Ontslagen arbeiders bezetten bedrijf in Chicago

Arbeiders van het bedrijf Republic Windows Doors in Chicago, VS, hebben het bedrijf waar ze werkten bezet nadat de fabriek aangekondigd had te gaan sluiten. Met hun sit-in en bedrijfsbezetting willen ze het bedrijf dwingen om toegezegde ontslagvergoeding en vakantiegeld uit e betalen. Dat meldde Socialist Worker (US) op 6 december.

Het bedrijf zegt dat het geen geld heeft, en dan de bank waar ze zaken mee doen – de Bank of America – weigert met krediet over de brug te komen. Arbeiders wijzen er fijntjes op dat diezelfde bank nog maar kort geleden meeprofiteerde van de miljarden-bailout van financiële instellingen. Actievoerder s dragen dan ook al stickers: “Bank of America -You got bailed out, we got sold out” (AP, via Common Dreams).

Het gaat niet om enorme aantallen actievoerders: zo’n 250 arbeiders doen aan de sit-in mee. Er werkten rond 300 mensen in de fabriek. Maar de actie is van enorm belang. Bedrijfsbezettingen waren in de jaren dertig het wapen waarmee tienduizenden arbeiders erkenning van vakbonden afdwongen, vooral in de auto-industrie. Maar naarmate de vakbondsleiding zich meer als partner met de ondernemers opstelde en de strijdbaarheid van gewone vakbondsleden aan banden legde,  kwam aan de golf van sit-ins vrij snel een einde. Dat het actiemiddel nu de kop weer opsteekt is verheugend – en tekenend voor de strijdbaarheid waarmee sommige arbeiders de aanzwellende recessie en de bijbehorende ontslaggolf tegemoet treden.

De actie krijgt brede weerklank en leidt al tot sympathiebetuigingen en solidariteit her en der (zie MR Zine, 7 december). Leden van de vakbond UE – de bond waar ook arbeiders die de sit-in houden lid van zijn – hebbeneen picketline voor afgelopen maandag aangekondigd, bij het kantoor van de Bank of America, in Charlotte, Zuid Carolina (of die actie is doorgegaan, en hoe die dan was, weet ik niet).

Politici beginnen zich uit te spreken: Jesse Jackson kwam eten brengen en zei: “Deze arbeiders zijn voor deze strijd misschien wat Rosa Parks was voor de burgerrechtenbeweging. Dit is op veel manieren het begin van een grotere beweging van massa-actie tegen economisch geweld.” Rosa Parks was de zwarte  vrouw die in 1955 op een vanwege apartheidsmaatregelen voor witten gereserveerde zitplaats in de bus in Montgomerty zat, en weigerde op te staan toen haar dat werd bevolen. Dat was de aanleiding vor een grootschalige boycotcampagne om de rasenscheiding in het busvervoer van die stad afgeschaft te krijgen, en één van de startschoten van de burgerrechtenbeweging tegen apartheid in de VS.

Zelfs aankomend president Obama heeft steun uitgesproken voor de sit-inners (of is het sitters-in?). Hij vindt dat ze “absoluut gelijk” hebben dat ze hun geld willen zien. Meer politici bestuigen steun. Deze laat zien dat de strijd van deze groep arbeiders iets losmaakt bij mensen, en dat steun ervoor uitspreken dus, in politieke termen, lonend is.Maar het zijn woorden, mooie woorden, goed voor hun populariteit maar geen betrouwre hulp. Dezelfde Obama steunde de bail-out waar de bank of America die nu weigert over de brug te komen van profiteert. 

Beslissend zijn dáden. Het zou funest zijn als arbeiders nu gingen afwachten tot Obama of welke politicus dan ook de zaak in orde maakt. Sleutel voor succesvolle strijd is de solidariteit die arbeiders en sympathisanten her en der organiseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: