Mooie Eén Mei in Breda

Breda heeft een levendige en mooie Eén-Mei-demonstratie over haar straten zien lopen. De betoging was vanuit de SP opgezet door het comité Laat de rijken de crisis betalen, trok pakweg vijftig deelnemers, en straalde een opgewekte strijdbaarheid uit.

Meerdere groepen waren op het verzamelpunt vertegenwoordigd met een kraam: de SP zelf, maar ook Offensief, de SAP/Grenzeloos, de NCPN en een FNV-groep. De SP deelde de vertrouwde tomatensoep uit, en die smaakte weer prima. Het verzameltpunt was trouwens op een plein, op de stoep van de Weggeefwinkel in de stad.

Op de stoep bij de Weggeefwinkel

Op de stoep bij de Weggeefwinkel

Het was een teken van de kennelijk vrij goede banden tussen plaatselijke SP en plaatselijke kraak-activisten. Het kán dus wel, zoiets… Ik had de indruk dat van de opkomst pakweg tweederde meer traditioneel SP-publiek was, en éénderde meer alternatieve jongeren met krakers-achtergronden of iets dergelijks.

Ik was uitgenodigd om het programma te openen met gitaar en zang, en heb zes liedjes gedaan,waaronder het Italiaanse arbeidersliedje Bandiera Rossa , het rode drinklied Zeven Dagen Lang en een tweetal gouwe ouwe songs van Dylan. Her en der werd duchtig meegezongen, en dat deed deugd. Meer hierover op mijn muziek-en-aanverwanten-weblog (zeer binnenkort update 0.55: inmiddels geplaatst)

Daarna nam René het woord, vanuit het comité zelf. Hij nam stelling tegen de falende top die osn probeert op te laten draaien voor een door hun veroorzaakte crisis, en wees op denoodzaak van een ander soort wereld waar we voor moeten vechten. Ook raakte hij een gevoelig thema: de tragedie in Apeldoorn op Koninginnedag. Er was een oproep gedaan om de actie vooral ingetogen te houden. Ja,we herdenken de tragedie, maar niet omdat het een aanslag opde koningin betrof, maar vanwege de doden die er zijn gevallen. Ik vond het dapper dat Rene het onderwerp op deze, respectvolle maar tegelijk toch kritische, manier aan de orde stelde. Het was sowieso goed om de demonstratie door te zetten, en neioet af te blazen zoals op teveel andere plaatsen schijnt te zijn gebeurd. Aan afblazen heeft geen nabestaande iets, aan een strijd voor een maatschappij waar solidariteit versterkt wordt wèl.

Daarna gingen we lopen, met het verzoek vanuit de organisatie in het hoofd om het ingetogen te doen, in verband met het Apeldoorn-drama. Maar eenmaal op gang bleek dat dit gewoon niet gáát. je houdt een Eéé-Mei-optocht, of je houdt er géén, en wij hielden er dus wél een. Dus al snel klonk het leuzen, en ook liedjes, zoals het hóórt op een protestbetoging. Wat leuzen: “Wij gaan de crisis niet betalen, haal het geld waar het zit!”“In-ter-na-tio-na-le solidariteit!” “Onze wereld – NIET TE KOOP” ( met variaties: “ons OV”, “onze energie”, “onze zorg”, allemaal “NIET TE KOOP!”, “geen bommen maar banen – haal het geld waar het zit!” En ook het “A-Anti-Anticapitalista”, bekend van menig andersglobalistisch protest, weerklonk luid.Ik gooide er wat ondeugende in: “When you’re hungry – eat the rich!” Alsof dat zou smaken, maar goed… 

Onderweg door Breda

Onderweg door Breda

Ook wat liedjes zongenwe: “1,2,3,4,5,6 ,7, waar is onze poen gebleven, het is niet hier, het is niet daar, aaaaallemaaal naar Wassenaar!” Die deed het deze keer extra aardig als we het heel langzaam inzetten. En ook “laat de rijken de crisis betalen (3 maal), dat is wat we willen”, een oud liedje van Drukwerk op de melofie van The Drunken Sailor.

Zo liepen we door de stad, door vrij lege winkelstraten met af en toe een klein handjevol, nogal verbaast kijkende mensen, en wat meer kijkers vanaf terrasjes. Na terugkomst bij het beginpunt hebben we nog nagepraat en is er nog flink wat soep naar binnengegaan terwijl de geluidsinstallatie vanuit de weggeefwinkel de sfeer mocht helpen zetten. Daarna, wat mij betreft, huiswaarts. 

Met een zeer plezierig gevoel kijk op deze hoopgevende actie terug. Het was een grote stap vooruit vergeleken met de bescheiden, en ook nog eens deels verregende 1-mei-picnic die de SP vorig jaar, met een tiental mensen hooguit, hield. Volgend jaar weer, en weer groter, en in véél meer plaatsen.

Advertenties

3 Responses to Mooie Eén Mei in Breda

  1. […] Een verslag van het gebeuren zelf vind je op mijn politieke weblog Rooieravotr. […]

  2. Johan Kwisthout schreef:

    Fijn dat je er weer was Peter, volgend jaar weer wat groter georganiseerd wellicht, we doen ons best..

    En inderdaad zijn de banden tussen SP en kraakbeweging in Breda goed, jammer genoeg niet overal in Nederland. Maar, het moet gezegd, wij hebben in Breda ook een heel actieve, ideologisch geinspireerde kraakbeweging.

  3. Joey schreef:

    Was inderdaad een erg geslaagde dag! Heb nog geprobeerd om wat te maken van de filmpjes, maar het bleek dat ik met mijn duim precies op de microfoon zat. Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: