Schoonmakers Schiphol winnen – nu de postbodes

Schoonmakers op Schiphol hebben gestaakt voor reistkosten vergoeding en betere betaling. En ze hebben gewonnen! De reiskostenvergoeding komt er, alle schoonmakers op de luchthaven krijgen er bovendien 50 euro bij, en dat is niet alles. Meer over het gisteren bereikte akkoord lees je op de FNV-actiewebsite “Schoon Genoeg”.

De zege kwam na twee meerdaagse stakingen, vorige en deze week. Actievoerders hielden ook demonstratieve acties en verwierven brede steun. Maar de hele campagne van de schoonmakers – een groep met zwaar werk en beroerde arbeidsvoorwaarden – liep al vanaf eind vorig jaar. Een mooi beeld van de campagne schetst Willem Dekker in  een artikel op de website van Doorbraak. Het hele gebeuren inspireert door de strijdbaarheid van de schoonmakers, en door de volharding en creativiteit die deze actievoerende arbeiders laten zien tegenover bazen die botte methoden van stakingsbreken niet schuwden.

Destrijd heeft dus geloond, zoals vaker. belangrijke winst, zoals schoonmaker Judy Lock zegt op de genoemde FNV-actiesite: “dat we een echte vakbond hebben opgebouwd, is ónze belangrijkste en grootste overwinning.” Inderdaad: een echte vakbond, een vakbond die vecht, een vakbond waarin de arbeiders hun eigen strijd kunnen organiseren. Zulk soort vakbonden hebben we ook in andere sectoren nodig.

Bijvoorbeeld bij TNT Post. daar wil de directie de lonen flink verlagen, en heeft daartoe zelfs een akkoord afgesloten met… de vakbonden. Gelukkig voert het personeel zelf actie, via de vanuit de SP op gang geholpen actiegroep Red de Postbode die op 28 maart een demonstratie van enkele honderden mensen hield. En  gelukkig hebben de vakbonden die akoord dreigen te gaan met de loonsverlaging ook nog léden. En daaronder is de tegenstand aanzienlijk: in de CNV-bond is het akkoord door leden van de hand gewezen. De hoognodige strijd tegen de dreigende schandelijke loondaling ziet der dan ook bepaald niet kansloos uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: