvereniging te dwingen ook deze te vernieuwen. Uit zich zelf doen ze dit niet. Ik vind je stuk helemaal raak, die Bos weer die meewerkt aan de grootste bankroof in de geschiedenis, maar niets aan geld over had voor Vogelaar. Bankroof zie:http://www.democracynow.org/2008/11/17/naomi_klein_on_the_bailout_profiteers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: