Politiegeweld in Straatsburg en Londen raakt ons hier ook

Politiegeweld bij demonstraties – tegen demonstranten, maar ook tegen voorbijgangers – neemt de laatste tijd grove vormen aan. We zagen dat tijdens de protesten tegen de NAVO in Straatsburg: traangassalvo na traangassalvo na traangassalvo, gericht tegen betogers wiens enige ‘misdaad’was dat ze door straten liepen waar de politie probeerde de weg te versprren, wég uit de binnenstad, wég van de feestende (en kibbelende)  NAVO-kopstukken. We zage het ook in Londen, waar de politie levensgevaarlijk geweld gebruikte tegen betogers die tegen de G20-top protesteerden.

Dat laatste begint in Groot-Brittannië inmiddels tot een serieus politiek schandaal te leiden, en terecht. Directe aanlijding was de dood van Ian Tomlinson op 1 april. Deze 47-jarige man was onderweg, kwam langs een politielinie bij de demonstratie – politie voorzien van helmen, schilden, honden en knuppels. Tomlinson liep rustig, met zijn handen in zijn zakken. Een politieagent gaf hem klappen, hij ging opde grond zitten, en kreeg kort erna een hartaanval. van enige agressie van Tomlinson tegen agenten blijkt nergens iets. En het  politieverhaal dat hulpverlening aan Tomlinson niet lukte omdat betogers  voorwerpen naar de politie gooiden, bleek al snel onzin. Het incident staat op video. Inmiddels is er een onderzoek op gang gekomen.

 En er is een tweede gebeurtenis die laat zien hoe de politie rond de G20 tekeer ging: een politieagent sloeg een vrouw, in het gezicht en tegen haar been, tijdens de anti-G20 protesten. Aanleiding: de vrouw zou gescholden hebben tegen de politie. Daar staan tegenwoordig blijkbaar lijfstraffen op, het is maar dat we het weten. De meppende politieman is inmiddels geschorst, een onderzoek loopt.

Maar het gevaar is groot dat dit onderzoek zich beperkt tot de individuele gevallen – terwijl de context waarin de onderzochte agenten hun klappen uitdeelden, de hele opstelling van het politieapparaat, en hun instructies, tot de gewelddaden bij heeft gedragen.Ook na een eventuele – en welkome! – bestraffing van de twee agenten zal dat nog niet veranderen. En hoeveel klappen zijn er gevallen waar géén video-beelden van zijn?

Hettraangas in Straatsburg, de dood van Tomlinson, de vrouw die  politieklappen kreeg – het zijn niet louter plaatselijke eigenaardigheden van Franse dan wel Britse politie. Het politiepotreden vond plaats tegen internationale samenscholingen van regeerders, waaronder de Nederlandse. Ook Nederland is bijvoorbeeld NAVO-lid. En de EU, waar nederland deel van uitmaakt, nam deel aan de G20-top. Anders gezegd: het politiegeweld in Londen en Straatsburg ‘verdedigde’ ook Nederlandse politici.

Zolang ik geen luide afkeuring hoor van Balkenende en Verhagen, ga ik ervan uit dat de Nederlandse regering dat traangas in Straatsburg, en de meppartijen in Londen, acceptabele methoden vindt om hun bijeenkomsten kracht mee bij te zetten. Actievoerders in Nederland zijn gewaarschuwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: