Griekenland blijft land van opstand

De opstand van jongeren in Griekenland, uitgebroken na het doodschieten van de 15-jarige Alexis Grogoropoulos, laait op. De BBC meldt dat er in Athene vandaag weer gevochten is tussen jongeren en politie. Dat gebeurde in het kielzog van een demonstratie van studenten.tegen hervormingen in het onderwijs. Hoe groot die demonstratie is, vertelt de BBC – kennelijk meer gefixeerd op het geweld – er helaas niet bij. Op het weblog On the Greek Riots staat meer: de demonstratie bracht 10.000 mensen op de been, met een anarchistisch blok van 2000 mensen. Overigens is op dat weblog de oude berichtgeving, van de gebeurtenissen in december, niet meer terug te vinden, wat ik erg jammer vindt omdat hierdoor het terugzoeken van wat er precies is gebeurd erg lastig wordt. Het kan best zijn dat het huidige bericht over enige tijd dus ook al weer verdwenen is.

De nieuwe demonstratie komt na een periode van kleinere acties – en van scherpe onderdrukking door de Griekse staat. Op 4 januari beschoten onbekenden een agent van de oproerpolitie; de man raakte ernstig gewond. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat een uiterst-linkse groepering, Revolutionaire Strijd, verantwoordelijk is. In de Christian Sscience Monitor vond ik een artikel dat ingaat op de kans dat hiermee stadsguerilla-activiteiten in Griekenland zouden kunnen herleven; eerder was een groep, 17 November geheten, op dit front actief. Hun acties kostte in de loop der jaren 23 mensen. In 2002 rolde  de Griekse staat de groepering op.

Een herleving van dit soort strijd zou ik geen goed nieuws vinden: op het terrein van gewapende strijd is de staat de expert, en het is dom om de staat juist op haar sterkste punt aan te vallen. De strijdvorm is, wegens haar ondergrondse aard, ook kwestbaar, je isoleert je er als activist erg snel mee van bredere groepen in de bevolking vor wiens rechten je toch denkt op te komen. Er is echter ook een andere mogelijke achtergrond van de aanval op de politieman: een provocatie vanuit de Griekse staat zelf, om repressie van links te rechtvaardigen uit anti-terroristische overwegingen.

Dat de staat zijn kans schoon zag na de aanslag op de agent is wel duidelijk. Libcom.org bericht over de arrestatie van 72 mensen, vaak feitelijk alleen vanwege hun vermeende (doorgaans anarchistische) opvattingen. Sommigen werden beschuldigd van wapenbezit – vanwege een zakmes bijvoorbeeld. Ze qwerden snel vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De politie viel ook binnen bij een advocaat die opkomt voor mensen die slachtoffer werden van staatsgeweld.

Het is goed om te zien dat deze repressiegoldf mensen vandaag er niet van heeft weerhouden om de straat op te gaan. De opstand van de jeugd in Griekenland blijft een van de meest hoopgevende gebeurtenissen, en het voortduren ervan is buitengewoon welkom.

Advertenties

One Response to Griekenland blijft land van opstand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: