Witte fosfor in Afghanistan: VS beschuldigen Taliban…

Het is een bizar verhaal, dat opdook in denasleep van de bloedige luchtaanval die de VS vorige week in het Westen van Afghanistan uitvoerde. De Taliban zou in de gevechten daar witte fosfor hebben gebruikt.

Het verhaal kwam stap voor stap op gang. Eerst meldden Afghaanse artsen dat gewonden bij de strijd in Farah (waar de luchtaanvallen deel van utmaakten) erop wezen dat er witte fosfor was gebruikt. Dit spul ontbrandt bij aanraking van de huid en geeft dat vreselijke verwondingen. Witte fosfor is weliswaar niet onder alle omstandigheden verboden door internationale wetgeving. Maar de inzet ervan wordt bij inzet op plekken waar veel mensen zijn toch als oorlogsmisdaad beschouwd. Het gebruik door de VS in de Iraakse stad Fallujah en door Israël in haar aanval op Gaza afgelopen winter leidde tot grote ophef. Het gebruik in Afghanistan hoort dat ook te doen.

Natuurlijk: de VS ontkenden het gebruik van het smerige spul. Dat viel te verwachten: ontkenning is de default option van het Pentagon zodra er aanwijzingen zijn dat Amerikaanse militaire operaties weer iets extra moorddadigd hebben gedaan. Maar een  Amerikaanse militaire woordvoerder voegde eraan toe dat er volgens militaire functionarissen vier keer eerder witte fosfor in Afghanistan is gebruikt – door de Taliban. Wij deden het niet, húllie deden het, hoor! En over de recente fosfor-inzet: “Ik weet niet of zij het daar hadden of niet, maar het is niet uitgesloten.” Ik weet niet of er maanmannetjes zijn geland vorige week op Terschelling, maar het is niet uitgesloten. Zo weet ik er nog wel een paar.

Intussen groeit het verhaal verder. De Volkskrant meldde gisteren dat witte fosfor maar liefst 44 keer door de Taliban zou zijn gebruikt of bij Taliban zou gevonden. Voor de aanvallen van vorige week houdt ook de mensenrechtencommissie van Afghanistan witte fosfor-inzet door de Taliban voor mogelijk. 

Iemand van die commissie zegt: de gouverneur van de provincie wara het allemaal plaatsvond “bevestigde de mogelijkheid dat de Taliban brandbaar goed hebben gegooid naar waar mensen huntoevluicht hadden gezocht”. Twee opmerkingen hier: het bevestigen dat iets mógelijk is, dat is nog heel iets anders dan het bevestigen dat het ook daadwerkelijk zo ís. En het gooien van brandbaar spul is nog niet hetzelfde als het gooien van dit specifieke brandbare spul: witte fosfor. Heel overtuigend is het allemaal niet.

Maar dan de 44 keren dat de Taliban al met witte fosfor in de weer zou zijn geweest. Wat moeten we daarvan geloven? Hier roep ik Chris Floyd te hulp die de beschuldiging efficiënt demonteert.  Wat volgt is deels gebaseerd om zijn analyse, deels ook mijn eigen gevoel dat diezelfde kant op gaat.

Nee, het is niet bij voorbaat uitgesloten dat de Taliban zoiets wreeds zou doen. Wie zelfmoordaanslagen pleegt en daarmee talloze burgers het graf in sleept, die zal geen morele scrupules hebben tegen het gooien metr witte fosfor.

Maar er is wel iets vreemds:  áls de Taliban – de officiële schurken immers, volgens de VS en de NAVO – daadwerkelijk enkele tientallen keren dit spul hebben gebruikt, waarom horen we dat dan nu pas? Het zou heel erg gepast hebben in de Pentagon-propaganda om de Taliban het gebruik van dit wapen te verwijten. Dan zou de Taliban immers een ‘chemisch wapen’, en dus een ‘massavernietigingswapen’ hebben gebruikt. Daarmee zou de Amerikaanse oorlogspropaganda een prachtig doelpunt hebben weten te scoren.

Waarom heeft de VS dan al die tijd gezwegen? Zou het misschien kunnen zijn dat de vierenveertig maal dat de Taliban met witte fosfor heeft gestrooid niets anders zijn dan vierenveertig fabeltjes, gezogen uit Amerikaanse dikke militaire duimen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: