FNV-actie: een hoopvolle maar niet probleemloze aanzet tot méér

Dat zag er goed uit gisteren: levendig, kleurrijk, strijdbaar. Dat blijkt uit beelden, op de website van de FNV maar bijvoorbeeld ook op de website van de Internationale Socialisten (IS), van de actie die de FNV gisteren hield op het Plein in Den Haag voor een beter soort crisisbeleid dan de verslechteringen waarmee het kabinet dreigt te komen. Het was een nuttige actie. Maar zonder zwakheden is de opstelling van de FNV-top niet.

De manifestatie trok volgens Nu.nl zo’n 1800 deelnemers; een verslag van de SP, die de actie ondersteunde, komt tot bijna 2000 actievoerders. Het waren er dus hoe dan ook meer dan de 1500 die de FNV zei te verwachten van te voren. Er is dus gelukkig al actiebereidheid, hetgeen gezien het soort maatregelen waar het kabinet op broedt, ook niet verbazend is. Als hogerhand dreigt om je lonen te drukken, je pensioenleeftijd naar 67 op te trekken, je pensioenen zelf op de nullijn zet en met allerlei bezuinigingen begint te schermen, dan is er een tastbare noodzaak om je te verweren.

Het is zaak om deze actiebereidheid ook daadwerkelijk in verzet om te zetten. En precies hier wringt iets in de toonzetting en uitlatingen vanuit de vakbondstop. Net als veel politici van de oppositie klaagt vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius over het trage tempo waarmee het kabinet tot crisisbeleid weet te komen. De verlangens van de FNV deugen op zich wel: behoud van koopkracht, geen korting op pensioenen en uitkeringen.

De toon van de FNV-aanpak – zoals ook in de actieleus “Samen de crisis te lijf” tot uiting kwam, en zoals die ook blijkt uit een actieplan dat bonden samen met ondernemersorganisatie VNO NCW heeft opgesteld –  is echter wel verkeerd. Er is geen ‘samen’ dat arbeiders en mensen met een uitkering enerzijds bindt aan de ondernemers en hun politici. Dat maakt ook het zoeken naar een sociaal akkoord tussen de ‘sociale partners’  – ‘werknemers’, ‘werkgevers’en het kabinet tot een verkeerd soort aanpak. Bart Griffioen gaat  op de website van de IS nader op de slappe kant van de vakbonds-opstelling in. 

Het idee dat het kabinet constructief vermaand dient te worden tot een positief soort beleid, gaat er vanuit dat het op één of andere manier óns kabinet is, dat onze belangen moet dienen. Maar dat klopt dus niet: het kabinet is er om de BV Nederland, de ondernemersklasse dus,  van dienst te zijn. De onderhandelingen binnen het kabinet gaan erover hoe dit vorm moet krijgen, en hoe dit vormgegeven kan worden o een manier die de rest van de bevolking niet al te zeer tegen de haren in strijkt.

Maar tussen alle constructieve vakbondstaal  klinkt ook uit de mond van de vakbondstop een ander geluid door, een impliciete erkenning dat het kabinet wel eens geen ‘partner’ is maar een tegenstander. “Als de actie niets oplevert, kan het Museumplein in Amsterdam wel eens het volgende decor van een demonstratie zijn, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius”, zo bericht Nu.nl. Daarmee verwees zij onmiskenbaar dreigend naar het immense vakbondsprotest dat in oktober 2004 ettelijke honderdduizenden mense naar dat Museumplein bracht.

Dit is inderdaad de kant die we uit moeten. Om deze woorden tot daden om te vormen is nog wel het één en ander nodig, want vanzelf zal dit echter niet gebeuren.Een enkele dreigende vakbondsuitspraak is nog geen strijdbare vakbondscampagne. Maar een begin is er wel, en dat stemt positief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: