Afghanistan: burgerslachtoffers en groeiend geweld

Generaal Stanley McChrystal, de nieuwe Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, wil dat de Westerse bezettingsmacht daar minder burgerslachtoffers maakt. Hij spreekt van een “nadruk erop dat we vechten voor de bevolking. Dat houdt in dat we de bevolking zowel beschermen tegen de vijand als tegen onbedoelde gevolgen van onze operatie, omdat we weten dat hoewel een peratie voor de juiste reden kan zijn uitgevoerd, ze een negatief resultaat kan hebben voor iedereen als ze negatieve effecten heeft.” Vertaling van deze woordenbrij: als wij bij onze strijd tegen de Taliban teveel burgers platbombarderen of kapotschieten, keren die buy urgers zich nog meert tegen ons, en dan winnen we de oorlog niet.

Dat de Amerikaanse operaties keer op keer burgerslachtofers eisen, werd ook deze week weer duidelijk. Gisteren kwamen twee Afghaanse burgers om door mortiervuur dat NAVO-troepen inzetten in een gevecht met Taliban-strijders (of wat daarvoor doorgaat; dat kan ik niet verifiëren). Dat was in het oosten van Afghanistan.

Bij een Amerikaanse luchtaanval in de provincie Ghor, in het westen van het land, kwamen grotere aantallen mensen om: mogelijk 16 strijders en geen burgers, volgens  Amerikaanse functionarissen. Twaalf strijders en tien burgers, volgens de gouverneur van de provincie. Bij eerdere vergelijkbare luchtaanvallen bleek achteraf keer op keer dat de aanvankelijke Amerikaanse ontkenning dat er burgerslachti offers waren gevallen, geen stand hield. ERn de gouverneur is deel van het gezag dat de VS en de NAVO zegt te verdédigen tegen de taliban. Als juist zo’n gezagsdrager al zo kritisch is over Amerikaans optreden, lijkt me dat honderd keer geloofwaardiger dan de ontkenning van de VS.

Zo gata het keer op keer – zo vaak zelfs dat de bewering dat het bij zoiets gaat om “onbedoelde gevolgen” van de militaire operaties van de NAVO niet te letterlijk kan worden genomen. Nee, ik geloof niet dat de VS en de NAVO er met hun bommen en mortiergranaten op uit zijn zoveel mogelijk burgers te vermoorden. Maar in een oorlog tegen een guerrillabeweging die opereert temidden van de bevolking, als onderdeel van de bevolking en deels met steun van de bevolking, richten de operaties tegen die guerrillabeweging zich onvermijdelijk ook tegen die bevolking. Bij zo’n oorlog bombardeer en beschiet je onvermijdelijk keer op keer dus ook burgers. Dat is inherent aan deze oorlog, het zijn geen “onbedoelde gevolgen”. De mooie woorden van generaal McChrystal zijn dan ook voor een flink deel PR.

Maar ze zijn tegelijk ook een uiting van zorg over het verloop van de oorlog. Want de generaal ziet heel goed dat burgerslachtoffers de steun voor Amerikaanse en NAVO-aanwezigheid ondermijnen, en het verzet in de kaart spelen.

Dat verzet groeit sowieso sterk aan hevigheid. Juist in deze week waren er volgens generaal Petraeus,  baas van de Amerikaanse troepen in Irak én Afghanistan, ruim vierhonderd gewapende incidenten. Dat is een record-aantal. En ook op langerere termijn groeit het geweld: “De eerste vijf maanden van dit jaar waren er 5.222 gewelddadige incidenten, tegenover 3.283 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een toename met 59 procent. Tussen 2007 en 2008 nam het geweld met 25 procent toe.” Aldus een kennelijk uitgelekt rapport.

De Westerse bezettings- en onderwerpingsoorlog in Afghanistan is aan het mislukken. Ze verdíént ook niets anders. En het sturen van steeds meer troepen roept steeds meer gewelddadige reacties op.

Ieder begin van een einde aan dit geweld vereist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke stopzetting van de oorlog, een onmiddelijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Amerikaanse- en NAVO-troepen. Ja, óók de Nederlandse troepen. Pas dan is de kans dat die troepen geen burgerslachtoffers meer maken, tot het enige anavaardbare niveau teruggebracht, namelijk nul.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: