Opstandigheid in Frankrijk aan vooravond 14 juli

Vandaag wordt in Frankrijk de Veertiende Juli gevierd, de dag dat in 1789 een menigte de Bastille-gevangenis bestormde, een moment dat het uitbreken van de Franse Revolutie symboliseert. Wat is er nu een mooiere manier om zo’n glorieuze revolutie te herdenken dan een stevig stukje nieuwe opstandigheid?

Of dat de reden is, kun je je afvragen – maar opstandigheid is er in Frankrijk momenteel volop. Demonstraties, stakingen en rellen ijn in het land wijdverbreid. Twee voorbeelden van de laatste dagen springen eruit.

Afgelopen nacht zijn in Frankrijk rellen geweest. Meer dan 300 auto’s waren de klos toen boze jongeren de straat op gingen. De botsingen leidden bij 13 agenten tot verwondingen; de politie arresteerde 240 mensen. De dagen ervoor wwaren er ook al rellen. Directe aanleiding was de dood van Mohamed Benmouna in een politiecel. Deze 21-jarige man- van Algerijnse afkomst, zou zich volgens de politie hebben ongehangen in zijn cel. De familie vraagt echter om nader onderzoek. Drie dagen van rellen in Firminy, Zuid-Frankrijk, volgden. Armoede onder jonge mensen vav veelal Noord-Afrikaanse herkomst, gevoegd bij diep racisme en een politie die deze jongeren als binnenlandse vijand behandelt, liggen aan dit soort rellen ten grondslag.

Intusen voeren arbeiders in een auto-onderdelenfabriek bij Pitiers een felle actie om ontslagvergoeding af te dwingen. Het bedrijf, New Fabris geheten, is bankroet gegaan, kort nadat het – zo vertelt vakbondsman Guy Eyermann – nog flinke orders had geplaatst. “Volgens de vakbondsman liggen er duizenden onbetaalde onderdelen op voorraad.” Het personeel – 336 mensen – staat feitelijk op straat. Boze arbeiders eisen een ontslagvergoeding van 30.000 euro, “in ruil voor de voorraden en machines van het failliete bedrijf dat ze bezet houden.” Als het bedrijf niet over de brug komt, dan blazen actievoerende arbeiders het bedrijf op, zo hebben ze bekend laten worden. Het laat zien hoe explosief – letterlijk, in dit bedrijf – de sociale verhoudingen in Frankrijk inmiddels zijn.

Al eerder dit jaar zagen we een handvol gevallen van ‘bossnapping’ – arbeiders die managers opsloten en vasrthielden om concessies los te krijgen van directies. En… dit soort acties hadden herhaaldelijk het beoogde effect. “De baas gijzelen werkt in Frankrijk”, schreef de NRC al. Nu maar eens kijken of de dreiging met een sociale explosie net zulke vruchten afwerpt – en of dit soort acties de navolging krijgt die het, ook buiten Frankrijk, verdient.

Advertenties

One Response to Opstandigheid in Frankrijk aan vooravond 14 juli

  1. Johnvd schreef:

    zoals gewoonlijk inspireren goede voorbeelden andere mensen 😀
    http://www.z24.nl/bedrijven/transport_vervoer/artikel_82925.z24/Franse_werknemers_dreigen_fabriek_op_te_blazen.html

    Dit keer bij het telecom bedrijf nortel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: