VS: recessie, protest en verzet

De crisis hakt er steeds dieper in. Het IMF verwacht inmiddels dat de economie di jaar krimpt: “De groei komt uit beneden de nullijn”, aldus IMF-directeur Strauss-Kahn (NRC, 10 maart).  Ook de Wereldbank houdt rekening met een krimp, van mogelijk 5 procent. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat er van een wereldwijde inzinking beneden nul van de economie sprake is (WSWS, 10 maart).

In het land waar de crisis begon tekent zich inmidels een sociale ramp van grote omvang af, nu die crisis steeds dieper doorzet. De werkloosheid loopt snel op: 651.000 banen weg in februari; totaal aantal werklozen 12,5 miljoen ofwel 8,1 procent, het hoogste niveau sinds 1983 (Aljazeera, 7 maart). Mensen verliezen op grote schaal hun huis omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Intussen kondigen deelstaten grote bezuinigingen aan.

Deze effecten beginnen tot protest en verzet te leiden, vaak verbrokkeld en kleinschalig, soms ook breed  en op grotere schaal. Er woeden acties tegen huisuitzettingen. Ook demonstreerden mensen tegen bezuinigingen.

In de strijd tegen huisuitzettingen is een groepering actief die ACORN heet. Dat staat voor Association of Community Defenders for Reform Now. Die organiseert burgerlijke ongehoorzaamheid met vrijwilligers die een huisuitzetting proberen te voorkomen door de zaak te blokkeren en dergelijke. Op zijn minst maakt dat de wrange situatie duidelijk, en voert het de kosten op (financiëel en publicitair) voor deurwaarders en degenen achter hen op om daadwerkelijk tot uitzetting over te gaan. In minstens één geval leidde dit soort actie er bovendien toe dat een sheriff het vertikte om ontruiming door te zetten. Dat was in Oakland, Califonrië. Momenteel is ACORN camagne aan het voeren in Colorado (zie Colorado Independent, 4 maart). 

Een minder positief verhaal komt uit Cleveland. Daar vormden een handvol activisten  in november vorig jaar een actiecoalitie  : Ohio Moratorium Now on  Foreclosures, Evictions and Utility Shut-offs. Een handvol radicaal-linkse groepen ondersteunden het initiatief. Dit is echter na een hoopvolle start weer ingezakt, met een steeds afnemend aantal deelnemers aan bijeenkomsten. Helaas… maar ook dit soort mislukkingen – hopelijk tijdelijk – horen erbij. Naast initiatieven die van de grond komen heb je ook valse starts. Door van dit soort ervaringen te leren kan een latere poging wellicht beter van de grond komen.

Jay Rothermel, één van de betrokkenen, vertelt in MRZine meer en voert redenen aan. Het aantal actieve mensen was van af het begin al klein: tien. Er vond eerder sowieso minder verzet  plaats dan in Detroit, waardoor de context om iets op te bouwen lastiger was. Banken waren inmiddels zelf al begonnen met pogingen om uitzettingen te vermijden, hetgeen de wind uit de actie-zeilen haalde. En de verkiezing van Obama leidde tot een stemming die eerder neerkwam op hoopvol afwachten dan tot onafhankelijk actief in beweging komen.

Grootschalig protest was er op 5 maart in New York City. De deelstaat New York is grove bezuinigingen van plan. Daarmee wil de staat een begrotingstekort dat komend jaar tot 14 miljard dreigt op te lopen, te lijf gaan. Aanvulldende uitkeringen voor blinden, invaliden en ouderen dreigen geschrapt te worden, op onderwijs dreigt 2 miljard bezuinigd te worden, er gaat voor 3,5 miljard dollar het mes inde gezondheidszorg (uit een verslag van de actie, WSWS, 10 maart).

Tegen dit soort beleid protesteerdern zo’n 75.000 mensen (Socialist Worker (US), 9 maart).  Het was vooral een vakbondsactie, “de grootste vakbondsmobilisatie in drie decennia”, aldus Randi Weingarten, van de United Federation of Teachers (lerarenvakbond). Een andere vakbondsbestuurder zei tijdens de actie: “We zullen ons niet laten verdelen. We zullen ze niet toelaten ons te laten kiezen tussen gezondheid en onderwijs of welke andere dienst ook.  We willen het allemaal en we verdienen het.” Juiste en noodzakelijke woorden.

Ook studenten namen aan de actie deel. Een aantal verliet de colleges en hield een eigen betoging die onderweg tot tegen de 400 mensen aangroeide. De demonstratie voegde zich vervolgens bij het vakbondsprotest.

Het was al met al een indrukwekkend vertoon van strijdbare eenheid tegen bezuinigingen dat ook in Nederland iets meer aandacht verdient. Hier staan we immers tegenover soortgelijke pogingen om de crisis op ons af te wentelen, en hebben we een soortgelijk antwoord nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: