Oorlogsmisdaden in Gaza

Hoe diep kun je zinken? Tamelijk diep, als je soldaat bent in een bezettingsleger van een apartheidsstaat. Wat te denken van het volgende opschrift, gedragen door een Israëlische militair? “One shot, two kills”. Twee doden met één schot. daarbij een tekening van een kennlijk Arabische vrouw die zwanger is. Er zijn meer van dit soort weerzinwekkende shirts in oploop onder Israëlische soldaten.

Officieel keurt het Israëlische leger dit soort uitingen af als “smakeloos”;  een verklaring van dit leger zegt: “Dit soort humor is ongepast en moet worden veroordeeld” (Volkskrant, 23 maart)Zou deze afwijzing er ook gekomen zijn als de shirts geen publiciteit buiten Israël hadden gekregen? heeft er voor die tijd geen officier de wenkbrouwen gefronst  en iets gezégd over de racistische onmenselijkheid, het openlijke enthousiasme om te moorden,  die uit de shirts spreekt? Het heeeft er veel van weg dat het officiële standpunt tegen dit soort shirts niet is ingegeven door menselijkheid, maar uit PR-overwegingen.

Inmiddels lezen we een reeks berichten die bevestigen wat al bekend was: het Israëlische leger heeft oorlogsmisdaden gepleegd in haar oorlog tegen Gaza, eind vorig jaar – begin dit jaar. Die berichten komen nu van Israëlische militairen zelf. “Als we een huis binnengingen werden we verondersteld de deur in te rammen en te beginnen met schieten en dan verdieping voor verdieping voor verdieping omhoog te gaan… dat noem ik moord”, zo zegt een soldaat in een soort evaluatie op een militaire academie. Het is slechts één van de akelige verhalen uit een artikel op Ynet van 19 maart.

De Observer van 22 maart vertelt over 15 soldaten die verslag doen van wandaden, door soldaten in Gaza bedreven. En het gaat niet slechts om incidenten, er zat systeem in. “We hebben het niet over sommige eenheden die agressiever zijn dan andere, maar om onderliggend beleid. Zo erg zelfs dat we praten met sioldaten die zeggen dat ze de orders die ze kregen moesten afremmen”, aldus een Israëlische militair. Opmerkelijk is ook hoe militairen rabbijnen – alsus een Israëlische militair – de operatie presenteerden aan Israëlische soldaten. Het ging er om “van niet-Joden af te komen die ons hinderen bij het veroveren van het heilige land.” Niks bestrijden van terrorisme, stoppen van raketbeschietingen of wat voor smoezen dan ook, maar een religieus gemotiveerde veroveringsoorlog. (Washington Post, 21 maart). De drie  berichten heb ik trouwens gevonden via de website War in Context).

Een Israëlische mensenrechtengroep stelt in een rapport bovendien dat het Israëlische leger bij haar operatie in Gaza “de medische ethiek geschonden heeft”. Het leger viel 34 ziekenhuizen en klinieken aan, en soldaten beletten ook nog eens de evacuatie van gewonden (Aljazeera, 23 maart).

Op zichzelf is  er weinig nieuws aan de berichten dat israelische soldaten bezig waren met misdadige moordpartijen tegen burgers. Belangrijk is dat dit soort berichten nu uit het leger zélf komen. Dat maakt het voor degenen die nog altijd het idee hooghielden dat Israël misschien fouten maakt maar temninste haar bést deed burgerslachtoffers te voorkomen, nog moeilijker aan dit mythische beeld vast te houden.

En misschien kan iemand ook Balkenende en minister Verhagen even op de hoogte brengen. Wat zij ook beweerden, Israël pleegde oorlogsmisdaden op Gaza, op gote schaal, op bevel van hogerhand, en systematisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: