Vogelaar vecht terug, en terecht

Ella Vogelaar, door Wouter Bos eind vorige week weggezuiverd als minister van Wonen, Wijken en Integratie omdat ze onvoldoende meeging met het ook in de PvdA-top inmiddels gangbare racisme, vecht terug. Ze staat in haar woede over haar gedwongen aftreden niet alleen.

Op de Antillen reageren politici met woede en verbijstering. Logisch: Vogelaar zag, terwijl ze uitgerekend op de Antillen was, af van het voornemen om de zogeheten Antillianen-index (Verwijsindex Antillianen, VIA) door te drukken, omdat die speciale registratie van Antillianen dicriminatie inhield. En juist deze juiste keus van Vogelaar was de directe aanleiding van Bos en zijn bendeleden om Vogelaar tot aftreden te dwingen. Pal na haar vertrewerd alsnog tot invoering van de Antillianen-index besloten. Nogal wiedes en terecht dat mensen op de Antillen boos zijn. “Van de 130.000 Antillianen in nederland is een kleine groep die het niet goed doet. Aan de aanpak willen we meewerken, maar niet met een VIA. Dat kan helemaal niet: het is discriminerend. het kan jniet dat je een groep Nederlanders, koninkrijksburgers, eruit haalt en gaat stigmatiseren. Dat kunnen wij niet accepteren, dat kan de wereld niet accepteren.” Aldus de premier van de Antillen, mevrouw Emily de Jongh-Elhage in een interview met de Volkskrant.

Intussen laat Ella Vogelaar zelf van zich horen in een opiniestuk in de NRC. Een heel bedaard stuk is het, waarin ze de verkiezingsoverwinning van Obama aanhaalt en vooral diens “vermogen om de grote lijn te zien naar de ontwikkeling naar een  etnisch diverse samenleving” ten voorbeelt stelt aan de PvdA-leiding. Ze schrijft – tussen passages waarin ze trouwens Pim Fortuyn een gelijk geeft dat die niet verdient – ook nog over Wouter Bos: die “begrijpt niet dat, zolang de elite blijft praten in termen van dé Marokkanen, dé Turken en dé Antillianen, migranten zich moeilijk kunnen identificeren met Nederland.” En verderop zegt ze nog: “Door, uit angst ‘soft’ te zijn, geen oog te hebben voor de begrijpelijke woede van migranten over hun tweederangspositie, bemoeilijken politici de identificatie met Nederland. En vooral: het snel groeiende aandeel van migranten in het bij elkaar houden van de samenleving vindt te weinig weerklank in de PvdA-muziek”. Probleem is hier wel: kennelijk is voor haar identificatie met Nederland en het bij elkaar houden van de samenleving het doel, het fatsoenlijk tegemoet treden van migranten vooral een middel.  Ik vind het als gelijkwaardigen omgaan van mensen uit verschillende bevolkingsgroepen een democratisch doel op zich, iets dat verder niet gerechtvaardigd hoeft te worden als zijnde nuttig voor het land of zo. Maar hoe beperkt in haar motivatie haar stellingname tegen racisme ook mag zijn, het ís een stellingname tegen racisme, en daar gaat het vooral om nu. Daarom verdient ze lof en steun.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: