Steun voor petitie in Sderot, stakingsopoep in Noorwegen – solidariteit wereldwijd met Gaza

Een veelheid  van acties laat zien en voelen dat de wereldwijde weerzin tegen de Israëlische aanval op Gaza aanhoudt en eerder groeit dan afneemt. Een greep:

Londen, vandaag: een grote demonstratie onder de titel “Stop the Massacre – Israel Out of Gaza”. De Volkskrant noemt het aantal deelnemers “teleurstellend”, en spreekt van 12.000 demonstranten terwijl organisatoren er 100.000 hadden verwacht. Maar die 12.000 is een cijfer van de politie, en we weten dat de politie niet in staat of niet bereid is om demonstranten te tellen. Lenin’s Tomb heeft intussen een handvol video-opnames geplaatst, gevolgd door nog een handvol videobeelden en nog wel meer.

Aljazeera bericht ook over de demonstratie, en zegt dat de opkomst veel groter is dan op de betoging in Londen vorige week zaterdag. Een van de demonstranten heeft het over een “menigte van 100.000, misschien meer”. Hetzelfde artikel meldt betogingen in diverse Franse steden, waaronder één van ettelijke tienduizenden in Parijs. Duitlsand zag een demonstratie in Duisburg, georganiseerd door de Turkse Moslim-organisatie Millis Gorüs. Die bracht tegen de 10.000 mensen op de been, volgens De Volkskrant. Aljazeera noemt de demonstratie ook, en vermeldt teven een betoging van 6000 mensen in Berlijn. Twintigduizend mensen demonstreerden in Beiroet, Libanon, op de been gebracht door Hezbollah. Ook in Australië waren demonstraties, aldus nog steeds Aljazeera, dat de meeste Westerse media volstrekt in de schaduw stelt waar het nieuwsvoorziening over Gaza en vooral het protest tegen de aanvallen betreft.

Ook in de VS – de hoofdsponsor van Israël en daarmee ook van de huidige Israëlische misdaden – demonstreerden vandaag meerdere duizenden mensen uit solidariteit met de mensen in Gaza. Het Aljazeera-bericht spreekt van 3000 betogers in de hoofdstad Washington. Ik verwacht op MRzine binnenkort meer nieuws. Dit webmagazine, verbonden aan het onafhankelijke linkse maandblad Monthly Review, bericht monenteel dagelijks over allerlei solidariteitsacties met de Palestijnen in allerlei landen, juist ook in de VS en in Israël zelf. Zo staat daar een oproep van Joden in de VS om aanstaande maandag een stille bijeenkomst te houden voor het Israëlische consulaat in New York, onder de leus: “Not In My Name”  – niet in mijn naam.

Afgelopen week waren er indrukwekkende acties in andere landen. Werkelijk prachtig was het nieuws uit Noorwegen: grote demonstraties daar tegen de Israelische aanvallen in 28 steden, alleen al in de hoofdstad Oslo enkele tienduizenden betogers. Het bericht waar ik dit las meldt dat vakbonden – en één op de vijf mensen in Noorwegenis lid van de grootste vakbondsfederatie  – oproepen tot demonstraties. Voor afgelopen donderdag riep een vakbond zelfs spoorwegmachinisten op om twee minuten lang de trein stil te zetten uit solidariteit. Een voornemen tot Februaristaking in januari! Of dit ook daadwerkelijk is gebeurd, weet ik niet. Ik vond dit bericht trouwens via een scherp anti-Zionistisch weblog, Jews Sans Frontières, dat er nog aan toevoegt dat een aantal demonstrantenn een manifestatie van pro-Israël-actievoerders aanviel. Dit weblog, met venijn geschreven en altijd op de uitkijk naar onverwachte en onthutsende informatie, is momenteel vrijwel onmisbaar voor wie de gebeurtenissen in Gaza, en het protest  tegen de Israëlische misdaden daar, wil volgen.

Tenslotte een bericht uit Israël zelf. Duizenden Palestijnen en Israëli’s scharen zich achter een petitie die oproept tot een einde aan de aanvallen op Gaza, en een nieuw bestand. Het weblog Psyche, Science and Society van Stephen Soldz bericht erover. Vijfhonderd van de ondertekenaars zijn mensen uit Sderot, de Israëlische plaats waar Hamas herhaaldelijk raketten op afvuurt. Dat déze mensen zich niet gek laten maken, en zich niet laten gebruiken als excuus om Israël’s agressie te rechtvaardigen, is een indrukwekkend teken van hoop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: