Arbeiders in Chicago behalen prachtige overwinning

Arbeiders die in Chicago het bedrijf Republic Windows and Doors in Chcago hebben met een sit-in en bedrijfsbezetting een prachtige overwinning behaald. Het bedrijf had vorige week op zeer korte termijn sluiting aangekondigd en de personeelsleden ontslagen. Arbeiders eisten dat het bedrijf tenminste vakantiegeld, ontslagvergoeding betaalde. Daarom bezetten 200 van hen op 6 december de fabriek. 

Het bedrijf verwees naar kredietverschaffer, Bank of America, die weigerde met benodigd geld over de brug te komen. Deze bank profiteerde wel van de bail-out voor financiële instellingen. Actievoerders wezen daar fijntjes op met een sticker: “Bank of America- you got bailed out, we got sold out”.

Her en der in de VS organiseerden sympathisanten solidariteit. Op MR Zine staat een verslagje plus foto’s van een picket in San Francisco uit solidasriteit et de sit-in in Chicago. De World Socialist Website bericht van een manifestatie in Chicago zelf, waar rond 1000 mensen aan deelnamen: mensen bleven toestromen, totdat de politie dat tegenhield omtat de actie anders  letterlijk de straat op zou komen. De Socialist Worker (VS) publiceert steunbetuigingen, niet alleen van een socialistische conferentie in Californië, maar ook van een linkse stroming binnen een vakbond in venezuela, en een groep van Zwitserse vakbondsmensen.

En gisteren werd bekend dat de axctievoerders gewonnen hebben! De website van de betrokken vakbond UE doet verslag. Ik pluk er wat moois uit hieronder, voor een indruk.

Er komt geld voor verschuldigd loon, vakantiegeld enziektenkostendekking voor twee maanden. Congreslid Gutierrez, betrokken bij de onderhandelingen, zei: “Dit geld zal alleen worden gebruikt om de arbeiders de uitkeringen te geven waar ze wettelijk recht op hebben, en het zal in geen geval worden gebruikt voor bedrijfsbonussen, luxe auto’s of enige andere voordeeltjes voor de eigenaars van de fabriek.” Vakbondsbestuurder Kingsley spreekt van een “overwinning voor alle werkende mannen en vrouwen die te maken hebben met onzekerheid, oneerlijkheid en baanverlies in een economie in de problemen.” Ook noemde hij de uitkomst van de sit-in “een historische overwinning voor de Amerikaanse arbeidersbeweging” en “een overwinning van arbeiders overal.” Dat is het inderdaad!

Arbeiders hebben intussen eenstemmig besloten de sit-in op te heffen. “We hebben het gedaan!” riepen ze triomfantelijk – in het Engels en in het Spaans. “We vochten om ze te laten betalen wat ze ons verschuldigd zijn, en we hebben gewonnen.” Dat zeiden aanvoerders van de vakbondsafdeling waar actievoerders dee van uit maakten. Een prachtige overwinning, nogmaals, behaald door strijd en solidariteit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: