Gaza: Israëlische massamoord vanuit de lucht

Israël is aan een nieuwe ronde oorlogsmisdaden begonnen op de Gaza-strook. hevige bombardementen en beschietingen met raketten kostten volgens De Volkskrant al aan zeker 195 mensen het leven, en het bloedbad vanuit de lucht gaat door. Volgens Aljazeera bedraagt het dodental trouwens al 220, en het aantal gewonden 700.

Israël verkoopt de nieuwe aanval als straf voor beschietingen vanuit de Gazastrook. Die nemen weer wat toe nu het bestand dat een aantal maanden van kracht was tussen hamas, de beweging die Gaza bestuurt, en Israël, is afgelopen. Maar het is onzin om de Israëelische aanval te legitimeren als vergelding.

Om te beginnen is iedere verhouding zoek. Er is echt een verschil tussen tientallen raketten afvuren die samen één iemand verwonden of doden enerzijds – of per raket al tientallen doden en gewonden veroorzaken. Een paar nieuwsberichten van de laatste week laten de echte dynamiek zien.

Op 21 december meldde de NRC de verwonding van één Thaise gastarbeider in Israël. Toen al beschoten Israëlische helicopters de Gaza en doodden één Palestijnse strijder, volgens het bericht. Op 24 december is het weer raak, zo valt in de NRC te lezen. Vijftien raketten afgevuurd op Israël – maar geen slachtoffers. En de Palestijnse acties kwamen ná een gewapende botsing tussen Palestijnse strijders en Israëlische soldaten. Israël gooide er vervolgens weer een hervatting van de blokkade van de Gazastrook tegenaan, waarmee de complete bevolking weer tot oorlogsdoelwit wordt gemaakt.  Het op deze wijze gijzelen van vele honderdduizenden mensen die geen kant op kunnen was en is al een oorlogsmisdaad, eentje die een nieuwe ronde misdaden aankondigde.

Zo werd het 25 december. “Israëlische leiders hebben de moslimfundamentalistische  Palestijnse organisatie Hamas gewaarschuwd het afvuren van raketten op Israël te stoppen”, aldus de NRC, die er bij vermeld dat er inmiddels 50 raketten vanuit Gaza op Israel zijn afgevuurd. Aantallen slachtoffers van die raketten worden niet genoemd.  En als er naast de Thaise gastarbeider meer gewonden en doden in Israël waren gevallen deze dagen, had de NRC, nauwkeurig als die geacht wordt te zijn, dat toch wel vermeld?

Op 26 december opent Israël even de grenzen van de Gazastrook voor humanitaire leveranties. Maar het NRC-bericht waaraan ik dat ontleen meldt ook weer Palestijnse raketbeschietingen. “Militanten lanceerden de raketten, die in het zuiden van Israel terecht kwamen. Niemand raakte gewond.” Vanwege beschietingen met veredeld illegaal vuurwerk waarbij tientallen explosies één iemand verwonden, begon Israël op 27 december met grootschalige bombardementen. Volgens deze logica mag de ME in Nederland op Oudejaarsnacht tegen vuurwerkgooiers optreden door met scherp te schieten en 195 mensen te doden. Nog wel meer trouwens, want het aantal gewonden door vuurwerk zal ongetwijfeld meer bedragen dan één.

Israël zegt nu openlijk dat het uit is op de val van Hamas. Dat betekent: de val van een in 2007 gekózen autoriteit. Wat je ook van Hamas denkt, dit Israëlische oogmerk typeert het volstrekt anti-democratische karakter van de Israëlische politiek.

Israël bestookt nu alles wat met het Hamas-bestuur te maken heeft. Als iemand dat een legitiem oorlogsdoelwit vindt – immers het zou niet gaan om burgers als zodanig – wil ik die graag uit de droom helpen. In Hamas-kantoren werken – zoals in regeringskantoren overal – niet in de eerste plaats gewapende strtijders, maar doodgewoon ambtenaren van alerhande soort. Het doden van ambtenaren met raketten is het doden van búrgers, moedwillig en moorddadig geweld, een oorlogsmisdaad.

Er valt veel meer te zeggen over de huidige massamoorden die Israël vanuit de lucht pleegt. Op het weblog Lenin’s Tomb is meer te lezen over de achtergronden. Hier hou ik het nu even kort. Het belangrijkste is nu: breed en fel protest. Daar is ook in Nederland een verheugend begin mee gemaakt. Al afgelopen avond stonden tweehonderd mensen op de Dam te protesteren tegen de Israelische luchtaanvallen, zo meldt De Volkskrant. Het Nederlands Palestina Komitee had daartoe een oproep gedaan. Hopelijk gebeurt er snel méér. En hopelijk zijn er dan meer kanalen in werking om daar achter te komen dan alleen Indymedia, waar ik vanmiddag een tweetal oproepjes vond. Een landelijke demonstratie binnen een dag of tien lijkt me geen onzinnig idee, en eerder mag beslist óók.

Advertenties

2 Responses to Gaza: Israëlische massamoord vanuit de lucht

  1. frans piessens schreef:

    alle woorden zijn overbodig. Israel moordt sinds 1948 onschuldige burgers uit, en dit met steun van de machtigste staat van de wereld. Vroeg of laat zal het tij keren, en dan wordt er weer geklaagd.

  2. Ahmad schreef:

    Israel is al bestaat uit de bloed en lichamen van de palestijnen,degene daglelijke vermoordt hun, sinds 1948 is Israel bezig met de massamoorden van de palestijnen, om israel te bestaan, want palestina is niet hun land ( geschiedenis palestina) hele palestina, ze hebben het land gestolen met de hulp van America en de west, en de palestijnen hebben recht om naar hun land terug te keren, ik bedoel de vlugtelingen van de palestijnen in het wereld (8.000,000) mensen degene uit Akko,Safad,Alnaserah,Java,Heifa,Tabariah,Bisan,en en en dat hele palestina .
    ik zie heel veel moordenaren en leugenaren in de vernegende nasies,maar in de zwarte schaap kleding?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: