Israël: verkiezingen met Palestijns bloed doordrenkt

Zelden is een verkiezingsscampagne bloediger verlopen, zelden zijn er meer mensen opgeofferd aan pogingen van regerende partijen om koste wat kost in het zadel te blijven. Niet in Zimbabwe, waar de dienstdoende dictator Mugabe er toch best wat van kon. Enigszins in Kenya eind 2007-begin 2008, waar na omstreden en gemanipuleerde verkiezingenzo’n 800 doden vielen in een maand plus een dag (maar er worden ook hogere cijfers genoemd). Andere landen met verkiezingsgeweld komen niet eens in de buurt.

Ik heb het over de verkiezingscampagne in Israël, waarin regeringspartijen in drie weken tijd 1300 Palestijnen en 13 Israëli’s hebben opgeofferd. Anders dan bovengenoemde verkiezingsbloedbaden waren het nu niet aanhangers van de aan de stembusstrijd deelnemende partijen die de dood in gejaagd werden. Deze keer was het doelwit van het geweld de bevolkingsgroep die door alle grote partijen als de ultieme vijand wordt beschouwd: de Palestijnse bevolking (de paar Israëlische slachtoffers zouden hoogstwaarschijnlijk nog geleefd hebben zonder de aanval op Gaza die aanleiding was tot een paar raketten, en die verder via ‘friendly fire’ enkele soldatenlevens kostte). Alleen al dit bloedbad zou genoeg reden moeten zijn voor iedere democraat om de verkiezingen in Israël  als niet legitiem te beschouwen, en de uitslag niet te erkennen. De keus wie het meest moordadig kan optreden tegen een in een openluchtgevangenis opgesloten straatarme bevolking , hoort thuis in een mafiaclan, niet in een serieuze democratie.

Nee, het bloedbad op Gaza is niet alléén maar verkiezingsgeweld: het was bovenal een poging van de staat Israël om haar gewelddadigheid nog eens te demonstreren, om de angst  er bij Palestijnen, Libanezen en omliggende staten en bevolkingen  er weer stevig in te houden, om haar door een eerdere nederlaag in Libanon geschonden aanzien als sterkste stier in het weiland nog eens te laten voelen. Maar vooral de timing van de aanval had veel met de verkiezingen te maken. De regeringspartijen wilden laten zien dat de onderdrukking van Palestijnen bij hem in veilige hand was, en zo de kritiek van  de Likud-partij van Netanyahu de wind uit de zeilen nemen. De oppositiepartijen Likud en Israel Beiteinu eisten een zo mogelijn nog harder optreden. Zo voedde een wedloop in racisme tegen de Palestijnen een orgie van geweld op de Gazastrook.

Die verkiezingen zelf zullen dan ook vrijwel zeker een regering voortbrengen die op dezelfde voet doorgaat, en er nog een flinke schep bovenop dreigt te doen ook. Enig meningsverschil over de noodzaak om de Palestijnen met geweld te breken bestaat er niet. Alleen de specifieke aanpak verschilt: van een volkomen afwijzing van wat voor Palestijnse staat ten westen van de Jordaan ook (Likud,  gevonden via The Angry Arab), tot een bereidheid om een soort van reservaten aan Palestijnen toe te kennen, die ze desgewenst ‘staat’ mogen noemen, zolang de bijbehorende soevereiniteit maar niets voorstelt. (Arbeidspartij).

Aanvankelijk leek het een strijd tussen drie partijen (Kadima, Arbeidspartij en Likud); maar in de militaristische en racistische sfeer die rond de oorlog verder is opgeklopt komt nu een partij met openlijk fascistiusche inslag naar voren: Israel Beiteinu van Avignor Lieberman, een voormalige aanhanger van de Kach-partij van de openlijke ant-Arabische racist,  wijlen de heer  Meir Kahane. Deze Lieberman pleitte openlijk voor de ‘transfer”van Palestijnen uit Israël, en wil een wet waarin alle bewoners loyaliteit aan de staat Israël moeten beloven. Zo niet: wegwezen uit Israël. De Israëlische kiezers gaan dus zich dus heel democratisch uitspreken welke vorm apartheid en etnische zuivering van de Palestijnen de komende jaren zal plaatsvinden. Het is bijna alsof Stalin, Molotov en Beria in 1937 in Rusland aan meerpartijenverkiezingen deelnamen met als inzet hoe ze de grote zuiveringen in het land voort zouden zetten.

Intussen zijn er de Palestijnen uit Israël – dat wil zeggen zij met beperkte burgerrechten, in het vóór 1967 al bezette deel van Palestina. Zij mogen stemmen, maar leggen geen politiek gewicht in de schaal. Niet alleen vanwege hun minderheidspositie, maar vooral omdat besluiten die door de Palestijnse parlementsleden aan een meerderheid geholpen moeten worden, door de Zionistische partijen niet als legitiem worden erkend. Als bijvoorbeeld de Arbeidspartij nét geen half parlement achter een wetsvoorstel krijgt maar de steun van enkele Palestijnse parlementariërs nodig heeft, dan wordt dat gezien als inbreuk op het Zionistische protcol. Liever zoekt de Arbeidspartij dan gelegenheidssteun bij joods-fundamentalistische partijen. Zo is de politieke invloed van de 20 procent palestijnse kiezers dus vrijwel gelijk aan nul. Geen wonder dan de steun voor verkieingsboycot onder die Palestijnen groeit.

Verandering ten goede valt van deze verkiezingen dus niet te verwachten. Sowieso is de steun voor een breuk met de agressieve onderdrukkingspolitiek onder de joodse burgers van Israël minimaal. Onverzettelijk Palestijns verzet , wereldwijde solidariteit met dat verzet, plus effectieve harde druk op de staat Israël via sancties, desinvestering en boycot zijn nodig om te laten voelen dat voortgaande onderdrukking van Palestijnen niet alleen immoreel is, maar uiteindelijk ook onhoudbaar.

Voor dit artikel heb ik vooral van twee artikelen gebruik gemaakt: “A choice between extremists” van het weblog Heathlander – een zeer grondig gedocumenteerd en gedetailleerd  stuk; en “A primer on Israeli elections” op het weblog Jews sans frontières, waarin de partijen, en hun sociale basis onder de bevolking, tegen het licht wordt gehouden.

2 Responses to Israël: verkiezingen met Palestijns bloed doordrenkt

 1. brian4all schreef:

  Belgisch journaal:
  “Israelische verkiezingen – Dood aan de Arabieren!”
  http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.466783?mode=popupplayer

 2. Brian4all schreef:

  Videobeelden van het Belgische Journaal over de racistische Israëlische verkiezingen:
  http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.466783?mode=popupplayer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: