“Terreurdreiging”: kwalijke afgang voor Justitie

Wat een afgang voor Justitie. Maar vooral ook: wat een kwalijk machtsvertoon, en wat een kwalijke stigmatisering weer van een hele bevolkingsgroep, de mensen van Marokkaanse herkomt. Ik doel natuurlijk op de inmiddels fictief gebleken terreurdreiging van gisteren in Amsterdam.

Gisteren, de NRC: “Enkele grote winkels, waaronder Ikea, zijn vanochtend ontruimd en de hele dag gesloten geweest na een dreiging met een aanslag.” Het was groot nieuws: Nederland was aan een grote aanslag of aanslagenreeks ontsnapt, door alert optreden vn de politie. Heel fijnzinnig meldde  het bericht over de bijbehorende arrestaties: “De politie heeft 7 Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond aangehouden.”

Vandaag, Nu.nl: “Het lijkt erop dat er donderdag geen gevaar is geweest voor een terroristische aanslag in Amsterdam. Alle zeven verdachten die gisteren zijn opgepakt, kwamen vrijdag vrij.” De Volkskrant: “De verhoren en huizoekingen hebben geen nadere onderbouwing opgeleverd voor de verdenking van teroristische activiteiten, aldus het OM.” En burgemeester Cohen bevestigt inmiddels dat er geen wapens en explosieven zijn gevonden (NRC).

De zeven mensen zijn dus ten onrechte verdacht. Advocaat Rigorette van Riet is dan ook boos: “Verbijsterend vindt ze het vooral dat een groep mensen op basis van een anonieme melding en een vage familierelatie kan worden aangehouden wegens terrorisme”  (Volkskrant). Inderdaad: een telefoontje uit Brussel, en het feit dat één van de gearresteerden  familie was, indirect ook nog, van één van de daders van de aanslag in Madrid uit 2004, meer had Justitie eigenlijk niet.

Ntuurlijk verweert Justitie zich: ‘Alles klopte’, wat betreft de nagetrokken tip, zoals De Volkskrant het OM-standpunt in het al tweemaal gelinkte artikel weergaf. Maar ik wil wel eens weten wat voor iemand dat anonieme telefoontje pleegde, en waarom – want de kern, de verdenking, klopte dus niet.

Het lijkt er veel op alsof er in een toch al paranoide atmosfeer na jaren van ‘Oorlog tegen Terrorisme’ ook in Nederland het terreuerbestrijdingsapparaat enigszins op hol is geslagen, zachtjes gezegd. En voor het zo opvallend – door Justitie, en vervolgens ook doodleuk door media – vermelden van de Marokkaanse achtergrond van de zeven ten onrechte opgepakte mensen bestaat geen énkel excuus. Zoiets draagt verder bij tot het nawijzen van een hele bevolkingsgroep als potentieel gevaar, en daarmee aan racistische beeldvorming.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: