Kerst, waarom toch?! Feest, hoezo?!

Er schijnt feest op handen te zijn dezer dagen. Ik zie overal lichtjes die er anders niet zijn, de winkels puilen ut met echte of vermeende lekkernijen en mensen in lange rijen, iedereen wenst mekaar fijne dagen. Het schijnt vanavond te beginnen, maar het hoogtepunt komt morgen en overmorgen. Wat zou er toch aan de hand zijn?

Ik ben eens gaan checken of er deze dagen misschien beroemde mensen jarig zijn, of dat er belangrijke gebeurtenissen op deze data plaatsvonden die de om zich heen grijpende feestvreugde zouden kunnen verklaren. Laten we eens beginnen met 24 december.

Op 24 december 1865 werd, zo lees ik, de racistische beweging Ku Klux Klan opgericht in de VS. De jaren erop was deze bende verantwoordelijk voor de ene moord en lynchpartij na de andere op zwarte mensen. Vaak staken de in wit gehulde KKK-ers daarbij kruisen in brand. Lichtgevend, inderdaad. Maar toch nauwelijks een reden om ieder jaar voor om een kerstboom te gaan zitten zingen.

Op dezelfde dag, maar dan in 1907, werd I.F. Stone geboren.  ‘Izzie’ Stone werd zelfstandig en buitengewoon kritisch journalist, hield er vanaf de jaren vijftig een eenmanskrant op na, waarvoor hij zelf dag en nagcht onderzoek deed. De man is toch wel één van mijn helden. Vandaag de dag zou hij zonder twijfel enthousiast links weblogger zijn, vandaar dus ook. Zijn verjaardag wil ik graag vieren, desnoods met verlichting in merkwaardige naaldbomen, de man bracht werkelijk licht in de duisternis van Koude Oorlog en Vietnamoorlog.  Maar of dat de reden is dat zoveel mensen met zulke bomen en lichtjes in de weer zijn?

We gaan eens naar 25 december. Op die dag schijnt het feest zijn hogtepunt te bereiken. Er zal wel iets te vinden zijn wat dit rechtvaardigt. Laten we eens kijken.

Mensen zullen toch niet allemaal de sterfdag van soulzanger James Brown vieren?! dat zou ik tamelijk ziek vinden. De geboortedag van Muhammed Ali Jinnah, stichter van Pakistan dan wellicht? maar waarom zou dat zo’n aandacht krijgen wereldwijd? O, ik zie het al! We vieren de dood van Nicolae Ceausescu in 1989, voor een vuurpeloton gezet nadat een revolutie kort tevoren zijn scrhikbewind in Roemenië omver had geworpen. Dát zal het zijn! Of viert men de eerste opvoering van  het lied ‘Silent Night’ in 1818?

We kijken nog even bij 26 december ook, voor de zekerheid.  Op die dag, vier jaar geleden, begin een enorme vloedgolf, Tsunami, vele tienduizenden, uiteindelijk 230.000, mensenlevens in arme  landen weg te spoelen. Een datum van intense rouw dus, niet van feestvreugde. Op die dag, in 1991, doekte de Opperste Sovjet formeel de Sovjet-Unie op. Geen reden tot rouw gezien de rauwe  staat van dienst van het Stalinistische imperium, maar ook geen reden tot feestvreugde gezien het ellendige vervolg van de historie van de voormalige deelrepublieken in de jaren erna. Nee, dan zie ik een betere reden tot feestvreugde. Op die datum werden in de VS in 1969 de Knights of Labor, de Ridders van de Arbeid, opgericht, een voorloper van de vakbonden en daarmee een belangrijke pioniersorganisatie in de arbeidersbeweging in de VS. maar als dat de reden voor het feestgedruis is, waarom loopt juist het zakenleven – verklaard tegenstander van serieuze arbeidesbewegingen – dan voorp in d huidige feestvreugde?

Ik kom er niet uit hoor. Zou het dan toch gaan om die geboorte , meer dan 2000 jaar geleden, van een Palestijns verzetsstrijder die door het Romeinse  Rijk in samenspraak met de plaatselijke elite werd geëxecuteerd, door de ene stroming vervolgens, vrij irrationeel, tot Zoon van God werd uitgeroepen, door  een verwante stroming wel als profeet werd erkend maar, heel wat rationeler, niet als Gods zoon… en om wiens woorden sindsdien een vaak bloedig uigevochten interpretatiestrijd is blijven woeden onder veel van degenen die zich zijn volgelingen noemen? Ik mag hópen dat de mensheid ooit een betere reden voor een wereldwijd feest weet te vinden… en een betere manier om dat feest te vieren ook. Evengoed wens ik de lezers va dit weblog goede dagen en waar nodig, veel sterkte erbij.

Opmerking: De link naar de Daily Bleed , een alleraardigste website, vond ik via Jay’s Leftist end ‘Progressive’ Internet Resources Directory, een alleraardigste website.

Advertenties

One Response to Kerst, waarom toch?! Feest, hoezo?!

 1. Rick Gallagher schreef:

  Beste Peter,

  Ik zie dat je je blog deze vreugdevolle dagen aangrijpt voor wel heel gewichte zaken. Laat ik deze gelegenheid daarom aangrijpen voor een zeer belangrijke kwestie, hiermee verband houdend, en die ik elk jaar rond deze tijd onder de aandacht tracht te brengen. Namelijk het feit dat de kaping van het winterfeest, in ’t verleden in een of andere vorm gevierd door een groot aantal heidense volkeren, door de aanhangers van een sprookjesfiguur uit Palestina, een irrationele toestand in het leven heeft geroepen, zo kenmerkend overigens voor het gehele wereldbeeld van de volgelingen van dit sprookjesfiguur.

  Wat is nu het geval? De etymologische oorsprong van de term ‘december’ is het latijnse ‘mensis decembris’, ofwel tiende maand (decem=10). De uitspraak ‘25 december’ betekent dus letterlijk de vijfentwintigste dag van de tiende maand. Ze verwijst daarintegen naar de 25e dag van de 12e maand. Evenzo is “september” een afgeleide van “mensis septembris”, i.e. zevende maand (septem=7), en betekent ‘11 september’ dus elfde dag van de zevende maand, waarmee we dan in het huidige gebruik doelen op de elfde dag van de negende maand. We vragen iemand dus om op 11-09 op te komen dagen, en verwachten hem dan op 11-11 te zien verschijnen. Eenzelfde gebrek aan correspondentie geldt de maanden oktober en november, achtste en negende maand. DIT, KAMERADEN, IS ONLOGISCH en het dunkt mij een Verlicht werelddeel, de positie waarop het Westen geregeld aanspraak maakt, onwaardig deze erfenis van clericale kalenderverkrachting nog langer voort te zetten.

  Het is namelijk het produkt van clericale kalenderverkrachting; de Romeinse kalender begon met maart, aanvang van de lente, en eindigde met februari -de laatste wintermaand. In deze telling is december inderdaad de tiende maand. Toen echter de zwartokken het besluit namen om het traditionele winterfeest om te vormen tot verjaardag van een vermeende godenzoon scheen het hun tevens een mieters plan om de jaartelling hierop af te stemmen, en ‘verschoof’ men de aanvang des jaars maar twee maanden naar voren. Met bovengoemde dwaasheid, mij een doorn in het oog, tot gevolg.

  Een der eerste maatregelen, getroffen door de bolsjewieken, was het vervangen van een tsaristisch anarchronisme, de juliaanse kalender, door zijn met het schrikkeljaar verrijkte, gregoriaanse opvolger. Ik roep daarom de linkse krachten op om in het voetspoor der bolsjewieken te treden, en zich in te zetten voor een nieuwe kalenderwijziging. Persoonlijk lijkt mij een reïntroductie van de Franse revolutionaire kalender uit 1793 wel gepast. In de eerste plaats omdat wijnmaand, sneeuwmaand etc. niet aan bovengenoemd euvel lijden. In de tweede plaats omdat zij een decimale indeling hanteert, en dus zowel overzichterlijk als rationeel is. In de derde plaats omdat de astronomie als ijkpunt geldt, dus realistischer is – in tegenstelling tot Jezus Christus bestaan de sterren niet slechts in het rijk der verbeelding. Tot slot is natuurlijk de Franse Revolutie een gepaster symbool voor het tijdperk der moderniteit, zoals het godsdienstige karakter der huidige jaartelling een mooie bovenbouw voor het feodalisme was.

  Allen dus een fijne 5e Nivôse 217 gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: