Stop de Taser voordat de Taser jou stopt

De Nederlandse Politiebond is niet bepaald enthousiast ervoor. De VVD wil uitstel van de invoer va het ding, en duidelijkheid over regels en nazorg. Maar minister Ter Horst (jawel, PvdA) wil doorzetten: arrestatieteams van politie en marechaussee moeten voorzien worden van een stroomstootwapen, inmiddels bekend onder de merknaam Taser.

Dit is een venijnig onding. Een soort pistool schiet pijtjes af die een stroomstoot teweegbrengen van 50.000 volt. Daarmee moet de politie mensen die zich erg heftig gedragen bij arrestatie onder controle kunnen brengen. Arrestatie door electrocutie, je moet maar op het idee komen. Maar een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt dat de verwondingen die Taser oplevert minder erg zijn dan bijvoorbeeld die van een beet van een politiehond bij arrestatie.

Toch is er zelfs binnen de politie twijfel. De Nederlandse Politiebond (NPB) zegt dat arrestatieteams al genoeg andere wapens hebben – maar bederft het weer door te zeggen dat misschien de gewone dienders er iets aan zouden kunnen hebben. Dat lijkt me echt geniaal ja, de wijkagent die een burenruzie beslecht met stroomstoten, de diender op straat die hangjongeren met 50.000 volt te lijf gaat… De NPB wijst ook nog elegant op het risico van Tasers bij inzet tege een zelfmoordterrorist omhangen met explosieven…

Er is een veel betere reden om radicaal en helemaal af te zien van Tasers: het wapen is levensgevaarlijk. In de VS en Canada zijn sinds 2001 rond 400 mensen omgekomen in incidenten waarbij Taser een rol speelde (gevonden via Rawstory). Eén agent schoot zichzelf door het hoofd nadat een man overleed na een door de agent op de man afgevuurde Taser-stroomstoot. Of dit uit schuldgevoel was, of omdat hij zijn insigne had moeten inleveren, is niet bekend. In Canada zijn politiekorpsen inmiddels bezig om de Taser weer te verbannen uit hun arsenaal. Zo groot is inmiddels de twijfel aan dit weerzinwekkende wapen, zelfs in politiekringen.

Het bedrijf Taser zelf kwam al eerder met een weerlegging die er op neerkwam dat de overledenen al bezig waren met doodgaan-van-opgefoktheid (vanwege drugs of anderszins) op het moment dat de stroomstoot ze trof. Interessante gedachte, meer wil ik er nu niet van zeggen eigenlijk.

Het is zaak dat de strijd tegen de invoering van de – nogmaals, levensgevaarlijke – Taser ook in Nederland wordt opgepakt en opgevoerd. Je zou toch zeggen dat linkse groepen – tegenstanders van politierepressie, en zelf rechtstreeks belanghebbend, want mensen ervan zijn zelf nogal eens in botsing met Orde en Gezag – hier een punt van zouden maken. Of gaan we afwachten of dit wapen misschien gaat worden tegengehouden door de VVD en de Nederlandse Politiebond?!

Advertenties

One Response to Stop de Taser voordat de Taser jou stopt

  1. Martin Wisse schreef:

    Vergeet niet dat de Taser ook een martelwapen is en zo ook gebruikt wordt door politiekorpsen die hierover beschikken, omdat het geen sporen achterlaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: