Gaza: Niets is Israël te dol als excuus

Daar gaan we weer. Israëlische luchtaanvallen op Gaza, met als aanleiding Palestijnse raktbeschietingen vanuit dat Gaza. Dreigende taal van Israëlische politici, die in de kaart gespeeld worden door Palestijnse president Abbas die Hamas er verbaal van lang geeft. En berichtgeving in de media die een giftig rookgordijn  voortbrengt waarachter Israël haar moordenaarswerk kan voortzertten en een volgende ronde kan voorbereiden.

De Volkskrant bijvoorbeeld. Dat meldt een Israëlische luchtaanvallen op een Hamas-hoofdkwartier (geen doden deze keer), als reactie op Palestijnse raketbeschietingen (drie gewonden aan Israëlische kant, waarvan twee militairen). Dit alles tijdens een ruim twee wekend geleden gesloten bestand. “Sinds dat staakt-het-vuren is het aantal beschietingen vanuit Gaza, na een korte pauze, geleidelijk toegenomen.”

Een lezer zal denken: tsja, als Hamas weer raketten afschiet, dat is het niet vreemd dat Israël weer met bommen gaat gooien. Maar wat de Volkskrant weglaat is een niet onbelangrijk feit. De Palestijnse raketbeschietingen die tijdens het bestand plaatsvonden, zijn door de Al Aqsa-brigades opgeëist, en niet door Hamas. Dat meldt Aljazeera, maar de Volkskrant vindt het nkennelijk niet belangrijk.

 Die Al Aqsa-brigades zijn een militaire arm van Fatah, de beweging van Palestijnse president Abbas. Die staat lijnrecht tegenover Hamas. Israel’s oorlogsminister Barak erkent volgens de BBC zelfs dat Hamas deze beschietingen niet heeft verricht. Desondanks houdt hij Hamas verantwoordelijk voor het stopzetten ervan. Palestijnen mogen dus uit de lucht geterroriseerd worden omdat Israël vindt dat het daden van de ene gewapende groep mag vergelden tegen de bevolking, met als excuus vergelding tegen de andere groepering. Niets is blijkbaar te dol om de Israëlische gewelddaden te rechtvaardigen.

De gebeurtenissen laten een paar dingen zien. Allereerst: áls het stopzetten van raketvuur vanuit Gaza werkelijk Israël’s oorlogsdoel was, dan is dat klaarblijkelijk mislukt. Het vermogen an Palestijnse kant om raketten af te vuren, bestaat nog steeds. Het is een teken van mislukking vnan de Israëlische aanvallen.

In de tweede plaats: Israël’s houding jegens Hamas is hoogst tegenstrijdig. Hamas moest vernietigd, of minstens ernstig verzwakt worden met de aanvallen. Israël beweert ook dat dit is gebeuyrd. Tegelijk houdt Israël datzelfde Hamas aansprakelijk voor zelfs de daden van andere groeperingen. Maar áls het al gelukt zou zijn Hamas te verzwakken, dan is daarmee ook het vermogen van Hamas om alles in Gaza te beheersen verzwakt. Dan is het extra absurd om  Hamas verantwoordelijk te stellen voor het beletten van daden van de Al-Aqsa-brigades. Maar nogmaals, niets is blijkbaar te dol als het de Israëlische aanvallen maar een schijn van redelijkheid kan verschaffen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: