Israël: parlementaire meerderheid sluit Arabische partijen uit van verkiezingen

Het Israëlische parlement heeft vandaag in meerderheid besloten dat twee partijen uitgesloten worden van de komende verkiezingen. Het gaat om partijen de Palestijnen binnen Israël – 20 procent van de bevolking van het land dat Israël tot en met 1967 bij elkaar had geroofd is Palestijns – een stem proberen te geven. Het argument tegen in ieder geval één van die partijen, Balad, is dat deze de staat Israël staat zou willen vernietigen. Aljazeera bericht erover, Haaretz bericht over het voornemen in die richting.

Het is een weerzinwekkend besluit van een weerzinwekkende politieke meerderheid. Het bevestigt dat die meerderheid bereid is het restant aan democratische rechten en procedures dat er in Israël bestaat te slopen om ervoor te zorgen dat Israël nog openlijker blijft wat het is: een racistische staat gebouwd op voorrechten van Joden en onderdrukking van Palestijnen.

Diverse Engelstalige blogs en websites berichten erover. Rahul Mahajan  omschrijft op Empire Notes de redenering van de Kadima-partij, één van de partijen die de maatregel steunt. Die partij staat erachter “omdat Balad ertoe oproept dat Israël een multi-etnische democratie met gelijkheid voor allen moet zijn, in plaats van een Joodse staat; volgens Kadima  betekent dit dat balad Israël wil vernietigen. Op democratische wijze tot democratie oproepen is illegaal in Israël.”

Lenin’s Tomb schrijft een scherp stuk over het besluit. De afsluiting van het  stuk:  “Maar in alle ernst, kan iemand na deze schande nog eraant btwijfelen dat israël – van haar onstaan tot aan haar onknoping – een racistische staat is? ” Heathlander sluit zijn berichtgeving over het besluit af met de opmerking: “Het wordt interessant om te zien hoe progressieve (1) apologeten voor Israël kans zullen zien om dit te verdedigen.”

Heel veel last van dit soort kritische vragen zullen de fans van Israël trouwens niet krijgen, want het bericht krijgt bepaald niet de media-aandacht die het verdient. De BBC verzwijgt op haar website het besluit, NRC en Volkskrant doen er op het moment dat ik dit stuk maak eveneens het zwijgen toe. Dat Israël dzelfs de schijn  van rechten voor de Palestijnen binnen haar grenzen van 1967 loslaat is blijkbaar geen nieuws. Dat verdekte apartheid steeds meer openlijke apartheid wordt is blijkbaar geen nieuws. Nieuws dat Israël er diet uitzien als wat het feitelijk ís, dat is blijkbaar geen nieuws.

En nee – echt níéuws is het inderdaad allemaal niet. Het is gewoon een volgende stap in een geschiedenis van een staat die onderdrukking en periodieke etnische zuivering  van Palestijnen al  meer dan zestig jaar als kern van haar beleid hanteert.

(Update 4 februari: Het Hooggerechtshof heeft de beslissing om de twee partijen van verkiezingsdeelname uit te sluiten, terugedraaid. Zo lees ik in MRzine (met bronvermelding aldaar).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: