Wilders, racisme, discriminatie

“Ruim een derde (36 procent) van de Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland wil emigreren door de groeiende populariteit van Geert Wilders”, aldus op 29 juni de website Nu.nl. Zo effectief is alleen al het dreigement van etnische zuivering dat besloten ligt in het als Islam-angst verpakte racisme van de PVV dat potentiële slachtoffers ervan al denken aan het pakken van de koffers, twee jaar voordat – zo valt te vrezen – Wilders als aanvoerder van de grootste partij een regering mag proberen te vormen. Geen wonder dat Wilders zeer opgewekt reageerde op dit onderzoeksresultaat.

Maar ik wil het even niet uitgebreid hebben over de fascist uit Venlo en zijn PVV-gardisten. Uit het genoemde onderzoek bleek ook dat veel mensen van Turkse en Marokkaansa afkomst te maken heeft met discriminatie, en dat ze het gevoel hebben dat dit, onder invloed van Griezelige Geert, toeneemt. Van die discriminatie enkele voorbeelden.

Ook op 29 juni berichtte Trouw over klachten onder jongeren van Marokkaanse afkomst dat ze aanlopen tegen ‘Marokkanen-stops’ bij MBO-instellingen. ” ‘Er worden bij de toelating van Marokaans-nederlandse jongeren maxima gehanteerd. Dat is pure discriminatie’,  stellen voorbereidende instellingen en hulpverleners die een klacht indienden bij de gemeente.” Er loopt al een onderzoek rond soortgelijke klachten in een Haagse MBO-instelling.

Bewezen is er nog niets, een probleem is dat betrokken jongeren zich (nog) niet tot bijvoorbeeld De Commissie gelijke behandeling wenden. “‘Soms ben ik bang dat ze zó vaak gediscrimineerd worden dat die apathische houding door gewenning komt’, zegt Grietje Uphoff van Art. 1” (een anti-discriminatie-organisatie). Bewezen of niet, de verhalen die de ronde doen onder jongeren van Marokkaanse afkomst komen wel ergens vandáán. Dat dit soort discriminatie bestaat, ik denk niet dat we daa echt aan hoeven te twijfelen.

Het tweede voorbeeld is van afgelopen week. Diverse filialen van AH To Go op stations weren  mensen van Marokkaanse afkomst als personeel. “Bij een aantal filialen staat vetgedrukt: ‘Geen Marokkanen!'”, aldus De Volkskrant op 16 juli. ‘Slegs Vir Blankes’, heette zoiets in Zuid-Afrika toen daar apartheid nog de wet bepaalde. ‘Whites Only’, zo luidde het in Mississippi, voordat ook daar in de jaren zestig van de vorige eeuw althans formeel de rassenscheiding werd afgeschaft ‘Joden Niet Gewenscht’, luidde het , toen in Nederland een eerdere generatie van fascisten de baas was. “Long ago, far away, Things like that don’t happen no more nowadays… Do they?” zong Bob Dylan ooit. Het zou hier over hebben kunnen gaan.

Gelukkig onstond er meteen commotie. de AH-directie was  goed boos. Logisch ook: nogal wat vakken worden gevuld door jongeren van Marokkaanse herkomst, nogal wat kassa’s  door hen bediend. AH kan zich geen reputatie van openlijk discriminerend bedrijf permitteren. Maar alleen al het feit dat het zo ver kon komen, laat zien hoe verregaand vergiftigd de verhoudingen in Nederland al zijn.

Discriminerende personeelschefs en schoolbestuurders, in een klimaat waarin een PVV die van het in grondwetsartikel 1  vervatte discriminatieverbod af wil in peiling na peiling rond of boven de 30 zetels staat… ik vind het niet gek dat veel mensen van Marokkaanse of Turkse afkomst zich in dit Nederland steeds minder welkom voelen. Hoe gaan we voorkomen dat dit land helemaal een naargeestig apartheidslandje wordt?

Advertenties

5 Responses to Wilders, racisme, discriminatie

 1. jvdheuvel schreef:

  De Wilders stemmers duidelijk maken dat ze geen greintje fatsoen hebben, geen echte Nederlanders zijn.

 2. Lariekoek schreef:

  Je kunt dit alleen voorkomen door geen positive discriminatie meer toe te staan en er ook geen voorrang meer wordt gegeven aan asielzoekers,maar dat iedereen op zijn beurt wacht(bv toewijzen huis). Hoe? Door te zorgen dat de PvdA van de aardbodem verdwijnt en GL niet te groot wordt.Je kan wel steeds naar Wilders wijzen,maar de echt schuldige zijn deze linkse zakkenvullers.De mensen die misstanden aankaarten,werden als racist weggehoond door deze verkwanselaars.Heb het daar eens een keer over!

 3. jvdheuvel schreef:

  Racisten verdienen het ook om te worden weggehoond.

 4. Lariekoek schreef:

  jvdheuvel.na uw eerste reactie ben ik totaal van gedachte veranderd.Mijn excuses voor het feit,dat ik dacht,dat u een hol vat was.Niet dus!! U heeft volkomen gelijk,als u zegt:”Racisten verdienen het ook om te worden weggehoond”.Is het ook niet verwerpelijk als mensen worden gediscrimineerd? Waarom zijn de Wilders stemmers geen echte Nederlanders en waarom hebben ze geen “greintje fatsoen”?

 5. […] Rooieravotr vindt het niet gek dat mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst zich steeds minder welkom voelen; Zo effectief is alleen al het dreigement van etnische zuivering dat besloten ligt in het als Islam-angst verpakte racisme van de PVV dat potentiële slachtoffers ervan al denken aan het pakken van de koffers, twee jaar voordat – zo valt te vrezen – Wilders als aanvoerder van de grootste partij een regering mag proberen te vormen. (meer) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: