Opstand in Griekenland

Dit zijn niet gewoon rellen meer, die Griekenland meemaakt. Dit is een opstand van duizenden boze, terécht boze, vooral jonge, mensen. Wat je ook kunt denken van sommige van de uitingsvormen van de woede, het protest dat zich zich momenteel, verdient solidariteit.

Aanleiding voor de opstandigheid is de dood van een 15-jarige jongen, Andreas Grigoropoulos. Hij “gooide stenen en andere zaken  naar een politieauto. een van de agenten stapte uit en begon te schieten. Hij trof Griloropulos met drie kogels.” (NRC, 7 december 2008) Zo simpel is het dus: je gooit met wat van je maten – er was sprake van een groep van 30 mensen waar de jongen deel van uitmaakte – wat naar een politieauto. Een agent trekt zijn wapen en vuurt. Zelfs al is dit een juiste feitelijke weergave, dan nog is hier van noodweer van politiekant geen sprake. Wat ook wél het antwoord op wat stenengooierij kan zijn, met scherp schieten (waarschuwingsschot of niet) is het in ieder geval niet. De politie ziet sowieso goed fout.

Inmiddels is er al grote twijfel aan het verhaal van de waarschuwingsschoten.  Indymedia geeft wat context en details vanuit de kant van actievoerders. Het drama gebeurde in Eksarchia, een wijk waar veel linske en alternatieve jongeren wonen. De politie patrouilleert daar geregeld en heeft een houding alsof het hier om bezet gebied met vijandelijke bewoners gaat. Linkse jongeren reageren daar dan weelr fel op, en zo komt het geregeld tot botsingen.

Toen zaterdagavond weer zo’n patroulille opdook, was het raak: “Sommige kameraden zagen de politieauto en besloten openlijk hun oppositie tegen haar provocerende aanwezigheid te laten blijken. Ze gooiden enkele stenen en wat flesjes water naar de smerissen en zeiden dat ze moesten vertrekken. De smerissen die in de politiewagen zaten, maakte deel uit van  een nieuwe elite-eenheid van de politie, de “blauwjassen”, die speciaal in het leven was geroepen met het doel om repressieve maatregelen te nemen tegen militante demonstranten. (…) Twee van hen kwamen de auto uit. Ze gooiden ‘flashbang’-granaten (1.) naar de aanwezigen op het plein en een van hen trok zijn vuurwapen en schoot de vijftienjarige in koelen bloede in de maag.”

Welke versie ook de juiste is, kennelijk geloven autoriteiten dat de politie sowieso zijn boekje te buiten is gegaan. Dat is althans wat ministers met hun woorden – ongetwijfeld bedoeld om de rust terug te krijgen – blijkbaar willen uitstralen. De minister van binnenlandse zaken bood al zijn ontslag aan, hetgeen de premier overigens weigerde. Twee betrokken agenten zijn gearresteerd, een onderzoek is aangekondigd. Premier Karamanlis – geen linkse man, maar hoofd van de Conservatieve regering – heeft gezegd “dat de verantwoordelijken voor de dood van de 15-jarige jongen die door de politie is neergeschoten in Exarchia, geen t mildheid van de staat hoeven te verwachten”, aldus het Griekse persbureau Ana-Mpa .

Mensen in een aantal Griekse steden wachten dat allemaal niet af en protesteren heftig. Duizenden mensen in Athene, Thessaloniki, en elders waren op straat. Het ging er hard aan toe. “In een verklaring meldde de politie dat er 24 politieagenten gewond zijn geraakt, waarvan één ernstig. Verder werden er 31 winkels, 9 banken en 25 auto’s beschadigd of in brand gestoken. Zes mensen werden gearresteerd, waarvoor één voor wapenbezit”, aldus het eerder  aangehaalde NRC-artikel. Misschien kunnen er ook nog wat agenten voor wapenbebezit worden gearresteerd? En hoeveel demonstranten zijn gewond geraakt?

De BBC meldt, als onderdeel van haar berichtgeving over de rellen, dat er een optocht plaatsvond naar het politiebureau in Athene. Jonge mensen vanuit het Polytechnische college sloten zich darbij aan. Demonstranten raakten slaags met de oproerpolitie, die traangas afvuurde. ook bij het parlementsgebouw vonden gevechten plaats. Enkele honderden studenten hebben intussen een gebouw van die Polytechnische  hogeschool bezet. Politie heeft geen toestemming om op dat terrein te komen.

Er speelt bij dit alles veel méér dan woede over moorddadig politiegeweld tegen een middelbare scholier van 15 jaar. Maar de gevestigde media zijn hierover opvallend zwijgzaam. Sommige details geven een hint: dat studenten die Polytechnische hogeschool bezet hebben bijvoorbeeld. Een stuk op de website van Ravage bericht over de rellen. Aan het einde van het artikel lezen we: “aanleiding voor de hevige protesten, waarbij de jongen zaterdag om het leven is gekomen, zijn de geplande onderwijshervormingen. Verpleegkundigen houden het Ministerie van Volksgezondheid bezet en studenten botsen wekelijks met de oproerpolitie. Onderdeel van de onderwijshervormingen is het erkennen van diploma’s van particuliere instellingen die verwant zijn aan universiteite elders in Europa. De maatregel zou al lang bestaande beperkingen tegen  particulier onderwijs aan de universiteit opheffen.” Ahaaa!  Het gaat hier mede om protest tegen meer marktwerking, stappen richting privatisering, van het hoger onderwijs in Griekenland.

Protest tegen deze en andere onderwijshervormingen wordt in Griekenland al langer gevoerd, soms met drastische actievormen. “Een groep studenten van de Medische  School in Athene heeft gisteren onderminister van gezondheid Giorgos Constatouolos een half uur gegijzeld in een auditorium op het ministerie nadat hij weigerde te praten over hervormingen die zouden betekenen dat ze de eerste zes maanden van hun loopbaan zonder betaling zouden moeten werken”, schrijft de Engelstalige editie van Ekathimerini.

Met protesten tegen hervormingen in het onderwijs kunnen jonge actievoerders  een thema aanraken dat veel grotere groepen in Griekenland raakt: bezuinigingen en markthervormingen, tegen een achtergrond van een economische crisis die Griekenland niet zal overslaan. Arbeiders protesteren al tegen regeringsbeleid en ontslagen: komende woensdaghouden vakbonden een landelijke staking, zo vermeldt dezelfde Griekse krant in een kort bericht.

Duizenden jongeren kun je misschien nog van de straat jagen met grof geweld. Honderdduizenden stakende arbeiders aan het werk jagen is ietsjepietsje lastiger. Als arbeidersprotest en jongerenrevolte samenvloeien en zich richten tegen de gezamenlijke tegenstander, dan kan de Grioekse regering het nog moeilijk rkijgen – hoopgevend moeilijk.

Advertenties

5 Responses to Opstand in Griekenland

 1. Dave schreef:

  ahaa ze protesteren tegen privaat onderwijs, waar ik als arbeider niet aan hoef mee te betalen, van mij mogen ze het hele onderwijs privatiseren.
  Bedank voor de info ,ik kies niet gauw partij voor consevatieven, maar als daar al die rellen om de doen zijn, om de studie van zwaar voorgetrokken maakbare linksmensen, die dus op kosten van de belasting betaler tot hun dertigste willen studeren.
  Zo worden ze in heel het westen uitgekozen op hun domheid maakbaarheid meeloperigheid, en makkelijk naar de hand te zetten en te houden,
  Het gaat hier dus net als in nederland vaker het geval om een door de staat gedirrigeerd links orkest tegen haar zelf, repressive tolerance noemen ze dat.

 2. Dave schreef:

  Dus deze arbeider gaat alvast nooit met die linkse oogappels van de staat staken om aan hun onderwijs te moeten meebetalen.
  Ondanks dat *neo*conservatisme irritant is.

 3. Dave schreef:

  Waarom moet je op een linkse website altijd wachten op goedkeuring van de beheerder?
  Dat zegt toch genoeg?

 4. Bart Rovers schreef:

  Dave, zoek een andere plek om je frustraties af te reageren. Jij begrijpt dit verhaal niet. Het gaat om het principe van marktwerking waar uiteindelijk de meeste mensen de dupe van worden. Studenten, arbeiders, boeren,etc. Waarom die afgunst? Goed onderwijs komt ons allen ten goede, het zou juist beter zijn als er geen groepen worden buitengesloten van goed onderwijs. Als je vindt, dat studenten voorgetrokken worden, dan is dat te danken aan het systeem dat klassen in stand houdt. Je bent hier bezig met verdeel- en heersbeleid, dat is precies wat een (rechtse) overheid wil. Je verraad jezelf uiteindelijk.
  Je hebt geen zeggenschap over waar jouw belastinggeld naar toe gaat. Ook niet als dat besteed wordt aan massavernietigingswapwens, hoor ik je daar over klagen?

 5. dimitrios schreef:

  malakas die polietie echt waar als ik nu in griekenland was had ik ook mee gedaan met die rellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: