Eén Mei: belangrijke traditie, acties op komst

Eén Mei nadert weer. Die datum is belangrijk voor de arbeidersbeweging en daarmee voor links. Op die dag herdenken en vieren we de strijd voor de achturendag die in 1886 in de VS tot grote botsingen tussen arbeiders  en de bazen plus hun staat leidden. Enkele jaren later riep de Tweede Internationale – een verbond van socialistische partijen in een flink aantal landen – op om de Eerste Mei te vieren. Vandaaruit groeide de traditie van de arbeidersbeweging om op 1 mei jaarlijk een Dag van de Arbeid te houden, waarin de solidariteit van de arbeidersklasse tegenover hun uitbuiters wereldwijd centraal stond.

Die traditie heeft ups en downs gekend. Toen er vanaf de jaren twintig een reeks van Stalinistische staten opkwam – staten die die beweerden het socialisme op te bouwen maar in werkelijkheid de arbeiders vertrapten – werd in die staten de Eerste Mei een van hogerhand opgelegde en nogal weerzinwekkende cultus van machtsverheerlijking door partijbazen. In landen als Cuba en Noord-Kerea zijn daar nog schaduwen van te zien. Toen sociaaldemocraten hoe langer hoe meer vrede sloten met het kapitalisme, begon de 1 mei viering steeds bleker te worden, met treurige vertoningen als een Wim BOs of Wouter Kok ( het slag is steeds meer inwisselbaar geworden) die de Internationale prevelen in Huize Avondrood, terwijl de regeringen waar ze deel van uitma(a)k(t)en alles bevorderen waar de Dag van de Arbeid tegen gericht was, en andersom. Stalinisme-aan-de-macht en sociaaldemocratie hebben de Eerste Mei in schijn hooggehouden om de kern ervan te verminken en te verraden.

Gelukkig is het virus van de solidariteit sterker en hardnekkiger dan alle verdelgingsmiddelen – van rechts én van het manipulerende deel van links – bij elkaar. De laatste jaren zien we hier en daar weer een opleving van activiteiten op en vanwege die belangrijke dag. Enorme protesten van immigranten diehun verblijfsrecht en waardigheid opeisten vonden plaats in de Verenigde Staten – op uitgerekend Eén Mei 2006. En vorig jaar legden havenarbeiders aan de Westkust van de VS het werk een dag stil, uit protest tegen de oorlog in Irak. Eén Mei leeft, juist ook in de VS.

In Nederland gaat het weliswaar niet op dezelfde he\ftige schaal los, maar ook hier vinden acties plaats. Ook dit jaar kunnen we gelukkig weer her en der de straat op om de Dag van de Arbeid op verschillende manieren te vieren.

In Rotterdam wordt elk jaar een Eén Mei-optocht gehouden. Zo ook dit jaar. Het Rotterdams 1 mei-Comité – een bundeling van uiterst-linkse clubs waaraan gelukkig ook een plaatselijke FNV-groepaan meedoet –  roept mensen op om vanaf 18.30 te verzamelen bij het Stadhuis, Coolsingen 40. Daar vertrekt de optocht dan om 19.00. Op het Stadhuisplein wordt achteraf een feestje gebouwd.

In Den Bosch is een initiatief genomen voor een “Antikapitalistische  1-mei demonstratie”. Verzamelen: aan de achterzijde van het Centraal Station, op het Leonardo  da Vinciplein. Het belooft “geen rondje rond de kerk” te worden, maar de bedoeling is “om 1 mei terug op de kaart te zetten.” Een plezierig-radicale toonzetting die een levendige actie doet vermoeden.

In Nijmegen houdt de linkse organisatie Doorbraak op 1 mei  een openbare bijeenkomst rond de vraag of er op 1 mei nog wel wat te vieren valt. Het belooft bijzonder interessant te worden, met historicus Ron Blom die gaat vertellen over de noodzaak van een sterke arbeidersbeweging, met aandacht voor het gevaar dat Wilders’politiek voor arbeiders oplevert, met poëzie en muziek, en met de presentatie van de nieuwe Doorbraak-krant (waar ik overigens een dicussiebijdrage heb mogen leveren, dus kopen dat ding, als je dat sowieso al niet zou doen  😉 ).

In Breda roept een gelegenheidcomité onder de naam “Laat de  rijken de crisis betalen”, opgezet vanuit de SP, op tot een demonstratie onder die leus.  Het begint om 19.00 uur, op het Van Coothplein. Er zullen sprekers zijn, en muziek. Eén van de leveranciers van de muziekzal ik zelf zijn: ik mag een handvol liedjes komen zingen.

Het is me een eer, maar belangrijker: ik hoop dat de deelname op de diverse 1-mei-activiteiten groot en enthousiast zal zijn. En ik hoop dat er nog meer initiatieven zijn en komen (waar blijft Amsterdam?!). Op Indymedia – waar ik voor dit artikeltje ook gretig gebruik heb gemaakt – zal dat wel duidelijk worden. Hoe dan ook: op naar een stevige, grootschalige en kleurrijke Eerste Mei 2009!

Advertenties

6 Responses to Eén Mei: belangrijke traditie, acties op komst

 1. uhuru_now schreef:

  1 Mei Bergen op Zoom, Enschede, Groningen: zie hier.

 2. Dylan schreef:

  het is een verschrikkelijk slecht excuus, maar op 1 Mei heb ik echt een énorme kater/kom ik pas weer thuis van de avond ervoor. Wel goed om te zien dat er meer wordt georganiseerd dan vorig jaar, en dat de autonomen presenté zijn.

 3. Sieb schreef:

  Raar, maar lees op de Doorbraak site dat ze vanavond (17 april) de nieuewe krant presenteren. Vergissing in je stuk, of gewoon 1 mei extra?
  Tof dat er weer een linkse krant bij gaat komen.

 4. rooieravotr schreef:

  Sieb, je hebt gelijk, maar ik ook. Kijk maar naar de link bij mijn vermelding: op de 1 mei-bijeenkomst besteden ze aandacht aan hun krant. Ik heb echter nergens gezegd datdat de éérste presentatie is. Die is kennelijk inderdaad vanavond al.

 5. Hans schreef:

  Peter fijn dat je naar breda komt!

  En wat te denken van de ‘Revolutionairen 1 Mai Demonstrationen’ in Zurich en Berlijn!

 6. Sieb schreef:

  Klopt, las net na de post dat ze ook 1 mei de krant presenteren. Kwestie voor mij van beter lezen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: