Stakingsdag in Griekenland – eerste indrukken

Vandaag houden vakbonden hun al enkele weken eerder aangekondigde landelijke staking tegen pensioenplannen van de rechtse regering, en tegen de snel oplopende werkloosheid. Die vindt plaats tegen de achtergrond van de dood van Alexandros Grigoropoulos, de 15-jarige scholier die afgelopen zaterdag door de poltie werd doodgeschoten.

Dat dodelijke politiegeweld was aanleiding voor de  golf van betogingen en rellen  van tienduizenden jonge tot zeer jonge mensen. De staking van vandaag voert de druk op de regering nog verder op en laat zien dat het verzet tegen de regering  veel breder is dan de jeugdrevolte waar de opstand mee begon.

De berichten wijzen erop dat niet alleen de staking, maar ook de betogingen, zijn doorgegaan ondanks oproepen van de regering om die voor het moment af te blazen. Woordvoerder Stathis Anetsthis van vakbondskoepel GSEE zei volgens de Griekse nieuwssite Ekathimerini:  “Ons antwoord is dat de staking doorgaat zoals gepland”. Gelukkig maar! Nu terugkrabbelen zou betekenen dat vakbonden zwichtten voor de chantage van de regering die verwijst naar het gevaar van rellen om zich van de lastige vakbondsdruk te ontdoen en een adempauze te verkrijgen. Nú doorduwen, nu de regering zwak staat en het verzet naar een hoogtepunt groeit, is verreweg het beste.

Aljazeera meldt wel dat vakbondsleiders  zeiden dat ze de schaal van de protesten zouden terugbrengen. Een zwaktebod van die bondsleiders, bij wie angst voor hun achterban dan kennelijk groter is dan woede op de regering.

Vandaag betogen opnieuw  meerdere tienduizenden mensen tegen de regering. De NRC doet verslag in een wat neerbuigend getoonzet, maar toch ook wel leesbaar, artikel. De vakbondsdemonstratie, een tamelijk kalme bedoening. De optocht van de communistische partij KKE, vora beducht om zich af te schermen van die gevaarlijke anarchisten. En de anarchisten en andere links-radicalen, waaronder het verenigd Antikapitalistisch Front. “Als de stoet langs de de communisten trekt, wordt het geschreeuw harder. Na drie dagen van protesteren produceren de anarchistische kelen nog steeds de meeste decibellen, maar de KKE beschikt over een professionelere geluidsinstallatie (…) Het cordon breedgeschouderde KKE-mannen staat grijnzend naar de radicale stoet te kijken. De radicalen, ook arm in arm, gunnen de communisten geen blik waardig.”

Het is duidelijk dat de NRC bijne geniet van de linkse verdeeldheid. Tegelijk laat de veelvormigheid van links ook zien hoe breed  de krachten zijn die nu tegenover de regering staan. Al zeg ik daar meteen bij dat ik de authentieke decibellen van de anarchistische kelen véruit prefereer boven de professionaliteit van de communistische partij de de huidige crisis vooral voor parlementair gewin wil benutten.

Net als gisteren bij de begrafenis van  de 15-jarige jongen zijn er ook vandaag weer rellen. Ongetwijfeld zullen die de beeldvorming blijven beheersen in veel van de media.  Toch is vandaag ook en vooral de dag van stakende arbeiders.

Maar de omvang van de staking is nog niet erg duidelijk. “Vluchten van en naar het vliegveld van Athene zijn geschrapt, en het openbaar vervoer is ernstig ontregeld”, meldt de BBC. Maar veel mensen in de privesector zagen volgens de BBC toch kans naar hun werk te komen, en het artikel spreekt van een “bijna genant lage” opkomst bij demonstraties. Maar de dag is bepaald nog niet voorbij – en dat geldt ook voor de opstand in Griekenland als geheel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: