T-shirt, Rutte en de vrijheid van meningsuiting

Een man die een T-shirt droeg met politie-logo en daarbij het woord “corrupt” , heeft vandaag  een voorwaardelijke boete gekregen van 170 euro. Hij was in maart 2007 in Tilburg vanwege dat shirt aangehouden. Vanwege de enorme tijd sindien ging de rechter niet mee met de eis van 170 euro boete waarvan slechts 70 betaald hoefde te worden (de rest voorwaardelijk); de héle boete is voorwaardelijk.

Het is wat, nietwaar? Weliswaar is een voorwaardelijke boete niet echt beangstigend, maar het principe is dat wel. Het dragen van dit shirt  zou volgens de rechter neerkomen op “belediging van het  openbaar gezag.” Nu kan, wat mij betreft, een mens persoonlijk beledigd worden, maar het “openbaar gezag” is een begrip, een instantie, een abstractie, zonder gevoelens. Het is dus een onzin-veroordeling. En is het pure bestáán van dít  “openbaar gezag” zélf geen belediging voor ieder vrijheidslievend mens?

Ik ben overigens benieuwd of mensen het voor de veroordeelde man op gaan nemen. Ik verwacht eigenlijk een krachtige reactie van VVD-leider Mark Rutte. Hij hield immers nog maar kort geleden een pleidooi voor verruiming van de vrijheid van meningsuiting. “Iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil, zolang  er niet wordt opgeroepen tot geweld tegen personen of bezittingen, vindt Rutte. Alle andere beperkingen zoals godslastering en belediging, kunnen wat hem betreft worden geschrapt.” Dus ook belediging van dat belachelijke  “openbaar gezag”, toch? Waar blijf je nou, Mark?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: