Gastartikel: massaprotest Griekenland houdt aan

Onderstaand stuk is gemaakt door door Dylan Paauwe. Het lijkt me belangrijk genoeg om via mijn blog wat verspreiding en aandacht te krijgen. Dylan, bedankt! (1)

Massaprotest in Griekenland houdt aan, verspreidt en verdiept zich

 Terwijl de opstand in Griekenland aanhoudt en zich zelfs verspreid naar het bezetten van tv-zenders en radio-stations, vinden er ook van Spanje tot Rusland tot de VS, en ook in Nederland een reeks demonstraties plaats. Vorige week dinsdag al trokken zo’n 200 demonstranten in Den Haag op naar de Griekse ambassade. Deze acties zijn georganiseerd om solidariteit met de strijd in Griekenland te tonen, maar zijn ook gericht tegen de omstandigheden in het land zelf. Gisteren sprak ik op een vergadering ter voorbereiding van zo’n solidariteitsdemonstratie een Griekse student over de situatie in Griekenland, en de reactie daarop van mensen in het buitenland.
 
Georgios is lid van de Neo Aristero Revma (Nieuwe Linkse Stroming) die met klare taal reageerde op de moord op Alexandros Grigoropoulos, een 15-jarige scholier, de laatste druppel die de Grieken bracht tot de opstand van de afgelopen anderhalve week. Zo valt er in een verklaring van de NAR te lezen: “Zowel de regering als de staat bereiden zich voor om sociaal verzet dat opkomt door de enorme aanval die het kapitalisme aan het plegen is om over de crisis heen te komen, te breken […] Het systeem probeert zich te beschermen tegen het opnieuw opkomen van sociale strijd, en promoot een nieuwe golf van ontslagen, een nieuwe armoede”.
 
Over de rellen is Georgios duidelijk: hoewel hij het niet eens is met alle acties, zijn ze een uiting van een rechtvaardige woede. De georganiseerde delen van de beweging in Griekenland proberen ondertussen de strijd naar een hoger niveau te trekken, vertelt hij. Dit doen zij aan de ene kant door bezettingen van tv-zenders en radio stations om hun boodschap te verspreiden, en aan de andere kant door middel van het organiseren van raden van arbeiders en studenten die het woord democratie uit het moeras trekken van de door de belangen van de rijken en (daardoor) machtigen gestuurde parlementaire “democratie”. De bij elkaar 700 bezette middelbare scholen en universiteiten komen hiervoor goed van pas.

 
De opstand in Griekenland brengt mensen in beweging ongeacht of ze voor dit alles ook maar één keer hebben overwogen om voor wat dan ook te gaan demonstreren. Zo vertelt Georgios dat voorheen a-politieke Griekse studenten in het buitenland vastberaden zijn om hun geluid te laten horen. Ook kunstmatige scheidslijnen op het gebied van nationaliteit en etniciteit worden doorbroken. In een pamflet getiteld “Dit zijn ook onze dagen”, verspreid door immigranten in Athene, komt dit laatste overduidelijk naar voren: “Deze dagen zijn voor de honderden migranten en vluchtelingen die zijn vermoord aan de grenzen, in politiekantoren, op hun werk […] Deze dagen zijn voor het alledaagse politie geweld dat onbestraft en onbeantwoord blijft […] Zij zijn voor het gezwoeg en het bloed van onze ouders […] dit zijn ook onze dagen.”
 
Volgens Georgios hebben een aantal kleine partijen opgeroepen voor een algemene staking komende donderdag. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat zo’n grote staking er komt, zal er zeker wat gebeuren. Ook in Nederland gaan we die dag de straat op. Om half 7 verzamelen we op het Spui plein, waarna een demonstratie door het centrum van Amsterdam wordt gehouden. We zullen laat zien dat in navolging van een wijdverspreide leus in Griekenland, ook déze nacht aan Alexandros toebehoort, en dat de beweging het laatste woord zal hebben. 

(1) Gezien de tijd heb ik geen energie gestoken in het consistent maken van lettertype etcetera met de andere stukken op dit blog. maar dat verhoogt wellicht juist de bijzondere status die een gast-artikel heeft 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: