Gaza: gebruikt Israël witte fosfor?

Het lijkt erop dat Israël witte fosfor gebruikt in Gaza. Heathlander berichtte dat vandaag, zonder bronvermelding helaas, maar wel met een commentaar van een Britse ex-officier en militaire deskundige die vaststelt dat het doelbewust afvuren van witte fosfor op een menigte reden is om iemand naar Den Haag (het oorlogstribunaal bedoelt hij ongetwijfeld) te halen.

Chris Floyd meldt het nieuws ook op zijn weblog Empire Burlesque – dat inmiddels beterEmpire Macabre  kan heten, zo akelig zijn de berichten die hij keer op keer volhardend brengt. Hij noemt een bron voor het bericht: een stuk in de Britse krant The Times. Het blad wijst er op dat het spul “vreselijke brandwonden op de huid kan veroorzaken, maar niet illegaal is als het als rookgordijn wordt gebruikt.” Mijn voorspelling: Israël – althans, één of enkele van de misdadigers die deze staat besturen – geeft toe dat het witte fosfor gebruikt, maar enkel als rookgordijn.

Inmiddels zie ik, enigszins rondneuzend, dat Stephen Solz op zijn weblog Psyche, Science and Society gisteren al berichtte dat het erop leek dat Israël dit smerige spul gebruikte. Hij vermoedde dit op basis van beeldmateriaal dat hij erbij levert. Hij ziet zijn vermoeden nu bevestigd door het artikel in de Times.

Het wapen is eerder gebruikt: door de VS tegen de Iraakse stad Falujah, en waarschijnlijk ook door Israël in Libanon in 2006. Over de giftige gang van zaken in Fallujah vond ik een artikel in The Independent. En, hoe wazig de precieze legaliteit van het spul ook mag zijn, het gaat hier glashelder om een giftig chemisch goedje, kennelijk ingezet in een dichtbevolkt gebied, om chemische oorlogsvoering dus. Als het waar is, dan is het de zoveelste misdaad die de staat Israël in Gaza begaat.

Advertenties

2 Responses to Gaza: gebruikt Israël witte fosfor?

  1. Joris schreef:

    Gadverdamme, dacht je dat je het ergste gehad had met die grondoorlog die ze tijdens onze demonstratie begonnen zijn, maken ze het nog smeriger. Ik vraag me af: waar houd dit op, als het verzet, en misschien wel (stads)guerilla, groter blijkt te zijn dan Israel dacht?
    Bah, ik wordt er misselijk, verdrietig en boos van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: