Fascisten in Griekenland vallen migranten aan

Griekse fascisten hebben in de hoofdstad Athene een gebouw waar migranten woonden angevallen. Ze sloegen volgens een politiewoordvoerder drie van deze mensen het ziekenhuis in,  aldus de NRC. De BBC meldt vijf gewonden.

De migranten, mensen uit Noord-Afrika, zonder verblijfsvergunning, woonden in een leegstaand gerechtsgebouw, onder treurige omstandigheiden, onder water en stroom. De groepering Gouden Dageraad hield een mars naar dat gebouw, met leuzen als “Buitenlanders betekenen misdaad” en “wij zijn vreemdelingen geworden in eigen land”. Van deze racistische leuzen naar racistisch geweld was het maar een kleine stap. De bewwoners verweerden zich tegen hun aanvallers door van alles uit het raam terug te gooien.

Tweehonderd linkse demonstranten protesteerden tegen de fascistische aanval. De BBC meldde al dat de oproeprpolitie klaar stond om links en de fascisten uiteen te houden. De NRC schrijft inmiddels dat de politie heeft opgetrteden, met traangas, terwijl jongeren brand stichtten en auto’s omgooiden. Ook meldt de NRC twee arrestaties. Het is uit deze berichtgeving niet  helemaal duidelijk of de politie hier tegen links optrad, tegen de fascisten, of tegen allebei. Maar migranten klaagden volgens het BBC-artikel dat de politie weinig tot niets deed om hen tegen de fascisten te verdedigen.”Wij deden niets. Waarom behandelt depolitie ons zo? De politie deed niets. Hier in Griekenland bestaan mensenrechten niet”, zo zegt Fouad, één van de bewoners,een marokkaan van 33 jaar. Het vermoeden is dan ook gewettigd dat de politie-inzet eerder tegen links dan tegen de fascisten zal zijn gebruikt.

Dat vermoeden wordt versterkt als we even kijken om welke uiterst-rechtse groepering het hier gaat. Gouden Dageraad deed eerder de afgelopen maanden van zich spreken. In december, toen jongeren in opstand waren gekomen nadat een agent een jongen doodschoot, vo\iel de maan ook al.in Patras vond toen een demonstratie van 3000 mensen plaats. De politie viel deze betoging aan, samen met een groep van tientallen fascisten. Die laatsten riepen: “Bloed-Eer-Gouden dageraad”. Geen bewijs dat het daadwerkelijk leden van deze groep waren, maar wel een vingerwijzing die kant op. Dat politie en fascisten zij aan zij staan tegenover links is bepaald geen ver gezocht idee.

De connectie is nog steviger. Alexis Grogoropulis,de jongen wiens dood aanleiding wwas tot de opstand van december, is doodgeschoten door agent met de naam Korkoneas. Indymedia meldde op 11 december dat deze manniet alleen uit een familie met nazi-bindingen kwam: hij zou zélf lid zijn van een fascistische groepering, namelijk van… Gouden Dageraad. Of hiervan hard bewijs is, weet ik niet. maar de aanwijzingen van rechstreekse verbanden tussen politie enerzijds en georganiseerde fascistische zoals Gouden dageraad, zijn onmiskenbaar. Dat de politie dan ook de migranten vandaag onbeschermd liet toen de fascisten ze aanvielen, en zich liever richtte tegen linkse actievoerders diede migranten te hulp kwamen – is meer dan aannemelijk.

Een slotopmerking over het woordgebruik hier trouwens. De NRC noemt de Gouden Dageraad niet,maar heeft het over ‘ultranationalisten’. De BBC noemt de groep wel, en duidt ze aan als ‘extreem-rechts’. Dat is allebei beter dan de plaatselijke berichtgeving destijds, rond de fascisten in Patras in december: die werden veelal aangeduid als ‘respectabele burgers’ en ‘winkeliers’ die in actie kwamen tegen mensen die ‘het recht in eigen hand namen’.

En ja, Gouden Dageraad is ultra-nationalistisch en extreem-rechts. Maar laten we dit soort groepen openlijk aanduiden voor wat het zijn: groepen in de traditie van Hitler en Mussolini, oftewel fascistische groepen.verhullend taalgebruik is wel het laatste dat we nu kunnen gebruiken, nu de dreiging vanopkomend fascisme zo openlijk de kop opsteekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: