Studentenprotesten die steun verdienen

Studenten en docenten zijn van plan actie te voeren tegen bezuinigingen op de universiteiten. Ze hebben groot gelijk, en ik hoop dat de voorgenomen demonstratie een flinke opkomst heeft, een stevig geluid laat horen en méér in beweging helpt brengen. Hier maar vast even plaats en tijd: aanstaande maandag 15 juni, 14.30 verzamelen, op CS Den Haag.

Als je in de gelegenheid bent: komen, het is om méér dan één reden belangrijk. Het gaat om verdediging van studentenbelangen, en van goed onderwijs. En bij succes van het protest is dat een opsteker voor andere groependie last hebben van bezuinigingen.

De actie komt vanuit een groepering die ich ROUW noemt: Redt Ons Universitair Onderwijs. Met de actie wil ROUW protesteren tegen eenverandering in de financiering van onderwijs en onderoek op universiteiten die minister Plasterk heeft doorgevoerd en die daarom Plasterkkorting wordt genoemd.

Het verhaal is ongeveer als volgt. Er is een geldstroom die standaard naar onderwijs en onderzoek op de instellingen gaat: de eerte geldstroom. Er is een tweede geldstroom die naar NWO gaat, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderoek. Die regelt beurzen voor veelbelovende onderzoekers in opleiding en dergelijke. De minister heeft nu miljoen van de eerste naar de tweede geldstroom overgeheveld. Dat betekent dat geld dat bij vaste onderzoekers en vooral docenten terechtkwam, nu vaak vooral naar jonge onderzoekers gaat die veel minder tijd hoeven te steken in onderwijs, en daar natuurlijk ook nog maar weinig ervaring in hebben.

Het totale universitaire budget blijft gelijk maar het onderwijs heeft te leiden onder deze wijiging in de geldstroom. Dat maakt ROUW aannemelijk in een briefwisseling met Plasterk die op de website van ROUW valt na te lezen. ROUW eist dan ook 100 miljoen structureel bij de eerste geldstroom, geen nieuwe bezuinigingen, structureel meer geld voor het hoger onderwijs. Goede eisen (al beargumenteert ROUW  de zaak wel teveel via het belang van hoger onder onderwijs voor de concurrentiepositie van Nederland), en hopelijk een goede, drukbezochte actie komende  maandag. Ze staan ook in een manifest dat je digitaal kunt ondertekenen. Even doen dus. Hopelijk wordt het een aanzet tot méér.

Er gebeurt trouwens meer in onderwijsland dat protest verdient en soms ook krijgt. Zo wil het kabinet de invoering van een OV-kaart voor MBO-ers van 16 en 17 jaar uitstellen om te bezuinigen. De 30 miljoen euro die ervoor was uitgetrokken is niet meer beschikbaar. Die was al niet toereikend maar het was een begin.

ROOD, jongerenorganisatie verbonden met de SP, hielp vorig jaar al eens met het ophalen van 17.000 handtekeningen voor die kaart. De groep is nu boos, en terecht. Het is, zo stelt ROOD, gek en oneerlijk dat studenten in het hoger onderwijs wel een OV kaart ter beschikking krijgen, en MBO-studenten van onder de 18 niet. Ook hierover is een digitale petitie die je kunt (en gaat, toch?) tekenen. Hopelijk gaan MBO-ers bovendien ook de straat op in protest, net als hun universitaire collega-studenten. Met 17.000 MBO-studenten valt best een flink plein te vullen.

Deelname aan elkaars acties – om van elkaar te leren, en vooral om elkaar te steunen – is natuurlijk ook niet verkeerd: MBO-ers naar de studentendemo van 15 juni, universiteitsstudenten die op zijn minst de MBO-petitie tekenen. Ook voor docenten, ouders en iedereen die belang hecht aan goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen is een rol weggelegd hierin, de rol van de solidariteit. Het onderwijs is van ons allemaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: