Lichtpuntjes

Tussen het overwegend treurige verkiezingsnieuws van de afgelopen week kom ik ook wat actuele lichtpuntjes tegen, van die vrolijkmakende en soms werkelijk bemoedigende berichten. Bijvoorbeeld:

Bij de Euroverkiezingen won de British National Party (BNP) twee zetels. De BNP is een nazi-partij, waar alleen ‘echte’  Britten lid van mogen zijn. Dat bracht bij veel linkse mensen een schokeffect teweeg, het was een dieptepunt van een verkiezingsuitslag die toch al bol stond van narigheid.

Maar de triomf die de nazi’sscoorden werd verstoord door antifascisten. De baas van het nazi-spul, Nick Griffin, wilde zijn overwinning kracht bijzetten met een persconferentie. Antifascisten sloegen alarm en gingen erheen. Ze jouwden hem uit, sommige gooiden eieren zijn kant op. 

Griffin moest vluchten, verdreven door mensen die juist nu blijk gaven één ding heel goed te snappen. Nazi’s van het BNP-type verdienen geen énkele ruimte om in georganiseerd verband hun vergif wereldkundig te maken en om daarmee de weg te banen voor intimidatie, terreur en uiteindelijk een nieuwe dictatuur.

Lenin’s Tomb, waar ik ook het mooie nieuws vond, heeft een overzicht van misdaden waar BNP-ers bij betrokken zijn geweest. Het gaat van oproepen tot rassenhaat tot en met groepsverkrachting. Ja, ik accepteer de noodzaak, in dit soort situaties, van hardhandig, niet per definitie geweldloos, actievoeren tegen nazi’s. Ik vond dit daarom goed nieuws.

Beter nieuws nog kwam uit het bedrijf Veolia. Deze onderneming doet in vervoer en dergelijke. De standsbussen in Tilburg zijn bijvoorbeeld van Veolia. Het bedrijf heeft haar hoofdkwartier in Frankrijk maar zit in tal van landen. Eén van de projecten waarin het bedrijf aan meedeed, was het Jerusalem Light Rail project. Met dee light rail worden Joodse nederzettingen op gestolen Palestijns land met elkaar verbonden.

Actievoerders zetten zich al een flinke tijd in voor een BDS-camb\pagne: Boycot, desinvestering en sancties. Eéén van de bedrijven waar ze zich op richtten was veolia, vanwege dit project waarmee het bedrijf meewerkt aan de bewettingspolitiek van Israël.

Eergister kwam het geweldige nieuws: Veolia trekt zich uit het project terug. Het feit dat het bedrijf andere contracten misloopt, kennelijk deels vanwege de boycot-campagne, speelde hierbij volgens berichtgeving een rol. Anders gezegd: acties tegen collaboratie met Israëls bezetting en onderdrukking boekte resultaat. Nogmaals: geweldig nieuws, dat een vervolg dient te krijgen in een verder aanscherpen en uitbreiden van de wereldwijde BDS-campagne, waartoe al in 2005 door tal van Palestijnse organisaties is opgeroepen (gevonden via een toelichting over BDS  op de website van het Nederlands Palestina Komitee.

(Voordat iedereen reageert: ja, het is Griffin, niet Griffith. Inmiddels verbeterd).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: