Racistische Kamervragen PVV vereisen tegenzet van links

De Gardisten van Geert, ook wel bekend als de PVV, hebben een nieuw misselijk plan gelanceerd in hun grote kruistocht tegen alles wat multicutureel en kleurrijk is. “De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil exact weten hoveel geld allochtinen de Nederlandse staat opbrengen en hoeveel ze kosten.” Daartoe heeft PVV-kamerlid Sietze Fritsma een hele stapel kamervragen gestuurd aan ministeries. In het Volkskrant-artikel waaruit ik citeer valt nog te lezen dat het hierbij om “niet-Westerse allochtonen” gaat. En wat de PVV betreft hoeft alleen maar bewezen te worden wat de PVV toch al vindt: allochtonen kosten geld. “‘Omdat migranten vaker werkloos zijn of minder verdienen, scoren ze onevenredig slecht aande inkomstenkant van de belastingdienst’, voorspelt Fritsma alvast in zijn vragen.”

De hele zaak verdween binnen twee dagen uit de publiciteit, en dat is kwalijk. Het betreft hier immers een openlijke poging om een hele bevolkingsgroep tot “kostenpost” te bestempelen, zoals de NRC dat omschrijft. Opvallend is bovendien dat hier nu eens géén verwijzing naar de Islam wordt aangevoerd, maar enkel naar herkomst. Mensen die uit niet-Westerse landen hier zijn komen wonen, plus hun nakomelingen – allemaal zijn ze doelwit van deze aanval. De PVV valt hier openlijk door de mand als racistisch.

Want dat is het: een aanval op migranten, en een hele sluwe. De PVV wint hierbij altijd, tenzij antiracisten met een werkelijk briljante tegenzet komen. En nee, het  proces dat is aangespannen tegen Wilders is géén briljante tegenzet maar een zeer problematische keuze, zoals gelukkig onlangs de linkse organisatie Doorbraak op haar website ook uitlegde. Maar ik dwaal een beetje af.

Stel dat de departementen de vragen serieus gaan beantwoorden en met een berekening komen. En stel dat uit die berekening blijkt dat, vanwege hoge werkloosheid, hoger beroep op sociale zekerheid en inkomenstoeslagen, lagere inkomens en andere factoren, migranten boekhoudkundig inderdaad een kostenpost zijn, zoals de PVV beweert. Dan heeft de PVV gescóórd en claimt een nieuwe overwinning in haar  racistische campagne.

Maar stel dat de uitkomst anders is: migranten doen veelal zwaar werk dat anders niet, of duurder (wegens arbeidstekort en de noodzaak om mensen met hoger loon te trekken) gedaan zou worden. Stel dat de, op zoch weerzinwekkende, kosten-baten-analyse gunstig uitvalt voor migranten. Zou de PVV dan de nerderlaag erkennen? Natuurlijk niet. Wilders en zijn gardisten zouden onmiddelijk klaarstaan om uit te leggen dat er een cover-up gaande is. Zo van: zie je wel, de multiculturele linkse elite van sharia-socialisten (zijn recente toevoeging aan het fascistische Woordenboek van de Haat) weigert de waarheid van het ‘allochtonenprobleem’ onder ogen te zien.

Dat laatste zou óók gelden als de ministeries – zoals ze zouden moeten doen! – de vragen als stigmatiserend, onzinnig en onbeantwoordbaar van de hand wezen en dus weigeren er antwoorden op te geven. Zo’n weigering zou helemaal tot moord-en-brand-geroep in PVV-kringen aanleiding geven: ze nemen ons, de stem van miljoenen Nederlanders, niet eens serieus! De elite schuift de ‘echte problemen’ weer onder het tapijt! Stemt op ons! Zo zou de reactie, kort samengevat, luiden.

Het lijkt dus, op het eerste gezicht, een ware win-win-win situatie voor Wilders en zijn fascisten. Toch, en juist daaróm, is een hard links antwoord nodig. Hard op twee manieren. Allereerst: een luid antwoord, van de daken geschreeuwd. Daarvan merk ik helaas weinig. Revevante sites – Doorbraak, Internationale Socialisten, Nederland Bekent Kleur – hebben niet op Fritsma’s kamervragen gereageerd. Vakantietijd zal aan deze traagheid hebben bijgedragen (maar de drie sites worden wél bijgehouden, zie ik) maar toch. De vijand gebruikt de zomer voor nieuwe aanvallen, wij kunnen toch moeilijk gaan wachten tot september voor we ons verdedigen?

Links dient ook inhoudelijk een hard antwoord te geven. Dat moet dan in ieder geval de volgende onderdelen bevatten:

1. Afwijzing van de vraagstelling als zodanig moet het uitgangspunt zijn. De vraag stellen of een hele, etnisch gedefinieerde, bevolkingsgroep geld kost of oplevert is – ongeacht het antwoord – al stigmatiserend. Degene die zo’n vraag stelt, maakt daarmee de rol en aanwezigheid van die hele bevolkingsgroep bij voorbaat tot probleem. Dat doen beleidsmakers in apartheidsstaten en bestuurders in landen die complete bevolkingsgroepen wensen te deporteren of vergassen. Democraten doen zoiets niet. De vraagstelling van de PVV is deel van een ideologie van etnische zuivering’, en verdient daarom volslagen afwijzing.

2. Vervólgens moeten ónderdelen van de vraagstelling met kracht van argumenten worden gedemonteerd. Alléén zeggen ‘uw vragen zijn racistisch en verwerpelijk’, is een startpunt, maar het is niet voldoende. De aangedragen ‘feitelijkheden’ zelf moeten gekraakt worden. Bijvoorbeeld de uitspraak van Friitsma dat migranten “vaker werkloos zijn en minder verdienen.” Die uitspraak klopt. Maar zijn migrantend aarom duur? Ik zoe zeggen: werkloosheid, slechte arbeidmarktpositie, en de mede daaraan ten grondlag liggen de discriminatie – díé zijn het probleem.  Maar wie máákt migranten werkloos, wie zorgt dat de arbeidsmarktpositie zo slecht is? Mensen van Marokkaanse afkomst hebben met discriminatie bij sollicitatie te maken, en met pogingen om ze uit bepaalde onderwijsinstellingen te houden. Als personeelschefs geen migranten aan willen nemen en scholen migranten weren uit een opleiding, is het dan gek dat veel migranten geen of slechtbetaald werk vinden? Het echte – en ja, ook kostbare, maar dat is niet de kern – probleem wordt niet gevormd do0r die dure migranten. Het echte probleem is werkloosheid, uitsluiting, discriminatie. Links dient de vraagstelling van de PVV te demonteren en te kantelen, en er een eigen, anti-racistische vraagsteling tegenover te stellen.

Dit biedt trouwens tegelijk een handvat voor een concrete actie, een handvat waaraan het zo vaak ontbreekt. Waarom nemen antiracistische en linkse groepen niet het initiatief tot een campagne waarin van ministeries en het kabinet wordt geëist de vragen van de PVV níét te beantwoorden, met verwijzing naar het racistische karakter ervan?

In zo’n campagne kan tegelijk veel duidelijk worden gemaakt over racisme en discriminatie. Maar dan gaat zo’n campagne weer eens verder dan waarschuwen tegen racisme en voorlichten over de kwalijke PVV-politiek. Dan bouwen we een campagne waarin mensen zich bundelen om weer eens daadwerkelijk druk uit te oefenen – tegenover Wilders, maar tegelijk tegenover een politiek Den Haag dat maar al te vaak terugwijkt voor, of zelfs meegaat met, de Wilders-wind.

Advertenties

2 Responses to Racistische Kamervragen PVV vereisen tegenzet van links

  1. uhuru_now schreef:

    Zie ook: Wilders-partij vergadert samen met neo-nazi Euro-parlementariërs:

    hier.

  2. […] aldus minister Van der Laan. Dit besluit, dit voornemen om serieus in te gaan op de impliciet racistische vraagstelling van de PVV is een grof […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: