Studenten solidair met Gaza

Al weken voeren studenten op Britse universiteiten actie  in protest tegen de Israëlische aanval tegen Gaza, en uit solidariteit met de Palestijnen daar. De acties bestaan uit een inmiddels indrukwekkende reeks bezettingen van universiteitsgebouwen. Gisteren gingen studenten en sympathisanten op de universiteit in Glasgow tot zo’n bezettingsactie over [en niet Manchester dus, zoals hier een uurtje ten onrechte stond…]. Het antizionistische weblog Jews sans frontières bericht erover.

In dat artikel wordt gewezen op commentataar waarin deze acties vergeleken worden met studentenacties uit 1968. Waar destijds de Vietnamoorlog de aanleiding tot protest en verzet van studenten was, is dat nu het geval met de aanval op Gaza. Het weblog Histomat trok deze parallel, voorzichtig en indirect, al eerder.

Heel hoopgevend is het feit dat dit soort acties niet meer beperkt zijn tot Groot-Brittannië. Socialist Worker (US) doet verslag van een bezetting door enkele tientallen – uiteindelijk rond de 75 – studenten en sympathisanten op de univeriteit in  Rochester, in de Amerikaanse staat New York. Niet onbelangrijk: de actie bracht het universiteitsbestuur tot toegevingen.Zo heeft het bestuur een openbaar debat toegezegd over investeringen van universiteitsfondsen in Israël en in bedrijven die daar actief zijn. Het laat weer eens zien dat stevige acties niet alleen aandacht trekken, maar ook resultaat kunnen bereiken.

Nederland is, net als de VS en Groot-Brittannië, bondgenoot van Israël en dus mee verantwoordelijk voor het bloedbad  in Gaza. Ook in Nederland staan universiteiten. Ook in Nederland zijn er studenten die zich de Palestijnse zaak aantrekken en boos zijn vanwege het israëlische geweld. Er is vast een creatieve vorm te vinden om deze booshuid tot effectieve uiting te brengen. Om maar eens een oude leus van good old Che Guevara te variëren: creëer twee, drie, vele Rochesters!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: