Geen vrede met dit Israël

Israël is regionaal het wezenlijke obstakel voor een rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten. En het kan die rol spelen door de steun die het krijgt van het wezenlijke obstakel voor rechtvaardige vrede wereldwijd: de Verenigde Staten.

Enkele nieuwsfeiten maken duidelijk hoe kansloos zelfs het streven naar een mager compromis-akkoord momenteel is. Elk min of meer serieus compromis met Palestijnse krachten die enig gewicht in de schaal leggen, houdt toch minstens in dat Israël de in 1967 bezette gebieden opgeeft. Om dat mogelijk te maken zou iedere bouw van Joods-Israëlische nederzettingen op de Westoever van de Jordaan toch moeten worden stopgezet. Welnu, premier Netanyahu en minister van buitenlandse zaken Lieberman zijn helder: vergéét het maar.

Eerst de grenzen van 1967. “De Israëlische minister van Buitenlandse zaken Avignor Lieberman heeft zondag een terugkeer naar de grensregeling van 1967 uitgesloten”, meldt de Volkskrant. En dan de nederzettingen. “Israël zal huizen blijven bouwen in bestaande joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu vandaag gezegd”, aldus de NRC. Moshe Yalon, minister voor  Strategische Zaken (wie bedenkt zoiets? heeft het land aan één minister van oorlog niet genoeg?) zegt, volgens  de Haaretz: “Wij zullen de bouw in de nederzettingen, in het kader van natuurlijke groei, niet stopzetten.” Alleen het bouwen van illegale nederettingen is niet toegestaan, maar het aantal kolonisten moet dus gewoon kunnen (blijven) stijgen.

Zo wordt niet alleen de bezetting eindeloos in stand gehouden, maar wordt de Westoever ook steeds meer een onderdeel van de Israëlische k0lonistenmaatschappij. En hoe meer kolonisten, hoe groter het Joodse overwicht in het gebied over de resterende, steeds verder weggeduwde Palestijnse bewoners, en hoe moeilijker het wordt om de bezette gebieden óóit nog te ontruimen en terug te geven aan de oorspronkelijke Palestijnse bevolking.

Zelfs een gedééltelijk terugdraaien van de landroof en verdrijving van de Palestijnse bevolking – namelijk het rondje landjepik uit 1967 – is dus al te veel gevraagd. De kern van het probleem zou met zo’n ontruiming, en zelfs met een vestiging van een Palestijnse staat op Westoever en Gazastrook – nog niet eens opgelost zijn. De verdrijving en landroof uit 1948 zouden dan immers nog onaangetast overeind staan. Immers, héél Israël is, sinds haar oprichting en niet pas sinds 1967, op bezetting en verdrijving van de oorspronkelijke bevolking gebouwd.

Maar dat laatste mag je in Israël al nauwelijks meer zeggen zonder van landverraad beschuldigd te worden. Yisrael Beitenu, de regeringspartij van minister Lieberman, heeft een wetsvoorstel in de maak dat het Palestijnse burgers van Israël (binnen die grenzen van 1967 dus) gaat verbieden om de Nakba, de verdrijving van Palestijnen door Israel-in-wording rond 1948, te herdenken. Ze wil dat er een straf van drie jaar gevangenis op komt te staan.  Het weblog Jews Sans Frontières plukt dit uit de Haaretz.

Zo voert de staat Israël haar oorlog, tegen de Palestijnen van nu, en tegen ieder eerlijk historisch besef. Geen begin van rechtsherstel, en zelfs het herdenken van de de historische misdaad die om rechtsherstel schreeuwt dreigt onwettig te worden. Hoe kun je met zo’n staat nu vrede sluiten?

Advertenties

One Response to Geen vrede met dit Israël

  1. brabosh schreef:

    @”Elk min of meer serieus compromis met Palestijnse krachten die enig gewicht in de schaal leggen, houdt toch minstens in dat Israël de in 1967 bezette gebieden opgeeft.”

    Hamasleider Ismail Abu Shanab recent nog op de vraag of de terugtrekking van Israël tot de grenzen van 4 juni 1967 voor hen voldoende zou zijn: “Als de Israëli’s zich tot de grenzen van 1967 terugtrekken, zouden we dat als een bestand beschouwen, niet als het einde van de oorlog.”

    Snap je ‘m?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: