Gaza: acties in Nederland, en er komt méér

Ook in Nederland woedt een stevige epidemie van acties uit solidariteit met Gaza. Afgelopen dagen waren er mensen de straat op in Groningen, Amsterdam, Enschede, Rotterdam, Utrecht en ongetwijfeld andere plaatsen ook.

Amsterdam: Rond de 120 jonge mensen hielden een stille tocht en lieten ballonnen op. Ze voerden actie onder de naam ‘Jongeren voor Palestina’. Het AD bericht erover.

Rotterdam: zowel zaterdag als zondag gingen enkele tientallen mensen de straat op om tegen de aanvallen op gaza te demonstreren. Afgaande op de berichtgeving leek het op de actie enkele dagen eerder in Utrecht. Ik lees over vandaag: “Ze scandeerden(…) leuzen tegen Joden, droegen Marokkaanse en Palestijnse vlaggen en riepen dat Palestina vrij moet zijn. De groep dievooral uit tieners bestond, dook tijdens de koopzondag op verschillende plekken in net centrum ook.” Er waren enkele botsingen met omstanders. Het AD bericht ook over deze acties.

Een paar opmeringen hierover: leve het dragen van Palestijnse vlaggen en het roepen om een vrij Palestina!  Wat een Marokkaanse vlag er bij doet is me minder duidelijk, maar in Nederland, waar Marokkaan-zijn al bijna gelijk wordt gesteld met crimineel, terrorist of anderszins uitschot zijn, is openlijk trots zijn op je Marokkaanse achtergrond een vorm van rebellie die ik kan plaatsen.

Maar die leuzen tegen Joden – dat klínkt als soortgelijk gebral dat in Utrecht te horen was, en het is – indien nu wederom gebeurd – verwerpelijk. Reageren op de onderdrukking van één bevolkingsgroep door een andere bevolkingsgroep aant te vallen is absurd, en doet de strijd voor een vrij Palestina schade.

Linkse activisten voor een vrij Palestina zullen hier een antwoord voor moeten vinden. Kritiekloos meelopen en zwijgen kan dat antwoord niet zijn, een duidelijke afwijzing van ieder antisemitisme is nodig. Maar een banvloek op elke demonstratie uitspreken waar dit soort geluiden – in dit geval dus uit puber-monden- klinken, lijkt me ook verkeerd. Jonge mensen die nu om te jennen en uit onnadenkendheid zulke domheden schreeuwen, daar moeten we mee in discussie, om ze te helpen betere uitingen voor hun terechte woede te vinden. Degenen die zulke leuzen echter uit doordacht antisemitisme introduceren in dit soort acties – dáár moet heel frontaal stelling tegen genomen worden.

Utrecht: daar voerden tientallen mensen actie op en vanaf de Stadhuisbrug. Alweer: het AD doet verslag. De kop van het artikeltje is amusant: “Vreedzame demonstratie eindigt in betoging”. In mijn woordenboek is ‘demonstratie” en ‘betoging’  hetzelfde. De actie was een initiatief van de Internationale Socialisten en de Vrouwen in het Zwart. ” Aantallen actievoerders gaf het bericht helaas niet. Sinsia van Kalkeren toonde zich bewust van haar verantwoordelijkheid om te doen wat ze kan om zaken niet te laten ontsporen in de eerder in dit stuk bedoelde richting: “Iedereen mag demonstreren, elke stem is er één, zegt Van Kalkeren.  Maar mensen die anti-Joodse leuzen roepen zullen ze aanspreken, hebben de organisatoren afgesproken.” Dat lijkt me de goeie houding bij zoiets.

Het dagblad Trouw bericht ook over enkele van bovenstaande acties, en noemt ook Enschede, Leiden en Groningen als plaatsen waar actie is gevoerd, met de Internationale Socialisten als organiserende groep. Over de actie in groningen kreeg ik een rechtstrekeks verslag van een deelnemer: Joe, zelf van de Internationale Socialisten. Daaruit, met zijn toestemming (bedankt Joe, way to go!), de volgende stukken:

“Afgelopen zaterdag zouden we een kleine protest-actie houden op het bordes van de AH op de Vismarkt. Gewapend met enkele vlaggen en borden zouden we (1) om 12.45 verzamelen voor de voorbespreking. Bij aankomst waren we al niet alleen meer en waren er al mensen aanwezig met zelfgemaakte protestborden. We wisten dat er wel enkele mensen zouden komen (…) maar naarmate de minuten verstreken, sloten meer en meer mensen zich aan bij de actie tot we al met zoveel mensen waren dat we ons moesten verplaatsen naar de Grote Markt (…) Bij aankomst ontstond er het gevoel , en wat nu?  Enige mensen begonnen al weg te gaan. Om de massa toch bij elkaar te houden besloten we dan maar te gaan demonstreren.Het was erg rommelig en we moesten vreselijk zoeken naar leuzen en zelfvertrouwen. Na een rondje markt gelopen te hebben besloten we de Herenstraat, de belangrijkste winkelstraat van Groningen, in te gaan. Daar zwelden de Nederlandse, Arabische en Turkse leuzen pas echt aan.  De stoet werd steeds langer en langer en op het hoogtepunt waren er tegen de 200 mensen aan het demonstreren.(…)

Aan het eind van de actie kreeg ik een hele warme handdruk van een Palestijnse vrouw en toen drong pas werkelijk door wat we  werkelijk hadden neergezet. We kregen ook irtiek van mensen dat er teveel Allah-gerelateerde leuzen waren. Eerder genoemde Palestijnse vrouw zei “daar ben ik niet voor!” vervolgens begon ze te schreeuwen “Olmert, nazi!” Ook haar heb ik even tot de ‘orde’ moeten roepen. Ik zei haar gevoel te kennen en te delen, maar dat dit ook niet de meest tactische uitlating was. Mijn ervaring is dat in demonstraties als deze alle ideeeën en gedachten ver uiteenlopen, en dat we als socialisten te leren hebben om hier verstandig mee om te gaan. ‘Verkeerde’ leuzen alleen maar overstemen is niet de juiste benadering, maar apathisch blijven ook niet.”

Hier spreekt iemand die zijn verantwoordelijkheid als activist bloedserieus neemt, en terecht trots is op wat hij en zijn organisatie op gang krijgen. Over de grens die hij trekt kun je wel van mening verschillen: ik zou die mevrouw gewoon ‘Olmert, nazi’ hebben laten schreeuwen. Wetesnschappelijk onderbouwd is het niet, maar een actie is nu eenmaal geen congres historisch materalisme voor gevorderden. en een woendend protest tegen misdaden hoeft ook niet altijd even beleefd en tactisch. De grens ligt in dit soort dingen wat mij betreft bij antisemitisme en dergelijke, en ik kan niet zien wat er antisemitisch is aan deze kreet.

Maar dit is nu even bijzaak. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat de solidariteit met Gaza op tal van plaatsen opborrelt, en daar gaat het nu om. De volgende landelijke actie komt er ook alweer aan: een manifestatie bij het komende debat in de Tweede kamer over Gaza. Het motto: STOP de oorlog tegen Gaza. Plaats: het Plein, Den Haag. Tijd: 13.00 uur. De oproep staat op de website van de Internationale Socialisten.

(1) “we” in de citaten van Joe slaat kennelijk op de aanwezige Internationale Socialisten, de groep die deze actie organiseerde.

Advertenties

3 Responses to Gaza: acties in Nederland, en er komt méér

 1. Dylan schreef:

  Buiten de demonstratie in amsterdam waar je het al over had (die overigens in het vreselijk koude weer helemaal van slotervaart naar het centrum was gelopen, een ongeloofelijk tyfuseind), was er ook nog een kleine actie op de dappermarkt. Er waren zo’n 20-25 mensen, met palestijnse vlaggen, borden, wat rode vlaggen die leuzen riepen, en heel veel flyers uitdeelden. Het verkopen van krantjes gebeurde natuurlijk ook, IS blijft trotskistisch 😉 (het was overigens opgezet als simpelweg uitgebreide colpo, hetzelfde geldt voor de andere acties opgezet door de IS, hoewel het in Leiden en Groningen dus beduidend groter werd).

  Oh, volges een kameraad uit leiden waren er daar 200 mensen btw.

 2. Dylan schreef:

  “Op de Dam sloot zich ook een aantal demonstranten aan die daar actie voerden voor Gaza.”

  Dat waren wij dus (snel vanuit de dappermarkt ernaartoe gekomen).

  Overigens was er echt een enorme overkill aan politie, stuk of 5 busjes ME, politie te paard, en een behoorlijk aantal platte petten. Ik zou t overigens hebben geschat op 150 ^^

 3. Jeroen schreef:

  De actie in Rotterdam was zeker een succes. Jammer van de verschrikkelijke gooi alles op een hoop publiciteit. Er waren in totaal zo’n 100 mensen voor zover ik weet (en ik organiseerde het) is er geen sprake geweest van enige vorm van geweld, hoewel de politie een keer ingreep nadat een marktbezoeker demonstranten kwam uitschelden. De politie deed het in dit geval goed: ze lieten ons de boel rustig doch strijdbaar houden en isoleerden de rechtse relschopper. Er was 1 jongen die een antisemitische leus wilde roepen, maar die werd door medeactivisten de mond gesnoerd nog voordat hij ermee klaar was. Wat is heb gehoor van de zondag is dat het allemaal vrij onschuldig is geweest en dat de mediacoverage zwaar overtrokken is. Kwam ook omdat een gozer van leefbaar de boel ging lopen provoceren en duidelijk op zoek was naar problemen met marokkaanse jongeren. De zaterdag was in mijn ogen een groot succes. Komende zaterdag wordt misschien nog wel veel leuker, ik verklap niks, maar hou de actielijsten en sites in de gaten 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: